Poreklo prezimena, selo Crni Vrh (Berane)

4. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Crni Vrh. Stanje iz 1903. godine. Prema studiji popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u turskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Za pola sata na zapad od Đurđevih Stupova, a na onom planinskom lancu što okružava beransku ravnicu, s obe strane reke Sušice, koja baš tu izvire, nalazi se selo Crni Vrh. Na Sušici imaju 4 redovničke vodenice.

Bez malog izuzetka svi su seljaci na agalarskoj zemlji. Zasebne planine nemaju, jer su je Turci, vrativši se 1862. godine, prodali Berancima, samo su Dubaci, doselivši se iz Dolca, zadržali staro pravo da izdižu na planinu Rasou.

Kakvih starevina nema, sem nekih zidina, za koje kažu da su latinske. Sadanje je selo novijeg postanka. Priča se da je vajpre pripadalo Dečanima, pa su ga zauzeli Memovići — Turci, koji su ovamo prebegli iz Nikšića, i po mestu, odakle su doselili, nazvali ga sadanjim imenom. God. 1856.—8. Vasojevići su Memoviće isterali iz Crnog Vrha, a njihovu zemlju razdelili porodicama poginulih u tom ratu. Godine pak 1862., kada Turska ponovo zavlada beranskom nahijom, Vasojevići budu primorani ostaviti Crni Vrh, te su ga Turci držali do 1875. godine, kada ga opet Vasojevići zauzmu i u njemu se nasele, pa je tako ostalo i do danas.

Poreklo familija

U selu ima na 30 kuća. Seljaci su od Lopaćana: Vešovići i Đukići, od Novakovića: Orovići, od Mijomanovića: Dubaci. Od Srbljaka su: Pešići iz Bjelopavlića, koji slave Petkovdan, i 5—6 kuća Rovčana i Moračana skorašnjih doseljenika.

Seljaci se kopaju u beranskom groblju, kod crkve.

 

IZVOR: “Vasojevići u turskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 721). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.