Poreklo prezimena, selo Maslina Strana (Glamoč)

13. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Maslina Strana, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuće, a paša je iznad kuća. Livade su severoistočno od sela, na površi, u Trbucima i Mliništu. Seno otuda svlače.

Položaj i tip.

Kuće leže na strani Pometenika. Iznad kuća je paša i leskova šuma, a ispod kuća su njive. Vodu donose iz polja, sa vrela Reljinca.

U selu su kuće:Kavura 3, Maleševića 1, Kalaba 2, Stanivuka 1, Maleševića 2 i Prduha 1. Kuće su blizu jedna druge; nešto više su odvojene kuće poslednjih Maleševića od kuće Prduha.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Iznad sela je „Gradina”, čiji je zid porušen i obrastao. Kod nje je bunarić.

U selu su bili Klinci, koji su obamrli.

Prduh je odavna ovde. Njegovi preci su čuvali „tursko blago” u Odžaku.

Maleševići su došli iz Pribelje početkom 18. veka.

Kavuri su se doselili iz Poloče (iza Crnog Luga). Njihovi su se preci delili, i pri deobi zemlje jedan ubije svoga brata i pobegne „u Tursku”. Ovamo je došao ded jednog starca početkom 19. veka. Slave Arh. Mihaila.

Kalabe su došle iz Crnog Vrha (do Rora) u prvoj polovni 19. veka. Otuda je došao njihov ded. Kad su ovde „opotrebili, taj njihov ded išao je sa svojim sinom u Bosnu da prosi. Slave Sv. Jovana.

Stanivuka otac bir je u Krasincu. Sam Stanivuk je „ bilo samčina pa hodalo po najmu“. „Pao je“ ovde na Klinčevo kućište u kmetstvo krajem 19. veka.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.