Порекло презимена, парохија Крмине (Бањалука) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва парохије Крмине, град Бањалука. Препис из црквене књиге ШЕМАТИЗАМ православне митрополије и архидијецезе дабро-босанске за годину 1882. При Порекло становништва парохије Крмине, град Бањалука. Препис из црквене књиге ШЕМАТИЗАМ православне митрополије и архидијецезе дабро-босанске за годину 1882. При Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, парохија Крмине (Бањалука)

Порекло презимена, парохија Крмине (Бањалука)

Порекло становништва парохије Крмине, град Бањалука. Препис из црквене књиге ШЕМАТИЗАМ православне митрополије и архидијецезе дабро-босанске за годину 1882. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.

 

Парохија Крмине, протопрезвитерат бањалучки

KrmineПарох Стојан Поповић. Црква дрвена, храм св. Николе. Има 82 куће и 781 душа. Родило се 1883. године, мушки 15, женски 17. Умрло, мушки 9, женски 5. Вјенчано 2.

Свечари славе:

Ђурђев дан: Станетић, Миловановић, Божић, Гускић, Петковић, Гашић.

Св. Николу: Благојевић, Кутић, Маличић, Ковачевић, Василић, Крупљанин, Игњатић.

Св. Јована: Станетић, Велимир, Рађевић, Добричанин, Миждаловић, Чалић.

Св. архиђ. Стефана: Гашић, Поповић, Којић, Видовић, Алексић, Вуковић, Тирогић, Милановић, Бошковић, Божић, Попадић, Бајић, Бранковић, Кнежевић.

Марков дан: Ботић.

Св. Мину, Виктора Викентија: Брус.

Митров дан: Вукмир, Босанчић.

Петров дан: Николићи.

Св. Илију: Ружић, Василић.

Прокопијев дан: Ружић.

Лазареву суботу: Лукaјић.

 

ИЗВОР: Шематизам митрополије дабро-босанске из 1882. године. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.


Коментари (13)

 • Nebojsa Radjevic

  Veliki pozdrav svima,ako bi neko mogao da mi pomogne da pronadjem odakle potice prezime Radjevic,trenutno zivee u Banjaluckoj parohiji,selo Krmine.zadnje sto znam je da smo tu od davne1882.Ako neko moze da pomogne bio bih vrlo zahvalan.Slavimo Sv.Jovana Krstitelja

  Одговори
  • Небојша

   У основи овог презимена је старосрпско име Рађ/Рађа, у ствари хипокористик од имена Радислава, али можда у Радимир, Радивој. Од ове основе Рађ, поред презимена Рађевић, натала су и презимена: Рађ, Рађа, Рађен, Рађеновић и др…

   На основу доступне литературе за сада можемо тврдити да се презиме Рађевић први пут помиње у околини Шибеника 1584. године.

   „Рађевићи“ је назив једног села крај Рогатице, а засеоке истог назива налазимо у околини Сребренице и Бања Луке.

   Неки аутори сматрају да је ово презиме у уској вези са Рађевином (област у Србији).

   За крајишке Рађевиће немамо потврда да би могли имати везу са Рађевином.

   Занимљиво да у Херцеговини постоји презиме Рађа и Рађен. Такође, не треба заборавити велики крајишки род Рађеновића. Могуће да ту постоји нека веза.

   Рађеновићи су се у уначку област населили из Будеља у Саници око 1700. године, а можда и 1650. По старешини Раду, Рађену добили су презиме Рађеновић. Ово је, додуше, дискутабилно, јер су Рађени, односно Рађеновићи (и у облику Раденовићи) постојали и пре тог догађаја у Босни, Лици, Далмацији, Херцеговини и Црној Гори.

   Одговори
 • Nebojsa Radjevic

  Hvala vam puno na ovim informacijama,ako saznate jos nesto obavijestite me,a I Ja cu vas kontaktirati ako bude jos kakvih blizih saznanja.

  Одговори
 • Dane Lukajić

  U parohiji Krmine obrađena su pored ostalog i prezimena mještana i njihove krsne slave.Dosta je tačnih podataka ali moje prezime je Lukajić a ne kako piše Lukojić io krsna slava je stvarno Vaskrsenje Lazara ili Lazareva subota.

  Hvala uređivaču i administratoru na trudu..

  Одговори
 • Jovan Kutic

  Ако може молим вас нешто детаљније о поријеклу презимена Кутић, унапријед захвалан

  Одговори
 • Dragan

  moje je prezime Brus i slavim Sv.Stevana Decanskog rodjen sam u Krminama i zanima me porijeklo
  mog prezimena

  Одговори
 • Novica Kutić

  Slavim Stefan Dečanski – Mratindan, i iz Kneževa sam. Interesuje me porijeklo Kutića, odakle su došli i kada. Unaprijed hvala. Pozdrav!

  Одговори
 • bojana

  Prezime je Colic,a ne Calic kako ovde pise.Hvala

  Одговори
 • Миловановић

  Ја сам Миловановић и славим Св. архиђ. Стефана и није тачно да народ из села Крмине са презименом Миловановић слави Ђурђев дан колико ја знам и у Крминама нема презимена МИЛАНОВИЋ већ МИЛОВАНОВИЋ и ту нисте направили ви грешку већ грешку прави народ који живи у селу и умјесто Миловановић говори Милановић ради лакшег изговора.Молим вас ако ми можете нешто више рећи о моме презимену, много би ми значила ваша помоћ при дубљем истраживању мога поријекла. Хвала вам у свакоме случају

  Одговори
 • Душан

  Било је Милановића у Крминама. Живели су у Дојићима, а Петко Милановић је моја генерација. Похађали смо основну школу у Крминама у периоду 1959 – 1963 године.Ја сам Тирагић Душан и сада живим у Суботици. Моје презиме је у црквеним књигама уписано као Тирогић, али тако су нас звали у Дојићима. Ко ради тај и греши, наравно треба грешке исправљати, а црква је једина установа којој се може поуздано веровати у провери нашег сећања..

  Одговори
 • Božo Milanović

  Da, slave Milanović i Milovanović su zamenjene. Milanović su bili i odselili se
  Ja sam potomak Milanović iz Kamina!

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top