Порекло презимена Станојковић

13. март 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Sladjana

    Pozz svima i ja se prezivam stanojkovic moj otac je poreklom iz sela petrovac u blizini je novo selo Opstina trgoviste jedino sto znam iz price koju mi je pricao stric (otac mi je preminuo kad sam bila mala pa nisam mogla da ga pitam nazalost) da smo potekli iz makedonije selo ogut pod djerman planinom tada bezeci od turaka dolazimo preko planine u petrovac tacnije dolaze tri brata petar stanojko i jos jedan brat kojem se ne secam imena.zatimse braca rastaju petar uzima prezime petrovic i odlazi u vranje stanojko uzima prezime stanojkovic i ostaje u petrovcu odakle nastaje i moj otac deda se je zvao Radojko stanojkovic a pradeda mirca to je sve sto znam ako meko zna jos nesto neka pise

  2. Sladjana

    Inace slave koje slavimo su spasovdan sveta petka i sveti nikola

  3. Vesna

    Pozdrav svima,
    moje prezime je Stanojković. Deda se zvao Uroš Stanojković iz sela Lukova kod Vranja (mesna kancelarija Tibužde), bio je oženjen Persom (devojačko mislim Stanković, ali nisam sigurna). Imao je sestoro dece, cetiri ćerke i dva sina i u životu su samo još dve ćerke (moje tetke) Moj otac je bio jedan od ta dva sina, zvao se Dušan Stanojković, a stric se zvao Vlastimir Stanojković. Obojica su imali ćerke, tako da iz ove grane nema nikog da nastavi prezime Stanojković. Volela bih da znam više o porklu moje porodice, ali na žalost, znam vrlo malo, tako da bi mi značilo ako neko bilo šta zna ili je deo ovog dela porodicnog prezimena Stanojković. Krsna slava je Sv Petka.
    I jedno pitanje: da li je facebook grupa Stanojković još aktivna, pošto ne mogu da je nadjem?

    • oliver stanojkovic

      aktivna je grupa,samo da znas grupu cini nekoliko razlicitih familija Stanojkovic,ni smo svi rod…koliko sam ja uspeo da pronadjem svi Stanojkovici koji nose to ime nose po nekom pretku Stanojku…do sada u mom amaterskom istrazivanju pronasao sam da postojitri familije Stanojkovica u rejonu Gornje Pcinje od Novog Sela pa va sela do Trgovista i iznad Trgovista i oni su u srodstvu sa Stanojkovi’ima iz Kumanova i Leskovca…
      Nekoliko njih je iz Ni[a i Vranja i ove dve familije su takodje u srodstvu i imaju svoje clanove u nekoliko gradova po Vojvodini..Treca familija Stanojkovi’ je rodom iz Vranja ali su izbegli iz Vranja put manastira prohor Pcinjski i kasnije se sredinom i krajem 19 veka naselili u selu Barbace ispod Novog Sela.opstina Trgoviste..

      link ka fb grupi

      https://www.facebook.com/groups/203344610531/members/