Порекло презимена, село Лепина (Липљан) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Лепина, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ана Порекло становништва села Лепина, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ана Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Лепина (Липљан)

Порекло презимена, село Лепина (Липљан)

Порекло становништва села Лепина, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Црква св. Пентелејмона у селу Лепина

Црква св. Пентелејмона у селу Лепина

Село је у равници, поред саме Ситнице, на њеној десној страни. Ситница плави њиве, па у набујалом стању улази и у дворишта Доње махале.

Збијеног је типа. Дели се на Горњу махалу, према истоку, јер Ситница поред села тече у правцу исток-запад, и на Доњу махалу на западној страни.

Живот села изгледа није престајао за турске владавине, јер у њему има родова који се сматрају за старинце. Само су ти старинци имали своју земљу, док су досељеници почифличавани. Чифлик је имао више господара.

Родови:

Рајковићи (6 к., Св. Тома), старинци.

Живићи (2 к., Св. Никола), старинци.

Бабићи (7 к., Св. Јован Милостиви). Доселили се на прелазу 18. у 19. век из Оптеруше (Подрима), да се не би „потурчили“ као што су то учинили њихови „одељаци“. Њихов род у Бадеву носи презиме Шалтини.

Дрмончићи (2 к., Св. Стефан). Пресељени око 1860. из истоименог рода у Ливађу.

Рашићи (1 к., Св. Никола). Пресељени око 1900. из истоименог рода у Добротину.

Живковић (1 к., Ђурђиц). Пресељен из Косина средином 18. века.

Арбанашки род је – Влаиња (3 к.), од фиса Шкреља. Досељен је као мухаџир из Влахиње (Топлица) 1887.

Цигани:

Бајрамовић (1 к.). Доселио се 1917. за чифчију из Седлара у Дреници. – У селу је 1933. било још 6 кућа Цигана муслимана беземљаша, који се сељакају по Косову.

Као становник овог села 1933. се рачунао и Ђорђе Укић, жандарм. Са ислама је на православље прешао 1922. кад је у селу био слуга. Родом је био из В. Добрање, а у исламу се звао Мустафа.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 


Коментари (5)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top