Poreklo prezimena, selo Skočna (Vučitrn)

21. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Skočna, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Kopaonika, pod Skočanskom čukom (1054 m.), u dolini Skočanskog potoka, na nadmorskoj visini oko 800 m.

Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli.

Arbanasi kažu da su im preci zatekli selo kao čiflik bega vučitrnskog, od koga su ga kupili, ali kao da ne znaju ko su bile čifčije, Srbi ili Arbanasi. Srbi Frtunići u Vučitrnu, međutim, znaju da su u drugoj polovini 18. veka živeli izvesno vreme u Skočni.

Rodovi:

Memetović (Kasumović, 4 k.), – Ljaović (4 k.) i – Imerović (1 k.), od fisa Beriša. Doselili se iz Malesije krajem 18. veka i prvo se samovlasno naselili u Pasomi. Pošto su ih odatle početkom 19. veka za račun pećkih begova proterali Arbanasi iz Trstene (sadašnji stanovnici Pasome), predak ovih, Memet, kupi Skočnu i pređe u nju. Pojasevi u 1935. od dolaska iz Malesije: Memet, Reca, Rama, Kasum, Redža (60 godina).

Ahmetović (1 k.), od fisa Krasnića. Preselio se iz Cecilije oko 1905. na kupovicu.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.