Poreklo prezimena Dimšić

20. mart 2016.

komentara: 0

Dimšić je srpsko prezime patronimičkog porekla nastalo od ličnog imena Dimšo, koje je jedna od verzija nadimaka ljudi imena Dimitrije, koje se u obliku ličnog imena razvilo na prostoru Hercegovine, a odakle se seobama proširilo i u druge krajeve srpskog naorda, tako da ga kroz istoriju srećemo najčešće u pravcu severa, uz Podrinje i Podunavlje, sve do Sentandreje.

Najpoznatiji Dimšići su verovatno oni koji su zabeležni u Sentandreji krajem XIX i početkom XX veka, a među njima svakako je najpoznatiji dr Aleksandar Dimšić (1868-1939).

Po zanimanju je bio pravnik, a tokom poslednjih godina Austro-Ugarske vršio je dužnost kasacionog sudije u Pešti. Kad je stvorena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca bio je pozvan da u Novom Sadu zajedno sa svojim kolegom Jocom Laloševićem osnuje Kasacioni sud za Vojvodinu, čiji je bio drugi predsednik.

Otac mu se zvao Joca, i bio je upravitelj banke u Sentandreji, a majka mu je bila poreklom od sentandrejkih Miloradovića. Aleksandar je imao dve kćerke, Irinu i Aleksandru, prva je bila udana za Milana Domenka, pukovnika – odnosno kapetana vojnog broda u Hercego Novom, a druga za vazduhoplovnog potpukovnika Teodora Uzelca

Prvi put se pominju u Sentandreji 1689. godine, u Spisku privilegovanih srpskih trgovaca u Sentandreji, koji se dvadesetih godina prošlog veka čuvao u porodičnoj arhivi dr Aleksandra Krečarevića, advokata u Somboru.

Izvor: Toša Iskruljev, Raspeće srpskog naroda u Sremu 1914. godine – Sa madžarske granice, Novi Sad, 1936, str. 551-567

Od poznatih Dimšića vredno je spomenuti i Nikolu Dimšića (1821-1900), slikara poreklom iz Novog Sada, koji je 1895. godine oslikao ikonostas Manastira Ozrena; te još jednog vrsnog pravnika, Jakova Dimšića (1800-1887), rodom iz Čerevića, sekretara Kasacionog suda u Beogradu, te dugogodišnjeg člana Društva srpske slovesnosti i Srpskog učenog društva.

Izvor: Grupa autora, Srpski biografski rečnik, tom III, Novi Sad, 2007

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.