Порекло презимена, село Ника (Качаник)

16. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Ника, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на подножју Шар-планине, у делу долине Лепенца, где ова река скреће ка Качаничкој клисури. Лежи на десној страни долине, на удаљењу око 1 км од Лепенчевог корита.

До 1930. село је било збијеног типа, а од те године има издвојену махалицу српских и црногорских насељеника на месту званом Каменица. И у тој насељеничкој махалици куће су груписане.

Преци Арбанаса су при досељењу затекли Србе у селу, од којих су неки заостали и доцније прешли на ислам.

Арбанашки родови:

Никај ( 13 к.), од фиса Краснића. Доселио се из Малесије „због некаквог белаја” око 1770. Појасеви у 1931: Мурат (80 г.), Шабан, Асан, Исљам, Сали.

Дурој (Зк.), од фиса Бериша. Преселили се из суседног села Реке почетком 19. века.

Поисламљени и поарбанашени српски род се зове – Потур (1 к.). У ислам су средином 19. века прешли два брата, који су као муслимани названи Мисин и Исен. Садашњи род потиче од Исена. Појасеви од поисламљивања: Исен, Зумбер, Реџеп, Бајрам 20 г. (1931). Како Арбанаси овог села кажу, на прелаз у ислам су та два брата присиљена од њихових предака.

Колонисти из 1931:

Давидовићи (1 к.), – Крњевићи (2 к.), – Вуковићи (1 к.), – Братићи (1 к.) и – Миљановићи (1 к.) из околине Билеће;

Сарић (1 к.) из околине Коњица;

Огњеновић (1 к.) из Пиве (Црна Гора);

Вукотић (1 к.) старином из Црне Горе, а досељен из околине Крагујевца, где је живео око 30 година.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.