Poreklo prezimena, selo Mala Remeta (Irig)

22. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mala Remeta, opština Irig. Prema studiji Miloša Đ. Škarića “Dvanaest sela u Fruškoj gori”. Priredio saradnik portala Poreklo Milutin Mitrović.

Seoce Mala Remeta (narod je još zove Remetica ili Remetska), koje leži na podnožju Fruške gore, svakako je naseljeno onda, kad je i manastir naseljen kaluđerima iz Srbije. Prostire se u jednom sokaku i to od severa prema jugu. Narodnih predanja o postanku manastira kao i sela nema.

Bregovi: Gaj, Krna, Klacina, Bela Voda, Grabovac, Simin Grob, Bošćevac, Zvečaj; istočno od manastira je breg Teočin, na kom rodi izvrsno vino. Gde je danas manastirski salaš, to se zove Zujići, a preko salaša malo na jugozapad leže Jendeci. Brdo izmeđ Jaska i Remete zove se Srednje brdo. O imenu Simin grob priča se: u staro vreme živeo je jedan kaluđer, pa se zavolio sa ženskom koja je bila rodom iz Banoštra. On obeća nešto toj ženskoj, i za to su obećanje znala i nena braća. Kad od to obećanje ne htede ispuniti, dođu njezina braća Jovan i Sima jedno veče u manastir. Kad su došli u gornjak, izazovu kaluđera nadole i počnu se s njime svađati. Jedan od njih nategne pušku na kaluđera, kaluđer pritrči, odbije pušku rukom, tako da je puška opalila u tavanicu. Drugi brat potegne nož i raspori kaluđera. Uto dotrči šumar pa opali puškom na njih i rani Simu, koji je još mogao pobeći do tog današrieg mesta. Kad je tu došao, kaže svome bratu, da ga ubije, da se dalje ne muči. Brat ga ubije, pokrije lišćem i tu ostavi. Treći dan ga nađu ljudi, i vlast odredi, da se odnese na raskršće Kukuljska Njiva (izmeđ Stejanovaca, M. Remete i Jaska) i tu ga na točak mrtvog obese. Tako je visio, dok ga nisu ptice i druge životinje raznele. Ono mesto gde je poginuo, zove se Simin grob.
Jendeci zovu se zato, što su to bili u staro doba jendeci oko grada Stojan-grada.

Dolovi: Suvi do (što njim voda ne teče), Vodeno (što je uvek u njemu voda), Vrbara (zbog vrba, koje tu rastu), Pustar (što je sav do pust).

Šume: Bela Voda i Grabovačka Strana.

Njive: Velike, Ledine, Preke, Pasuljica, Leje, Kad Bircuzom, Strmoglavnice, Zelenik, Beli Kamen (tu je ukopan jedan kamen, valada kakov znak), Parlozi ili Bajića Polje (po nekom Bajiću), Provalija (što ima mnogo provalija od pre spomenutog grada).

Pašnjaci: Kudelište, Za Čotom, Velike Ledine, Male Ledine, Zvečajski Breg, D6, Ledine ispod sela, Kod Izvora, Brekina. Livada kosaćih nema.

Selo ima oko 60 kućnih brojeva i oko 600 duša.

Banjac – Jovanjdan (iz Like)

Dragojević – Nikoljdan

Gavrilović – Lazarevdan

Grujić – Nikoljdan

Ivanović – Mratindan

Jovanović – Lučindan

Kirjaković – Sveti Joakim i Ana (iz Loznice u Srbiji)

Kraljevački – Jovanjdan

Krompić – Jovanjdan

Laćarac – Jovanjdan

Lazić – Nikoljdan

Mihajlović – Jovanjdan

Milošević – Stevanjdan (postali od Miloša koji se doselio iz Makedonije)

Nikolić – Lučindan (iz Jaska)

Ostojić – Jovanjdan

Panić – Jovanjdan

Ristić – Lučindan

Srdić – Sveti Trivun (najstarija kuća, naseljeni iz Srbije)

Stepanović – Đurđevdan

Stojanović – Aranđelovdan

Teodorović – Sveti Joakim i Ana (iz Loznice u Srbiji)

Urošević – Stevanjdan (postali od Uroša koji se doselio iz Makedonije)

Vučković – Lučindan

Od svih porodica smatraju se kao rodbina: Teodorovići, Srdići (2 k.), Stepanovići (4 k.), Kirjakovići (2 k.), Lazići (4 k.), Miloševići (4 k.), Jovanovići (5 k.), Grujići (4 k.).
Osim ovih smatraju se kao jedno isto pleme: Kirjakovići i Teodorovići, Uroševići i Miloševići, tek neće da se izmeđ sebe žene.

U Maloj Remeti živele su god. 1780. ove porodice, ali su izumrle: Lukin, Začata, Ćiranov, Veselinović, Lazin, Mali, Živanović, Stojšić, Kovačević, Kenadović, Krstić, Trifonović, Krajnović, Vučićević, Pavlica, Simić, Pavlov, Radovanov, Simonović, Ćirić. (Iz manastirskog protokola.)

IZVOR: Miloš Đ. Škarić “Dvanaest sela u Fruškoj gori” (Objavljeno u Zborniku za narodni život i običaje južnih Slavena, broj 24, JAZU, Zagreb, 1919, str. 254-256. Priredio saradnik portala Poreklo Milutin Mitrović.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.