Порекло презимена, село Виткојевиће (Зубин Поток)

20. децембар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Виткојевиће, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на страни Великог Брда, које се спушта према Ибру. Куће су на заравни по средини стране, јер су доњи делови стрми. Насеље обилује водом. Појила су Ибар и Врановачки Поток, Иванове Ливаде и Бањска Вода, док за пиће и друге потребе служи Тодорина Вода, Студенац и Барица. Поједини потеси у селу су: Загувница, Равништа, Просина, Студенац, Иванов Поток.

Име села потиче од неког рода које је ту живео пре данашњег становништва. Из тога времена је остала врло мала црквина у Загувници и гробље са крстачама око ње. Црквица је срушена; од ње су остали зидови у висини 1 м. У Виткојевићима је раније живео Иван Поповић, родом из Брњака; убивши са својим рођацима Брњачанима седморицу Ковачана — муслимана, који су од њега тражили ручак и седам девојака, он је побегао у Србију.

Данашњи родови су:

Веселиновићи (5 к., Св. Ђорђе и Св. Пантелија). Они су Коматовићи — Брњачани; досели су се овамо из суседног села Табалија пред Карађорђев устанак. Кад су дошли на земљу аге из Н. Пазара, имали су у задрузи 67 чељади; поделили су се тек кад је задруга имала 130 чланова. Из овог села су исељене 4 куће Веселиновића у Чпиље, заселак Бања, а друге у Топлицу (Крчмаре, Плана) и Лечак код Н. Пазара.

– Кошани (Јанићијевићи и Миленковићи) (4 к., Петковдан), доселили су се из бањског засеока Клечка.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милисав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.