Poreklo prezimena, selo Mala Gračanica (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Mala Gračanica u Gatačkom Polju. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Na lijevoj strani rijeke Gračanice, u prisoju, na brežuljcima: Jasike i Ćukovina. U Gračanici imaju imanja i seljaci okolnih sela koji su iskupovalizemlju od iseljenih Muslimana.

U selu svega 11 kuća, koje su razbijene u dvije grupe, a jedna kuća je odvojena.

Najstarije predanje zna za kneževsku porodicu Živkoviće, od koje su današnji muslimani Zvizdići. Zvizdići su primili islam zato što je jedan Musliman napao na njegovu ženu pa mu se drukčije nije mogao osvetiti.

  • BJELOGLAVI su poslije Živkovića najstariji stanovnici u M. Gračanici. doselili su prije 200 godina, a ne znaju odakle. Bili popovska familija čiji se zadnji pop dao pod okrilje aga Hodžića i preselili se u Lazariće.
  • IVKOVIĆE je doveo aga s Mioljača.
  • GLOGOVCI iza okupacije kupili zemlju u Agovića i preselili s Dražljeva u Gračanicu.
  • TABAKOVIĆ je iz Rudina pošao po najmu i to najprije u (porodici) Divljana u Kravarevu, docnije je postao Dedagin mlinar i ostao u Gračanici.
  • POPOVIĆI su poslije okupacije kupili zemlju od Agovića i prešli s Dražljeva u Gračanicu.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Milovan Cicvaric

    Zvizdici poticu od Dura Knezevica a ne od Zivkovica . Pre ce biti da zena Dura Mehmeda Zvizdica Slava potice od ovih Zivkovica . Jer je Duro u Gacku napravio dzamiju a u njenom rodnom selu Gracanici crkvu . Zvizdici nikada nisu ziveli u Gracanici odnosno Knezevici .

  2. vaske

    Zvizdici poticu od Djura Knezevica koji je primio islam . Djuro je imao brata Vasa od kojih poticu Vasovici iz danasnje Pive