Порекло презимена, село Бријест (Лопаре) Reviewed by Momizat on . Порекло презимена села Бријест, општина Лопаре. Према студији Миленка С. Филиповића, Мајевица, 1969. године. Приредио сарадник портала Порекло Небојша Новаковић Порекло презимена села Бријест, општина Лопаре. Према студији Миленка С. Филиповића, Мајевица, 1969. године. Приредио сарадник портала Порекло Небојша Новаковић Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Бријест (Лопаре)

Порекло презимена, село Бријест (Лопаре)

Порекло презимена села Бријест, општина Лопаре. Према студији Миленка С. Филиповића, Мајевица, 1969. године. Приредио сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

 

Порекло становништва:

Радовановићи, звани и Мркоњићи (6 дом., Никољдан). Предак Мркоња је дошао за турског времена из Санџака са неке тромеђе. Тврде да је од њиховог рода био и Зеко Буљубаша. М. Милићевић износи да се не зна где се родио Зека: по некима у Новој Вароши, а по другима у “Спречи”. Да је из “Спрече”, то је сада сигурно, а то, опет, не искључује да су Мркоњићи пореклом од Нове Вароши, односно од Сјенице.

Милетићи или Викарићи (12 дом., Јовањдан). Њиховог претка узео је “под сина” Милета Мркоњић-Радовановић.

Лакићи (11 дом., Арлијевдан). Предак Лако (прадед старца рођеног 1895. године) дошао је из Врбе у Херцеговини са браћом Симом и Десимиром и населио се на крчевини. С Лаком је био дошао и неки Лазар, предак Лазаревића, који су изумрли.

Сарићи (3 дом., Арлијевдан). Дошли су из Црне Горе пре неких 100 година. Нису род са Лакићима, иако имају исту ту необичну славу; ни имања им нису у вези (Сарићи су наврх Бријеста). има их и у Тузли и у Лопарама.

Петровићи (9 дом), Пајићи (4 дом.) и Којићи (10 дом.) Су један род (славе Томиндан). Старином су из Врбе код Гацка у Херцеговини, одакле је дошао Рикан са синовима Петром, Пајом и Којом. Били су се најпре населили у Јабланици, где им се није допало, па прешли у Бријест.

Ботићи (5 дом., Јовањдан). Прадедов дед им је дошао од Јовића у Д. Тобуту.

Гаврићи (2 дом., Никољдан) су дошли из Г. Прибоја; огранак су Гаврића-Поповића.

Благојевић М. (1 дом.) Је дошао из Подгоре жени у кућу.

Тојић С. (1 дом.) Је дошао из Липовица жени у кућу.

Илићи (8 дом.): Дошао Панто од Бијелића са Зутавке као уљез.

Томићи (9 дом., Ђурђевдан) су се доселили у време кад је свуда била “планина”.

Сланојевићи (1 дом., Јовањдан): предак им је дошао из Шетића код Зворника и био у најму код Милетића – Викарића.

Маглајчевић (2 дом., Ђурђевдан). Предак Јово доселио се из Маглаја.

 

Непознато и неиспитано:

Јокићи (4 дом.), Гајићи (6 дом., Никољдан), Димитрићи (2 дом., Јовањдан), Стјепановићи (3 дом., Јовањдан), Перићи (4 дом., Никољдан), Милетићи (5 дом., Никољдан).

 

ИЗВОР: Миленко С. Филиповић, Мајевица, 1969. године

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Небојша Новаковић


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top