Порекло презимена, село Олово (Купрес) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Олово, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића "Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље". Пр Порекло становништва села Олово, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића "Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље". Пр Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Олово (Купрес)

Порекло презимена, село Олово (Купрес)

Порекло становништва села Олово, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су у пољу, у Округлици, Подовима, Салкуши, Муртуши, Зголовима итд. Паша је изнад села у планини у Чардачици и Плазеници; кад се покоси, стока пасе у пољу до Малована.

Положај и тип.

Куће леже ободом између стране и равни и окренуте су југозападу. Вода се пије са врела Олова, које избија на додиру стране и равни.

Куће су у низу, једна до друге. Има их: Смоља 4, Бркана 4, Барешића 3, Барешића 1, Баришића 1, Ловрића 1 и Бабића 1.

 

Порекло становништва.

Бркани су „испртљали из Сиња“ и изнели „товар злата“. Њихови прадеди Марко и Стипе живели су у Отиновцима и отуда дошли у Олово почетком 19. века. „Прије Аустрије препртљали су у град“ (Купрес), где их је сад 6 кућа.

Смоље су такође старином из Далмације. Њихов дед Ћор-Марко живео је у Шемановцима, ишао је уз Турке и средином 19. века населио се овде.

Барешићи су дошли из Билог Потока „прије Аустрије“. Њихов се отац „уговорио“ удовици у кућу.

„Уочи Аустрије“ доселили су се: Баришић из Билог Потока; Ловрић из Османлија; и Бабић из Кута.

Барешић је дошао почетком 20. века из Билог Потока и ушао удовици у кућу.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top