Poreklo prezimena, selo Jančići (Čačak)

17. jul 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Jančići, grad Čačak. Prema studiji Ljubomira Pavlovića “Užička Crna Gora”.

 

Selo je novo, ne može se uzeti da je starije od 230 godina. I ako je novo, mnoge gomile po Pustopolju, Šiljkovici, Dupcu dokaz su starog života. Naselja od 230 godina na ovamo su naša naselja a u vezi sa podizanjem susednih manastira.

Prvi doseljenici i osnivači današnjeg sela su Čukljevići došli uz nekakvog pretka kaluđera iz manastira Preobraženja iz istoimenog sela Jančića s Kosova a ovde iz Budoželji iznad Ivanjice, iz blizine manastira Gračanice. Obična, vredna i neistaknuta porodica, zauzela sredinu sela, ima je 15 kuća, slave sv. Đurđa.

Stare porodice su Cerovići, čije se prezime očuvalo u džematskom imenu, inače su nazvati: Aćimovići i Mojsilovići, ispod Šiljkovice rastureni na sve strane. I njih je doselio nekakav kaluđer Ilija na desetak godina posle Čukljevića iz Sjenice, ima ih 25 kuća, slave sv. Đurđa.

TodorovićiMilinci doseljeni su odmah za Cerovićima i istim načinom od sela Miline kod Pljevalja. I oni su se rasturili po celom selu prešli i preko Kamenice, nadišli nad Rošce i Vrnčane; ima ih pod nekoliko prezimena 11 kuća, slave sv. Nikolu.

Vasilići su iz Pčelica kod Nov. Varoši došli u isto vreme i na isti način kao i gornji i ispod Čukljevića, ima ih 10 kuća, slave sv. Nikolu.

Marići su došli uz pretka kaluđera Sofronija iz Kolašina i naselili se po dnu sela, 13 kuća, slave sv. Đurđa.

Bekute su od N. Varoši iz Obarde, ima ih 9 kuća, slave sv. Jovana.

Madžarevići na levoj strani Kamenice, malo niže ušća Lomnice, došli su iz Srema, kao sluge nekog kaluđera, rodom iz Banata, koji je bio pri manastiru Jovanju, ima ih 4 kuće, slave sv. Nikolu. Madžarevića ima iseljenih u Čačak i tu su se održali.

Noviji doseljenici su:

Nikitovići u Cerovićima iz Miokovaca, ima ih 2 kuće, slave sv. Nikolu.

Dimitrijevići u Dupcu od N. Varoši, ima ih 2 kuće, slave sv. Nikolu.

Milovanovići u Lomnici iz Pranjana 1 kuća, slavi sv. Nikolu.

U Jančićima je 10 porodica s 92 kuće.

 

IZVOR: Naselja i poreklo stanovništva (knjiga 19) – SEZ (knjiga XXXIV) – Ljuba Pavlović „Užička Crna Gora“, Zemun, 1925. godine.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.