Poreklo prezimena, selo Peovac (Andrijevica)

6. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Peovac, opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Na 15 minuta severozapadno od Andrijevice, s desne strane reke Kraštice, pruža se osojna strana na kosi, koja polazi od Veljeg Krša i tu se nalazi selo Peovac. Selo je dugačko (j.i.—s.z.) oko pola sahata, a široko oko 15 minuti. Peovac je podvodan, a natapa se Krašticom, ali stanovnici zbog nepodesnosti zemljišta vide grdne muke dokle vodu sprovedu. Ova poslednja reka iz godine u godinu sve više i više potkopava selo i kako izgleda skoro će ga nestati. Tako je zajedno sa jednim potočićem, koji prolazi kroza selo od 5-6 godina pokvarila put koji je ispod Peovca prolazio od Andrijevice uz Kralje itd., do Podgorice. Vodenicu imaju samo jednu i to redovničku.

Peovčani imaju istu planinu sa Božićanima, ali ne izdižu na Štavnu, nego u dolinu ispod Štavne, a ta je dolina produženje Međukomlja i zove se Ljubaštica.

Peovac je dobio to ime zbog brda Peha, pod kojim se nalazi.

U Peovcu imaju 34 kuće sa 170 stanovnika, koji su od Kovačevića: Miketići, Kastratovići i Milovići; od Lopaćana: Đukići, Zulevići i jedna kuća Lalevića, koja je 1874. godvne dodigla u Prljanije iz Čoeče Glave; od Dabetića: Radunovići (Drndari); ima i jedna kuća ustaška iz Bijora (Vukovići) i jedna iz Velike (Gojkovići).

Selo ima samo jedno groblje.

Dosad pomenuta sela u limskom slivu (Konjuhe, Đuliće, Cecune, Bojoviće, Andželate, Božiće i Peovac) pripadaju konjuškoj kapetaniji, koja ukupno ima 544 kuće sa 3108 stanovnika.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 586). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.