Poreklo prezimena, selo Dolac (Berane)

4. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dolac, opština Berane. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u turskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah do Lušca, na sever, sve do manastirskog zemljišta, u dužini od 4 časa, prostire se selo Dolac, koje se penje na zapad, uz blage nagibe planinskog lanca, koji s ove strane zatvara beransku ravnicu. Zemljište se ne može voditi, jer u selu imaju samo dva izvora sa kojih piju, ali je zemlja jaka da izdrži letnje suše. Seoska se imanja pružaju čak do Crnoga Vrha, u daljini od 1 i po sata. Melju u manastirskoj vodenici na vrelu.

Seljaci su skoro svi na otkupljenoj zemlji. Planina im je Rasoa i Šestarevac.

Poreklo familija

Selo je skorog postanka, od nazad 150 godina. Svega je u selu 30 kuća, od kojih su Vasojevići: Mališići, Jovančevići od Mijomanovića. Zatim od Novakovića: Račići, Radonjići i Dubaci (1 kuća). Od Srbljaka su: Veljići, iz Bratonožića, slave Sv. Nikolu, i Đokići — Luščani, koji slave Sv. Đurđic.

Groblje je na manastirskoj zemlji — Manastirsko Groblje.

 

IZVOR: “Vasojevići u turskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 719). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.