Порекло презимена Доброкес

26. априла 2015.

коментара: 2

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Svetozar

  Znate li nešto vise o prezimenu Dobrokes?
  Jesmo li čistokrvni Srbi
  Moj pradjeda u Baranju je doselio iz Madžarske to je sve sto znam o svom poreklu

  • Бранко Тодоровић

   Писасмо о Доброкесима на теми Истражимо корене заједно, ево шта сам куцао тамо.

   “Доброкес је презиме уопште присутно у Барањи. Осим у Шумберку, из кога је у Краљевину Југославију оптирало чак четрнаест домаћинстава Доброкеса, овог презимена срећемо и у другим местима.

   Порекло овог презимена можда треба тражити у називу места Дебрекест на реци Капуш која се улева у Блатно Језеро. Дебрекест је смештен отприлике на пола пута између Сигетвара и Дуна-Пантелије.

   У Шумберку ово презиме срећемо већ 1711. године, када је забележено као Dobrokesanin, 1712. године као Dobrokesan, и 1713. године као опет Dobrokesanin, те 1715. године као Dobrokescevics.

   Осим у Шумберку, ово презиме је забележено и у Ланчугу, на попису из 1715. године као Dobrokosanin, и на попису из 1720. године као Dobrokeszacz.

   У Попису земље из 1828. године, презиме Доброкес срећемо у Мајшу као Dobrokasz, и у Шумберку као Dobrokoz. Исте године забележено је слично презиме Dobrokevics у Болману.”

   О даљем пореклу роду тешко је говорити, највероватније су у Барању дошли још са Турцима, јер тамо где су најраније забележени, Срби су насељениу углавном у време турско.

   За неко даље порекло, одговор би могла дати генетичка генеалогија, али за то је потребно некога тестирати.