Poreklo prezimena, selo Trnovica (Zvornik)

18. septembar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Trnovica, opština Zvornik (Republika Srpska). Prema istraživanju Saliha Kulenovića ”Naselja i porijeklo stanovništva u dijelu zvorničkog Podrinja”, sprovedenom u periodu 1972-1982. godina. Priredio saradnik portala Poreklo Mladen Gajić.

 

Ovo naselje je s obzirom na teritoriju dosta veliko. U geomorfološkom pogledu teren je dosta strm u odnosu na Drinsko polje i penje se čak do 425 m nadmorske visine na sjeveru gdje se nalazi lokalitet Gradac. Naselje počinje od zvorničko- bijeljinskog i kiseljačkog puta na jugoistoku odnosno jugu, na zapadu se graniči naseljem Jasenicom, a istočno odnosno sjeveroistočno Pađinama.

Naselje se sastoji iz Gornje i Donje Trnovice. U posljednje vrijeme znatno je uočljivo premještanje kuća iz Gornje Trnovice u Donju Trnovicu i to uz kiseljački i trnovički put. Ovdje se naseljavaju i stanovnici susjedne Jasenice i Pađina, što se uočava i iz popisnih podataka o broju stanovnika, domaćinstava i kuća. Prema popisu iz 1971. godine Trnovica je imala ukupno 703 stanovnika i 168 domaćinstava, a 1981. godine 1967 stanovnika, 469 domaćinstava i 491 kuću. Oko 1900. godine, prema saopštenju kazivača, ovo naselje je imalo oko 20-tak kuća.

Po nacionalnosti stanovnici ovog naselja su Srbi.

U Donjoj Trnovici žive slijedeće porodice:Tadići (Nikoljdan), Ristanovići (Nikoljdan), Stevanovići (Nikoljdan), Vukotići (Ilindan), Tomići (Ilindan), Tekići (Mratinjdan), Stanimirovići, zvane Ere (Jovanjdan) i Petrovići (Đurđevdan).

Tadići (Nikoljdan; 2k, 3k, 4k) su porijeklom iz sela Vučetića iz Crne Gore. Ovdje su pred kraj turske uprave došla dva brata i nastanili se. Bili su kmetovi begova Gradaščevića iz Gornjeg Šepka. Još i danas Tadići održavaju rodbinske veze sa familijom u Crnoj Gori, a imaju familiju i u blizini Rogatice.

Perići (1k, 2k, 3k) su takođe porijeklom iz Vučetića, a osim njih iz Crne Gore su i Ristanovići (Nikoljdan; 2k, 4k, 6k), Stevanovići (Nikoljdan; 2k, 3k, 6k), Vukotići (Ilindan; 2k, 4k, 11 k) i Tomići. Ove dvije posljednje porodice su “ista familija”.

Tekići (Mratinjdan; 2k, 2k, 5k) su bili nastanjeni u Kozluku, pa su ih Turci za vrijeme prvog srpskog ustanka protjerali ovamo.

O porijeklu porodice Petrović (Đurđevdan; 1k, 3k, 3k) nismo ništa doznali, ali su nam kazivači saopštili da su oni (Petrovići-moja primj.) najprije “Ercegovci“.

U Gornjoj trnovici žive ove porodice:Radići (Lazarevdan), Krstići (Jovanjdan), Markovići (Nikoljdan), Jakšići (Jovanjdan), Stevanovići (Nikoljdan), Stevići (Đurđevdan), Ilići (Ćimijana), Vasiljevići (Markovdan) i Jovići (Lazarevdan).

Radići (Lazarevdan; 3k, 3k, oko 20k), Krstići (Jovanjdan; 1k, 4k, 4k), Jakšići (Jovanjdan; 1k, 1k, 4k), Vasiljevići (Markovdan; 1k, 1k, 2k) i Jovići (Lazarevdan) su se ovdje doselili pred kraj turske uprave iz Hercegovine.

Ilići (Ćimijana; 2k, 2k, 4k) i Stevići (Đurđevdan; 3k, 3k, 11 k) su se takođe odnekud doselili, ali kazivači nisu mogli pobliže odrediti kada je to bilo i iz kojeg kraja.

Za porodicu Stevanoviće (Nikoljdan; 1 k, 1 k, 10-11 k) čuli smo da su . U srodstvu sa sa Stevanovićima iz D. Trnovice.

 

IZVOR: Salih Kulenović – Naselja i porijeklo stanovništva u dijelu zvorničkog Podrinja. Priredio saradnik portala Poreklo Mladen Gajić.

____________________________________________________________________________________________________

.

Popis porodica u Trnovici danas:

Blagić (Aranđelovdan)

Bojić (Jovanjdan)

Božić (Đurđevdan)

Vukotić (Ilindan)

Gajić (Avramijevdan)

Ilić (Ćimijana)

Ilić (Lazarevna)

Jakšić (Ilindan)

Jakšić (Ilindan i Jovanjdan)

Jović (Jovanjdan)

Jevtić (Ilindan)

Krstić (Jovanjdan)

Lazarević (Ilindan)

Marković (Nikoljdan)

Mihajlović (Lazarevdan)

Milošević (Avramijevdan)

Pantić (Aranđelovdan)

Perić (Lazarevdan)

Perić (Nikoljdan)

Petrović (Đurđevdan)

Popović (Nikoljdan)

Radić (Lazarevna)

Ristanović (Nikoljdan)

Stević (Đurđevdan)

Stevanović (Nikoljdan)

Simić (Nikoljdan)

Tadić (Nikoljdan)

Tekić (Mratindan)

Tomić (Ilindan)

Cvjetinović (Jovanjdan)

.

PRIREDILIGorana Vuković, Ratko Vuković, Radiša Krstić

.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.