Порекло презимена, село Бичевац (Качаник, КиМ)

Порекло становништва села Бичевац, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на североисточној падини Шар-планине, у делу Лепенчеве долине пред Качаничком клисуром. Кроз село протичу поток Мезинових („Прони Мезинве”), поток Палошевих („Прони Палошве”) и Староселска река („Река Староселес”).

Разбијеног типа. Дели се у махалу Старосела, на северу, махалу Палошевић, на југу, махалу Мезинових, на западу и махалу Кољовића, у средини.

Преци најстаријих арбанашких родова су затекли село са српским становништвом, од којих је један род заостао и доцније прешао у ислам.

Арбанашки родови:

Палош (10 к.), од фиса Краснића. Старином је из Малесије, а доселио се крајем 18. века из Колесјана у Љуми. За њима су, по њиховом позиву, дошли:

Кољовић (20 к.),

Буњак (9 к.),

Мезин (3 к.),

Шор (3 к.),

Орон (3 к.) и

Ашан (2 к.), сви од фиса Краснића.

Поисламљени и поарбанашени српски род је Жарк (6 к.). У ислам је ступио почетком 19. века, по доласку Арбанаса. Ступио у Бериш, фис Арбанаса суседних села Реке и Дубраве.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.