Poreklo prezimena, selo Grlica (Uroševac, KiM)

21. avgust 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Grlica, opština Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u podnožju istoimenog brda (763 m), koje se diže s leve (severne) strane Brodske klisure na Lepencu.

Razbijenog je tipa. Pored glavnog dela sela koji se zove Grlica, jedan deo mu je pored Lepenca, na mestu Provalija, na udaljenju od prvog dela oko 2 km. Selu pripada i zaselak Donja Grlica, koji leži u blizini Nerodimke, južno od Starog Kačanika, na udaljenju od glavnog seoskog dela oko 4 km. U svim delovima sela kuće su grupisane. Za razliku od zaseoka Donje Grlice, glavni deo sela se često naziva Gornjom Grlicom. Osim novih srpskih doseljenika, nastanjenih u Donjoj Grlici, u selu žive samo Arbanasi. Kažu da im preci nisu zatekli selo, da je bilo „batal”.

Arbanaški rodovi:

Pruša (8 k.), od fisa Krue Zi. Doseljen oko 1830. iz Pruše u Malesiji. Pojasevi su mu u 1931. od doseljenja bili: Derviš Isljam, Memet, Limon, Dželjadin (55 godina).

Kardak (14 k.), od fisa Krasnića. Doseljen iz Malesije kad i Pruša.

Srpski rodovi:

Đorđević (2 k.) 1920. iz Sirinića, na kupovicu.

Đerić (1 k.) 1920. iz Šipana (Gacko), na kupovicu.

Banaš (1 k.) i – Okiljević (1 k.) 1928. iz Gacka, na kupovicu.

Krstić (1 k.) 1929. iz Lipe (Smederevo), na kupovicu.

Glogovac (3 k.) i – Bovan (2 k.) 1929. iz Čičeva (Konjic), na utrinu.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.