Порекло презимена, село Лукаре (Приштина) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Лукаре, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Анан Порекло становништва села Лукаре, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Анан Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Лукаре (Приштина)

Порекло презимена, село Лукаре (Приштина)

Порекло становништва села Лукаре, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у области масива планине Голака, на дну узане долине реке Приштевке на 3,5 км више Приштине.

Разбијеног је типа. Дели се на три махале. Доња се зове Бериш, средња Реџовит, а горња Авдиовит. Називи су им по јединим или већим и важнијим родовима који у њима живе. Удаљења између махала су до 200-300 м.

При досељењу садашњих арбанашких родова село је било само на месту садашње Бериш Махале. У њему су тада живели Срби, од којих се одржао један поисламљен и поарбанашен род, док су се други раселили.

Поисламљени и поарбанашени род је – Бериш (12 к.). Стариначки је род. Презиме је узео по фису у који је ушао. Старо презиме не казује.

Арбанашки родови:

Реџовит (10 к.) и – Авдиовит (8 к.), оба од фиса Краснића. При досељењу из Скадарске Малесије прво су „пали“ у Граце (Косово), па прешли у Грдовац (Лаб), одакле потом у Граштицу и најзад почетком 19. века у Лукаре. Појасеви у 1948. од досељења у Лукаре: Фета, Абаз, Авди, Асан, Саит (40 година).

Дубовали (2 к.), и – Реткоцер ( 1 к.), од фиса Краснића. Мухаџири су из 1878. из Дубова (Топлица) и Реткоцера (Јабланица).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top