Poreklo prezimena, selo Kojlovica (Priština)

9. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kojlovica, grad Priština (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Kojlovica

Selo je u oblasti planine Golaka, na dnu doline Kojlovačkog potoka, leve pritoke reke Prištevke, na nepuna tri kilometra severoistočno od Prištine.

Zbijenog je tipa. Deli se na Srpsku i Šiptarsku mahalu, koje odvaja jedan suvi potok.

Srpski rodovi:

Ilijini (2 k., Đurđic), stariici.

Kitići (7 k.), – Stanojevići (10 k.) i – Stojanovići (3 k.), svi sa slavom Sv. Nikole. Postali su od trojice braće preseljene iz Butovca oko 1840. Ranije su, još u Butovcu, slavili Sv. Arhanđela, pa su docnije, zbog uspešno ugašenog požara pri pravljenju ćumura, uzeli za slavu dan sv. Nikole, jer su „u toj nevolji prizvali sv. Nikolu u pomoć”.

Arbanaški rod je Osmanović (14 k.), od fisa Krasnića. Preseljen je iz Graštice oko 1860. Dalja mu je starina kao kod Arbanasa Krasnića u Graštici, Makovcu i Lukaru: Grdovac (Lab), Grace (Kosovo), Malesija. Iz Graca se njihov predak iselio što je ubio Tatarina. To je isto učinio i u Grdovcu, pa se iselio na planinu (u Grašticu), van saobraćaja.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

__________

DODATAK: Podaci prema popisu stanovništva KiM iz 1912. godine. Priredio član foruma Poreklo Gile:

Selo KOJLOVICE, izveštaj učitelja Vukadina Popovića:

Deset srpskih i 17 albanskih kuća bilo je u ovom selu. Od albanskih porodica 10 su bile starinci a 7 muhadžiri od pre aneksije.

Dva srpska domaćinstva Arse i Nića Stojanovića obrađivla su pola svoje, a pola tuđe zemlje. Prvi je imao 6, a drugi 5 dana oranja svoje zemlje i 11, odnosno 10 agine. Arsa je imao 7, a Nića 10 članova porodice. Ostala srpska domaćinstva bila su potpune čifčije. Njima, kao i onima koja su imala pola svoje zemlje, aga je bio Amet Hadži-Džađin.

Potpune čifčije su bili: Toma Stojanović sa 29 članova porodice i 20 dana oranja, Kosta Simić 4/7, Mila Krstić 8/15, Ilija Živković 10/14, Sima Stojanović 5/14 i Kostići – Cveja 9/10, Mita 1/5 i Đora 6/10. Čifčije nisu pamtile od koje godine su obrađivale aginu zemlju. Porez je plaćao aga i na zemlju i na zgrade iako su ih čifčije posedovale, jer su bile prepisane na agu. Imovinsko stanje aga je bilo slabo. Od 17 albanskih domaćinstava 7 je imalo svoju i aginu zemlju. Većina ih je bila gola sirotinja. Srpske čifčije davale su agi četvrtinu proizvoda. S agom nisu imale nikakvog ugovora.

Za vojsku su upisani: Nića Stojanović, Trajko Nićić, Blagoje Nićić, Arsa Stojanović, Cveja Kitić, Dimitrije Kitić, Blagoje Cvejić, Bora Kitić, Gapa Đorić, Milovan Kitić, Trajko Milovanović, Velimir Milovanović, Toma Stanojević, Jovan Tonić, Mita Tonić, Trajko Tonić, Kita Jovanović, Blagoje Jovanović, Cveja Jovanović, Spasoje Jovanović, Todor Mitić, Sima Stanojević, Kosta Simić, Petar Simić, Ilija Živić, Lazar Ilić i Ljubomir Ilić.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.