Poreklo prezimena, selo Klinci (Herceg Novi)

8. januar 2013.

komentara: 0

Poreklo prezimena sela Klinci, opština Herceg Novi. Stanje iz 1913. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković.

Selo se nalazi po sata istočno od Porto Rosa, u jednoj visoravni, između dva brežuljčića, s one strane poluotoka prema otvorenom moru, u visini nad morem 146-189m.

 

elo se dijeli na Klince i Ljumotiće, jedno od drugog četvrt sata udaljeno.

U Ljumotićima stanuju Kršanci (5k), kojih su kuće sve jedna do druge, tako da između sebe čine unakrst ulicu. U Klincima kuće su razbijene, ali su ipak porodice jednog bratstva bliže jedna drugoj, u razmaku od 5-15m, a pleme od plemena jedno 5 časaka.

Sve su kuće pokraj puta, koji vodi iz Porto Rosa kroz selo, a ima ih 47 a duša 218 (143 muških, a 74 ženskih – 146 prav., a 70 rimokatolika). Najveće su porodice: Kaluđerovići (8k), Đuraši (4k), Radovići (5k), Vego (3k), Popovići (2k) i Bjelica (1k). U Klincima je pučka škola, tvrđava Kabala, Markonijev brzojav, tri pravoslavne crkve i jedan dućan. Sva se zdanja nalaze pokraj puta, koji vodi kroz selo. Klinci su dobili ime po kamenju, koji se tuda nalazi, a sliči klincima. Ime je vrlo staro. Zaseok Ljumotići nazvat je od davnina po Ljumotića porodici, koja se spominje u 15v u pergamoni zetskog mitropolita Jeftimija, u kojoj se govori o jednoj parnici, koju je rečeni mitropolit presudio u korist Ljumotića, a u prisustvu svedoka Dose Babunčića i Bogdana Mrkova.

Između starina jesu crkve sv. Arh. Mihaila, mala crkva, zaokružena visokim zidom. Zidarska je tehnika prema drugim crkvama znatna. Sazidana je 1670, a ikonostas je, kako se vidi iz natpisa, rad iz 18v Rafaela Zoografa. U njoj ima Triod, u kome se spominje „Stefan od grada Skadra“, a to je bio onaj štampar Stefan Skadarini, koji je u Mlecima otštampao jedan Farizeovac 1561g. Ima i jedan Zbornik, kog je napisao erdeljski mitropolit Genadije 1580. – Sv. Sava, to je mala crkva, građena 1800. Sv. Trifun, crkva vrlo mala. Sv. Pantelije crkva mala, a blizu nje je zaseok Ljumotići, gdje je nekad živilo bratstvo Ljumotića, što se doznaje iz pegramene zetskog mitropolita Jeftimija.

U ovom selu ima i jedna gomila. – Današnje naselje u Klincima ima veze sa starijim naseljem u toliko, u koliko i današnje porodice stoje u vezi sa starim porodicama, od kojih neke tvrde da su još od tada.

 

Poreklo rodova 

Postanak sela gubi se u nedoglednoj prošlosti. Neka od današnjih plemena snominju se u opštoj čitulji luštničkoj, koja se čuva u manastiru Savini, a napisana je početkom 18. veka od kaluđera Savinskih, koji su kupili milostinju po Luštici.

Najstarija bratstva, za koja se zna da su u ovom selu bila, a koja se istračila, jesu:

Ljumotići, koji se spominju u pergameni эetskog mitropolita  Jefimija u 15. veku, a po njima je, kako videsmo, prozvan zaseok Ljumotići, gde žive sada Kršanci. Bratstvo se istričilo ima 200 god., a slavilo sv. Nikolu.

Čvorići su starosedeoci. Po čitulji, zvali se i Čorići. Slave sv. Trifuna.

Guše, Đurđinovići, Vickovići, Milašinovići i Radovići, slave sv. Nikolu, a istračili se ima preko 170 godina.

Đuraševići. Njih zovu i Đuraši. Slave sv. Haritona, starosedeoci. Čitulja nekog Stijepe Đuroševića iz 18. veka nalazi se u manastiru Savini. Ovi tvrde da su potomci Đuraša, unuka Đuraša Vrančića, viteza u cara Dušana, a člana one zamenite porodice, koja, kao što se priča, dade ime selu Đuraševićima u Krtolima.

Kaluđerovići. Oni su došli sa Crne Gore iz Ćeklića ima 400 godina, a slave sv. Trifuna.

Kršanci, došli u 16. veku iz Arbanije i nastanili se u zaseoku Ljumotića. Po čitulji, koja se hrani u manastiru Savini, zvali se i Kršančevići. Slave sv. Trojicu.

Bego, starosedeoci, slave sv. Haritona.

Popovići iz Crne Gore, ima 200 godina, a slave sv. Trifuna, kao i Bjelica, koji je došao iz Grblja ima 20 godina.

 

IZVOR: Boka, pop Savo Nakićenović, 1913. godine

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.