Poreklo prezimena, selo Bandulić (Lipljan, KiM)

9. jun 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bandulić, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Selo je u ravnici, 2 km jugoistočno od Lipljana, na Žegovačkoj reci.

Selo je zbijenog tipa. Deli se na četiri mahale (Ramovića, Zećirovića, Puškola i Azirovića), čiji su nazivi po starijim rodovima u njima.

Na ataru sela nema starina sem jednog starog groblja za koje ne znaju čije je. Selo su osnovali preci Ramovita i Zećirovita krajem 18. veka. Iako je atar sela bio pod lugom, kažu da su njihovi preci kupili zemlju od nekog Turčina iz Prištine.

 

Arbanaški rodovi:

Ramovit (17 k.) i Zećirovit (12 k.). Preselili se krajem 18. veka zajedno iz Mužičana, gde su dugo živeli kao čifčije. Dalje im je poreklo nepoznato. Pripadnici su fisa Sopa.

Bajčinc (2 k.), od fisa Škrelja. Muhadžir je iz Bajčinca u Toplici.

Govor (1 k.), od fisa Krasnića, muhadžir iz Govora u Jablanici.

Poarbanašeni Srbi:

Azirović (5 k.). Potiču od srpskog roda Rusimovih u Dobrotinu. Na islam prešli u Dobrotinu početkom 19. veka, a u Bandulić preseljeni oko 1860. Pojasevi u 1932. od poislamljivanja: Selman, Rustem, Azir, Adem, Aziz (40 godina). U Bandulić se doselio predak Azir.

Poarbanašeni Cigani:

Puškol (3 k.). Preseljeni oko 1870. iz istoimenog roda u Glogovcu.

Cigani pravoslavni:

Nastović (1 k., sv. Vasilije). Preseljen iz Glogovca 1930. kao sluga i govedar.

Kolonisti:

Šujica (1 k.) i Lukić (1 k.) doseljeni 1930. iz Male Popine (Lika).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.