Порекло презимена Ристић

10. априла 2012.

коментара: 178

[toggle title=”ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ТЕСТИРАЊЕ РИСТИЋА”]

Поштовани посетиоци, у току је јавни позив за бесплатно тестирање следећих родова Ристића:

Ристићи-Степићи, Велика Иванча, Младеновац, Св. Јован,
Ристићи-Васићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи-Јевићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Кораћица, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Границе, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Венчане, Аранђеловац.

Тестирање се врши за потребе реализације истраживања и писања књиге о Озринићима-Ристићима, а пријаве за тестирање можете слати на број 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”ТЕСТИРАНИ РИСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ристић

Хаплогрупа: E1b род Ш

Порекло: Дејановац, Књажевац, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Ристић веома је често код Срба. Како пишу Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, Ристића има много и нису сродни, јер њихово презиме потиче од патронимика (имена родоначелника) Риста/Ристе, личног имена које се јавља у многим крајевима. И само летимичан преглед литературе казује да је ово презиме у јужнијим крајевима бивше Југославије, па и Балкана, учесталије него многа друга.

Тако је јер се име Риста највише среће у Македонији, на Косову и Метохији, као и јужној Србији, у Врању и околним местима. То значи да су Ристићи, макар и разнородни, да је пореклом управо из ових области у којима се срећу, можда и истог корена, Ристовићи, Ристевци/Ристовци, Ристовски/Ристевски, Ристеви. Неки су можда настали од хипокористика Ристан, Ристановић и сличних.

_______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РИСТИЋИ

(на Барама Сировачким)

Поријеклом су из Колашина, а даљња старина им је из Куча, од Дрекаловића. Једно вријеме су се презивали Поповићи. Садашње презиме Ристић добили су по некој својој удовици Ристи. Око 1830. године браћа Ненад и Рако Ристић заваде се с колашинским Турцима, огрезну у крв, ускоче у Дробњак и населе се у селу Сировац, међу Ускоцима. Одатле су четовали с осталим Ускоцима по разним крајевима. Негдје око 1879. године Ненадови потомци пређу у Поља код Мојковца, гдје се настане, а Ракови потомци остану и даље у Сировцу.

Милић Ристић је био комита у Комитском покрету 1916- 1918. године.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (178)

Одговорите

178 коментара

 1. NEBOJSA

  Evo jos jednog Ristića…Živim u selu Čaglavica na Kosovu.,moji vode poreklo iz Podrime na Kosovu odakle su otisli negde sredinom 19 tog veka verovatno zbog krvne osvete i naselili područije danasnjeg sela Čaglavica u blizini Prištine… zanima me da li i ta grana Ristića vodi poreklo iz Crne Gore., da li mi neko može dati neke bliže informacije., inače slavimo Sv. Jovana Milostivog., unapred hvala svima.

 2. Nevena

  Ja sam rodom iz okoline Modrice.
  Slava nam je 16-tog februara i jedina smo porodica Ristic sto slave Sv. Simeona.
  Pozdrav

 3. Dejan

  Pozdrav svim Ristićima. Ja sam Dejan Ristić,ja sam od Miodraga,Spasoja,Stojana Ristića,slavimo sv.Georgija. Otac moga dede Spasoja Stojan je iz okoline Vranja,deda je imao braću i sestre al pošto je Stojan bio komita kod vojvode Babunskog sa 9 godina je ostao sam i završio u Beogradu.Moj deda je pamtio usmeno predanje da su Ristići kojima mi pripadamo od plemena Maksimovića koji su pri bežanju od turaka ka srbiji podelili pleme i najstariji sin Maksimović Rista je od imena napravio prezime Ristić i skrasio se u okolini Vranja a većina Maksimovića je završila u današnjoj Hrvatskoj. Tako mi je bar deda prićao.

 4. Vladan

  Prvo zapisano prezime Ristic se vodi u Crkvenim knjigama u manastirima u Prizrenu u XIV veku. Posle Turskih osvajanja idu u Hercegovinu, zupu Niksicku, Pivu, Mojkovac, deo na jug Srbije i prema Makedoniji (Surdulica, Vranje, Knjazevac, Leskovac, Skoplje… ), Kasnije sa tih krajeva odlaze sirom Bosne, Makedonije, Crne Gore, Srbije a u 19 veku i u Hrvatsku. Nije bitno slave koje slave bitno je da vode isto poreklo a to je pocetno Prizren, Crna Gora i jug Srbije prema Makedoniji. Velike migracije stanovnistva su dovele da se nasa porodica Ristic nalazi svugde skoro u svakom gradu na nasem podneblju ima nas. Molim ovim putem zainteresovane da se jave da napravimo neko okupljanje nasih porodica. Pozdrav Svim Risticima sirom sveta.

  • Nenad Stevanovic

   Владане, драго ми је да се активно бавиш генеалогијом и што си дошао до тих сазнања. На жалост, таква генерализација није тачна јер се тестирањем показало да постоје бројне гране Ристића различитог порекла, тј. хаплогрупа: Е, Г, Ј, И динарик север и динарик југ, а тестирано је тек 20-так Ристића. Ако си заинтересован да дубље уђеш у ову причу јави се на
   [email protected] ili 063-817-3330.
   Поздрав од Ненада

 5. Дејан

  Помаже Бог !, мили моји Ристићи. Желео бих да сазнам нешто више о својим коренима ако неко зна, и хоће да ми каже? Ево шта знам: Отац ми је Радивоје,који је од Живка, који је од Петра, који је од Танасија, који је од Светозара, који је од Јована. Живимо у Миријеву-Београд (ОП Звездара). Некада је то било село на домаку града а сада градско насеље од близу 100.000 становника. По неким записима кажу, да су Ристићи једни од најстаријих досењеника “села Миријева”. Крсна слава нам је Св.Јован Златоусти 13.новембар по Православном календару (26.нов. по новом-грађанском).Храм посвећен Св.Пророку Илији је један од најстаријих у Београду направљен је 1834 год.,на темељима мање цркве која се ту раније налазила. Ето толико знам. Живи били душом и телом и Христом се Богом нашим радовали на многаја љета! Амин.

 6. Nikola

  Pozdrav svima, ja sam Nikola Ristic i moji su dvadesetih godina proslog veka dosli u Beograd iz sela Drlupa, opstina Sopot pod Kosmajem. Slavimo slavu Arhangel Mihailo 21. Novembra.
  Moj otac se zove Aleksandar, deda Milic, pradeda Milisav, cukundeda Stevan, navrndeda Jeremija, kurdjel Rista
  Ukoliko nko ima neku informaciju bio bih zahvalan da je podeli. [email protected]

  • Dragan

   Ako pogledate na vrhu stranice ,radi se dnk analiza za ristice iz Drlupe ,pa mozete mozda da se raspitate kontaktom kod njih dali je jos uvek aktuelno Ristic-Jevici i Ristic -Vasici …
   Pozdrav Dragan Ristic

 7. Ристић-Црноглавац

  На Форуму ПОРЕКЛО:РС стоији навод : 466. Ристићи, с. Конарево, Краљево, Св. Арх. Михаило, досељени из с. Светље код Подујева,
  Наведени Ристићи припадају Црноглавцима. Ристо, по којем је настало ово презиме, рођен је у Црној Глави око 1818 године и приликом пресељења у Строинце (код Бруса) пренет је у колевци. Ристу (Риста, Ристо) у документима налазима под презименима Јовић, Ивановић, Удовичић, Вукадиновић и Црноглавац. За Ристине бројне потомке у Строинцима, по природи ствари, за свакодневну употребу у једном месту и ближој околини није било довољно само презиме Црноглавац већ је било неопходно и ближе одређење – Ристини-Ристићи или Вукадинови – Вукадиновићи. Ова презимена озваничена су после Првог светског рата. Један део задржао је презиме Црноглавац, али и даље за прве, друге и треће, као и за многе ближе и даље сроднике (данас их је на стотине породица са бројним презименима и у збиру хиљаде чланова) важи заједничко – Црноглавци. Године 1922, из пренасељених Строинаца, једна од две породице Ристић пресељава се у Светље код Подујева на добијену слободну утринску земљу где највећи део поседа ствара куповином. Сада, осим у Конареву Ристићи живе и у Београду, Крагујевцу и Краљеву. На основу ДНК анализа неких Црноглаваца претпоставља се да и овде наведени Ристићи припадају хаплогрупи Р1а , општи кластер. Славе Св Архангела Михаила – Аранђеловдан 21. новембра и СВ. Јоакима и Ану 22. септембра. Раније су и на Малу Св. Ану (7.августа) секли колач. Припадају „динарској струји“ и на путу из Херцеговине ка Црној Глави на Копаонику етапна станица били је Морача.

 8. Gordana Ristić

  Moj deda Dimitrije Ristić je živeo u selu Lugavčina opština Smederevo. Porodična slava je Sv. Nikola. Volela bih da saznam porodično stablo i pireklo svog prezimena. Ukoliko imate neke podatke pošto su Vam preci živeli u istoj opštini bila bih Vam veoma zahvalna

 9. Владимир Обрадовић (Ристић) Велика Плана

  Зовем се Владимир Обрадовић, и из Велике Плане сам. Прочитао сам да је наша велика фамилија Обрадовића која је у Великој Плани, води порекло од Обрада Ристића, који је највероватније дошао из Црне Горе. Крсна слава нам је Свети Никола. Ако неко има неких података, нека се јави. Братски поздрав!

 10. Nikola Ristić

  Pozdrav svima.
  Ja sam iz Lebana kod Leskovca
  Moj navrndeda se zvao Rista, verovatno od njega nosimo prezime Ristić.
  Znam jedino da smo naseljeni iz Pčinjskog okruga, selo šaince ili margance ako sam dobro čuo. Rista je imao sina Petka, petko traka itd.