Порекло презимена, село Жањевица (Гацко)

Порекло становништва села Жањевица у Гатачкој Површи. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

Једно од највиших херцеговачких села (око 1200 м), под Лебршником, на источној и западној страни једног рта.

Сви сељаци слободни кметови; ту је земља била њихова својина (планина) и онда, док су још из Рудина изгонили на планину.

У селу 4 групе, јако разштрканих и по гајевима разређених кућа.

Име селу дошло од брда Жањевице.

Причају о некакву Митру Ћесару који је имао много стоке и који је живио у пећини Зјатлу. Има прича о закопаном благу, бакову месу, воску, о вилинским дворовима у ”Вилиној Пећини” и о аветима у Бајној Пећини.

  • Најстарија породица РОНЧЕВИЋИ с Пилатовца у Рудинама; овдје им је најприје била планина. С њима су исто браство САВИЋИ. Славе Ђурђевдан.
  • БЕЈАТОВИЋА неки предак дошао је из Корита Рончевићима у најам, који га ожени својом дјевојком, а овај прими њихово крсно име.
  • РУДОВИЋИ су Борисављевићи из Риђана код Никшића. Овдје их населио ага.
  • МИЛЕТИЋИ су ”недавно” побјегли из Никшића, што су за турску награду убили неког Црногорца.

Све породице славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Nebojša

    interesuje me prezime Savić koji slave sv.Georgija(Đurđev dan) moj pra pra koji je verovatno iz Žanjevice otišao u hajduke bio hajduk i vratio se nakon 18 godina da obiđe bratstvo i zarobe ga u Gacku tada je pod prisilom morao promeniti srez .Njegovo ime bilo je Đorđe ili Đorđije, Đorđo su ga zvali.Doselio se u Kijevski srez i tu je u selu Presjenica kupio porodično imanje i Han .Pa rođaci javite se.Mi sada pod drugim prezimenom živimo u Beogradu i Istočnom Sarajevu.

    • Milan Savić

      Ja sam Milan Savić. Deda mi je Ilija Savić iz Žanjevice . Bio u Americi, dobrovoljac u I svetskom ratu, naselio se na Kosovu 1921, gde je poginuo 1943. godine. Sada moja porodica živi u Beogradu. Slavimo sv. Đorđa.
      Pozdrav