Poreklo prezimena, selo Divljana (Bela Palanka)

1. januar 2016.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Divljana, opština Bela Palanka. SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK, KNJIGA LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA, BEOGRAD, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Manastir Divljana, hram Sv. Dimitrija
Manastir Divljana, hram Sv. Dimitrija

 

Položaj i tip.

Selo se ranije nalazilo na mestu koje se zove Tešilovac. Docnije zbog „čume“ prešlo je na put koji vodi za Divljanski manastir, gde se i danas održao jedan deo. Na drum su kuće počele da prelaze u većem obimu tek od 1920. godine. Iznad današnjeg druma, na mesto gde su bile pojate, prva je kuća prešla pre 50 godina. Danas je glavni deo sela na desnoj strani Koritničke Reke i širi se prema Babušničkom drumu, na kome se ušorute. Deo sela koji se odvaja od manastirskog puta i pruža ka Divljanskom Vrelu, nalazi se pod samim padinama Suve Planine. Naselje se snabdeva vodom sa vrela i izvora: Milin Izvor, Brežje, Vrbica, Trs i Ginina Šopa. Potoci su: Suvi Petok. Prindol i Stari Vinogradi.

Seoski atar zahvata dolinu Koritnice i kose iznad Babušničkog druma; pruža se do Velike i Male Konjske na Suvoj Planini. Na tom prostoru su potesi: Laz, Čungari, Golema Rudina, Duga Rudina, Orljak, i Otrma Strana. Topografska imena za obradive površine su: Reka, Vrbica, Trs, Ravne Šume, Koičevac. Šume zauzimaju: Ravnište, Garvan, Ore, Kragučevac, Dugu Poljanu.

Selo je zbijeno, ali su mu neki delovi nešto razređeni. Po krajevima razlikuju se: Borčina Mala, Raspopova Mala, Raskršće, Bogdanovska i Ignjatovska Mala.

Poreklo stanovništva.

Starinci su:

Borčinci (Jovanovići; 30 k., sv. Jovan).

Rodovi nepoznatog porekla su:

Raspopovci (Živkovići, Vasiljevići; 6 k, sv. Nikola).

– Ignjatovci (Ignjatovići; 5 k„ sv., Jovan).

Doseljenici su:

Bogdanovci (Bogdanovići; 13 k., sv. Arhanđeo i sv. Jovan) iz Crvene Jabuke u Vlasini („Bukovik”), Srez lužnički pre 100 g.

– Viliparci (Petrovići, Milenkovići; 4 k, sv. Arhanđeo) iz Provaljenika pre 80 g.

– Đurinci (Stojanovići; 2 k, sv. Jovan) iz Oreovca u tursko doba.

– Ristići (1 k, sv. Jovan) iz Ravnog Bučja, Srez timočhi (Stara Planina) u tursko doba.

– Mandžinci (Tričkovići; 6 k, sv. Nikola). Stari „prekor“ Vrtopljani. Došao Stojan posle 1877. kao „kalemnjak“ na devojku iz umrlog roda Mandžinci.

– Alići (1 k, Nova Godina); pokršteni Cigani, seoski pastiri iz Krupca.

Seoska zavetina je sv. Trojica; selo ima posebno groblje.

IZVOR: SRPSKI  ETNOGRAFSKI  ZBORNIK, KNJIGA  LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA,  BEOGRAD,  1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Ignorantia nocet

    Pozdrav,clanak je uglavnom tacan osim dela o familijama.U familiji borcinci ne postoji nijedan Jovanovic,svi mi borcinci se prezivamo Ciric i ima nas trenutno 6 kuca,bilo je mnogo vise oko 30,a borcinci,raspopovci i ignjatovci su starosedeoci. Raspopovci su dobili ime po Misi raspopu,koji se rapopio da bi se ozenio po drugi put,jer mu je prva zena umrla.