Порекло презимена, парохија Крмине (Бањалука)

30. марта 2014.

коментара: 14

Порекло становништва парохије Крмине, град Бањалука. Препис из црквене књиге ШЕМАТИЗАМ православне митрополије и архидијецезе дабро-босанске за годину 1882. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.

 

Парохија Крмине, протопрезвитерат бањалучки

KrmineПарох Стојан Поповић. Црква дрвена, храм св. Николе. Има 82 куће и 781 душа. Родило се 1883. године, мушки 15, женски 17. Умрло, мушки 9, женски 5. Вјенчано 2.

Свечари славе:

Ђурђев дан: Станетић, Миловановић, Божић, Гускић, Петковић, Гашић.

Св. Николу: Благојевић, Кутић, Маличић, Ковачевић, Василић, Крупљанин, Игњатић.

Св. Јована: Станетић, Велимир, Рађевић, Добричанин, Миждаловић, Чалић.

Св. архиђ. Стефана: Гашић, Поповић, Којић, Видовић, Алексић, Вуковић, Тирогић, Милановић, Бошковић, Божић, Попадић, Бајић, Бранковић, Кнежевић.

Марков дан: Ботић.

Св. Мину, Виктора Викентија: Брус.

Митров дан: Вукмир, Босанчић.

Петров дан: Николићи.

Св. Илију: Ружић, Василић.

Прокопијев дан: Ружић.

Лазареву суботу: Лукaјић.

 

ИЗВОР: Шематизам митрополије дабро-босанске из 1882. године. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

 1. Nebojsa Radjevic

  Veliki pozdrav svima,ako bi neko mogao da mi pomogne da pronadjem odakle potice prezime Radjevic,trenutno zivee u Banjaluckoj parohiji,selo Krmine.zadnje sto znam je da smo tu od davne1882.Ako neko moze da pomogne bio bih vrlo zahvalan.Slavimo Sv.Jovana Krstitelja

  • Небојша Новаковић

   У основи овог презимена је старосрпско име Рађ/Рађа, у ствари хипокористик од имена Радислава, али можда у Радимир, Радивој. Од ове основе Рађ, поред презимена Рађевић, натала су и презимена: Рађ, Рађа, Рађен, Рађеновић и др…

   На основу доступне литературе за сада можемо тврдити да се презиме Рађевић први пут помиње у околини Шибеника 1584. године.

   “Рађевићи” је назив једног села крај Рогатице, а засеоке истог назива налазимо у околини Сребренице и Бања Луке.

   Неки аутори сматрају да је ово презиме у уској вези са Рађевином (област у Србији).

   За крајишке Рађевиће немамо потврда да би могли имати везу са Рађевином.

   Занимљиво да у Херцеговини постоји презиме Рађа и Рађен. Такође, не треба заборавити велики крајишки род Рађеновића. Могуће да ту постоји нека веза.

   Рађеновићи су се у уначку област населили из Будеља у Саници око 1700. године, а можда и 1650. По старешини Раду, Рађену добили су презиме Рађеновић. Ово је, додуше, дискутабилно, јер су Рађени, односно Рађеновићи (и у облику Раденовићи) постојали и пре тог догађаја у Босни, Лици, Далмацији, Херцеговини и Црној Гори.

  • Miroja Radjevic

   Pozdrav,poticemo iz Crne gore .Postoji i zaseok Radjevici ili mislim da niko od naseg prezimena ne zivi vise tu.Ja sam iz okoline BL,Gornji Pervan

 2. Nebojsa Radjevic

  Hvala vam puno na ovim informacijama,ako saznate jos nesto obavijestite me,a I Ja cu vas kontaktirati ako bude jos kakvih blizih saznanja.

 3. Dane Lukajić

  U parohiji Krmine obrađena su pored ostalog i prezimena mještana i njihove krsne slave.Dosta je tačnih podataka ali moje prezime je Lukajić a ne kako piše Lukojić io krsna slava je stvarno Vaskrsenje Lazara ili Lazareva subota.

  Hvala uređivaču i administratoru na trudu..

 4. Jovan Kutic

  Ако може молим вас нешто детаљније о поријеклу презимена Кутић, унапријед захвалан

 5. Dragan

  moje je prezime Brus i slavim Sv.Stevana Decanskog rodjen sam u Krminama i zanima me porijeklo
  mog prezimena

 6. Novica Kutić

  Slavim Stefan Dečanski – Mratindan, i iz Kneževa sam. Interesuje me porijeklo Kutića, odakle su došli i kada. Unaprijed hvala. Pozdrav!

 7. bojana

  Prezime je Colic,a ne Calic kako ovde pise.Hvala

 8. Миловановић

  Ја сам Миловановић и славим Св. архиђ. Стефана и није тачно да народ из села Крмине са презименом Миловановић слави Ђурђев дан колико ја знам и у Крминама нема презимена МИЛАНОВИЋ већ МИЛОВАНОВИЋ и ту нисте направили ви грешку већ грешку прави народ који живи у селу и умјесто Миловановић говори Милановић ради лакшег изговора.Молим вас ако ми можете нешто више рећи о моме презимену, много би ми значила ваша помоћ при дубљем истраживању мога поријекла. Хвала вам у свакоме случају

 9. Душан

  Било је Милановића у Крминама. Живели су у Дојићима, а Петко Милановић је моја генерација. Похађали смо основну школу у Крминама у периоду 1959 – 1963 године.Ја сам Тирагић Душан и сада живим у Суботици. Моје презиме је у црквеним књигама уписано као Тирогић, али тако су нас звали у Дојићима. Ко ради тај и греши, наравно треба грешке исправљати, а црква је једина установа којој се може поуздано веровати у провери нашег сећања..

 10. Božo Milanović

  Da, slave Milanović i Milovanović su zamenjene. Milanović su bili i odselili se
  Ja sam potomak Milanović iz Kamina!