Poreklo prezimena Bećirović

5. mart 2012.

komentara: 4

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BEĆIROVIĆI

(žive u Gornjoj Bijeloj)

Bećirovići su se u Gornju Bijelu doselili iz Ljevišta -došao je Novica Neđeljkov 1910. godine. Bećirovići su porijeklom od Trebješana, gdje su se prezivali Kljajići. Iz Trebjese su se, poslije razure 1789. godine, naselili u Vražegrmce, a 1792. prešli u Ljevišta, u Gornju Moraču. Staniša se istakao kao dobar junak i hajdučki harambaša; opjevan je u narodnim pjesmama. Imao je dva sina – Duku i Jezdimira, koji je imao nadimak „Bećir“. Od Duke nema potomstva, a Bećir je imao sinove Rada i Petra. Bećir pogine kod Dragilova vira, na planini Lukavici 1825. godine, od ruke Fazla Ibričića Ljuce, a osveti ga njegov sin Rade oko 1847. godine, pogubivši Fazla Iberičića u Bukovičkoj gori. Prezime Bećirović njegovi potomci su dobili po Bećiru.

U komitskom pokretu 1916-1918. godine nalazio se Radovan Bećirović iz Bijele, najpoznatiji tvorac junačkih narodnih pjesama, koji se potpisivao kao Hadži Radovan Bećirović – Trebješki.

Milovan Novičin je poginuo na Pljevljima 1. Decembra 1940. godine, a Milijana kao aktivna omladinka i pripadnik NOP-a poginula je kao borac Durmitorskog omladinskog udarnog bataljona kod Mojkovca 1942. godine.

Slave Lučindan, a prislužuju Petrovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

________________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Katunjanin

    ovo opet nije tacno. Becirovici su iz Ljevista(Gornja Moraca) gdje i danas zive, najvise ih ima tamo, a gospodin Sibalic zbog jedne porodice koja se preselila u Bijelu pise da Becirovici zive u Bijeloj. nemam rijeci

  2. Nebojša Babić

    Šibalić i Karadžić su se u ovom radu bavili rodovima koji žive na području Drobnjaka. Zato su za taj rad bili bitni Bećirovići iz Bijele, a ne oni iz Ljevišta. Oni nigde ne kažu da Bećirovići ne žive i u Ljevištima, niti da su oni rod koji je iz Bijele. Naprotiv, jasno navoda da je upravo jedna kuća doseljena iz Ljevišta u Bijelu.
    Ne vidim šta je problem?