Poreklo prezimena, selo Podgradina (Glamoč)

23. jul 2012.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Podgradina, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive i bašte su ispod kuća, a paša i njive su iznad kuća. Livade su u Trbucima, odakle svlače seno. Dvojica seljaka imaju u Trbucima košare, gde zimi „izjave blago”. Jedan seljak ima košare i kolibe u Matraku.

Položaj i tip.

Kuće leže na strani jedne depresije i to na granici između njiva i paše. Voda se nosi sa bunara Reljinca, koji je na dnu depresije, ispod kuća, i koji je leti dubok do 4 m. Ovde dolaze po vodu i dogone ovce na pojilo i seljaci iz Masline Strane. Dno depresije, od ovog sela do Odžaka, zimi se ispuni vodom, koja tada ponire.

Kuća ima:Palalije 1, Radičića 3, Kebića 2, Ajdara9,Gadžića 1, Ajdara 1 i Vučeća 2. Kuće su blizu jedna druge.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Na kraju sela je gradina, zaostao četvrtast zid.

Vučeni su starosedeoci. Slave Sv. Iliju.

Radičići, Kebići i Gadžić su Crnčevići i bili su u selu i početkom 19. veka. Slave Sv. Jovana. Staro im je prezime Miloševići. Njihov predak Dmitar imao je „stanje“ u Brajićima, gde su sada Šavije. Tu je imao i svoju zemlju. Više sela Glavica bila je crkva, kojoj su na Uskrs došli Turci Lijevljani. Kad su oni hteli uzeti Dmitrovu snahu, Dmitar ubije Turčina i pobegne u okolinu Drniša; drugi Dmitrovi rođaci pobegnu preko Gore ka Ključu (Banja-Luci). Dva -tri Crnčevića ostanu i, da bi ostali živi, dadu begovima „Pilipovićima” svoje tapije i postanu njihovi kmeti. Na njihovo imanje u Brajićima begovi nameste Šavije iz Vagana, a oni pređu u Podgradinu.

Ajdari su došli iz Klačine (s Preodca) sredinom 19. veka u kmetstvo. Slave Sv. Nikolu.

Palalija je doselio iz Pećske (kod Varcara) početkom 20. veka. On je „hodao po najmu i stao u kmetstvo“. Slavi Sv. Jovana.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Željko Crnčević

    U Podgradini nije bilo prezimena Palalić,a prezime Crnčević izvorno imaju samo Gadžići, dok Radičići nikad nisu imali to prezime , a Kebići su ga prisvojili ( nema tačnog vremenskog određenja).Gadžići su porijeklom Miloševići,dok Radičići i Kebići nisu.Kebići čak imaju svoje posebno groblje u selu.Poslije ubistva terskog velikaša, od strane Jovana Miloševića, na zbor kod današnjih Medenih selišta,muški radno sposobni dio Miloševića je prebjegao u Dalmaciju (Klis).Po turskom običaju oni koji naprave zulum moraju da promijenu mjesto boravka i (prezime).Tako su oni koji su ostali u Brajićima preseljeni u današnje Reljino selo (Podgradina), a imovina u Brajićima im je spaljena-zacrnjena, otud i prezime Crnčević.Dio porodice koji je prebjegao u Dalmaciju vraća se u Reljino selo, a neki ostaju da žive kao Miloševići u Dalmaciji(danas najvjerovatnije katolici).Iz Reljina sela se jedan dio preseljava u susjedni Krasinac, održavajući rodbinske veze sve do danas.Rodbinske veze sa Kebićima koji se isto prezivaju Crnčević ne postoje.