Порекло презимена, село Стубла (Витина)

30. јула 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Стубла, општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на западном подножју брда Стубловаче. Вода за пиће добија се из бунара, а махала Кољића има и један извор.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Раковац, Бућевац и Стубловача; за шуму: Козјак.

Тип села.

Стубла је село разбијеног типа. Дели се у четири махале: Кољића, Исеновића, Рамовића и Демовића, назване по родовима који у њима живе. Удаљење између махала је око 5 минута хода. Куће су у махалама махом груписане. Осим тога је на месту „Локма“ пре 35 година основана засебна група кућа од пресељених Арбанаса из Карадага. Удаљена је око пола часа хода.

Постанак села, име и старине.

Приликом досељавања пре 180 година Арбанаси су на месту садашњег села затекли само неко старо гробље. За подизање кућа и стварање њива крчили су шуму и лугове.

Село je расло прираштајем, а име му је дошло по брду Стубловачи.

Порекло становништва.

У селу живе Арбанаси католичке вере, осим три куће у махали Рамовића и четири куће у „Локми“ које се издају за муслимане, али их сматрају за Љармане.

Родови су:

-Кољићи (6 к.),

-Исеновићи (8 к.),

-Рамовићи (13 к.) и:

-Демовићи (14 к.). Сви су од фиса Гаш, а славе св. Николу, коме је посвећена и црква овог села. Истог су порекла као и Топљанци из Ђерекара, јер се од њих одвојила једна кућа и настанила у Стубли. Досељени су као католици, а потом прешли у ислам који су само привидно исповедали.

Када су по реформама у Турској 1848 год. морали дати регруте, пошто су по списковима вођени као муслимани, они се јавно изјасне да су католици, а Турци их за то готово све интернирају у Малу Азију, одакле су после три године ослобођени и призната им католичка вероисповест. Из доба тог њиховог привидног ислама сви родови сем Кољића носе муслиманска презимена. Неки из рода Рамовића, да не би били интернирани, остали су и даље па све и до сада у исламу, али свакако привидно, јер их и село и околина сматрају за Љармане; сад их има три куће.

У „Локми“живи арбанашки род:

-Локмани (4 к.), од фиса Гаш; пресељен из Станчића пре 35 година. Сматрају их за Љармане. Даља старина им је као код Арбанаса Гашана у Станчићу.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.