Порекло презимена, село Вршевце (Липљан)

Порекло становништва села Вршевце, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у подножју Липовице (јужног наставка Голеша), у проширењу долине Вршевачке реке пред њеним излазом у косовску равницу.

Разбијеног је типа. Дели се у четири махале. Лево од реке су махале Кастрата и Јашаровића, а десно – махале Вунића и Нишора. Куће у махалама су збијене. Удаљења између махала су мања од 1 км.

Садашњи становници, Арбанаси, као да не знају јесу ли им преци при досељењу затекли село. Међутим, топографски назив Крони Јанкут (Јанков кладенац) као да указује да су у селу приликом досељења Арбанаса па и по њиховом досељењу за извесно време живели Срби.

Родови:

Кастрат (4 к.), од фиса Кастрата. Доселили се у другој половини 18. века из Нековца у Дреници, иначе старином из Скадарске Малесије.

Вунић (5 к.), од фиса Хота. Досељен из Малесије после Кастрата.

Јашаровић (2 к.), од фиса Шаље. Доселио се из Скадарске Малесије кад и Вунић.

Мзи (3 к.), од фиса Мзи. Досељен из Сев. Албаније после Јашаровића.

Нишор (3 к.), од фиса Битича. Доселио се из Нишора у Подрими после Мзија.

Чадрак (2 к.), од фиса Сопа. Доселио се средином 19. века из Чадрака код Призрена.

Пајазитовић (2 к.), од фиса Елшана. Пресељен око 1870, из Глоговца, на купљено.

Ајвазовић (1 к.), од фиса Краснића. Пресељен из Г. Гадимље код ујака Чадрака 1929, пошто је тамо остао са врло мало земље, па се није могао издржавати.

Цигански род је Одић (2 к.). Настањен у Вршевцу око 1910. Пре тога живео у многим косовским селима.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.