Poreklo prezimena Jelić

18. februar 2012.

komentara: 68

[toggle title=”TESTIRANI JELIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Jelić

Haplogrupa: R1a-YP4278

Poreklo: Kremna, Prnjavor, Republika Srpska

Krsna slava: Markovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JELIĆI

(na Barama)

Porijeklo im je iz Prošćenja, kod Mojkovca, od bratstva Dedeića. Sadašnje prezime dobili su po babi Jeli, koja je rano ostala udovica sa sitnom djecom. Iz Prošćenja su Jelini sinovi Vid, Sava i Mijajilo uskočili u Drobnjak i oko 1820. godine naselili se u Sirovcu, odakle su se preselili na Bare Sirovačke.

Ovo bratstvo je davalo istaknute ljude i junake u vremenu njihovog življenja i ratovanja. U Prvom svjetskom ratu istakli su se oficir Mihajilo, Šćepan i Vukašin koji su junački poginuli u čuvenoj Mojkovačkoj bici 7. januara 1916. godine; Miraš je ranjen u istoj bici. U Komitskom pokretu 1916-1918. godine Gajo Jelić je bio poznati četovođa, ranjavan u okršajima sa Švabama.

U NOR-u 1941-1945. godine, ovo bratstvo je svojim učešćem u jedinicama NOV-a i NOP-u dalo veliki doprinos pobjedi nad neprijateljem.

Vladimir Tomašov poginuo je na Pljevljima 1. decembra 1941. godine u krvavoj Pljevaljskoj bici.

Pero Jelić, veliki rodoljub i istaknuta ličnost u Uskocima, bio je dobar domaćin, cijenjen i poštovan. U NOP-u je od 1941. godine; bio je komandant mjesta na Boanu 1941. godine, uhvaćen je od strane četnika, osuđen i strijeljan avgusta 1942. godine na Boanu. Na strelištu se držao veoma hrabro i kod naroda je njegovo ubistvo izazvalo revolt zbog gnusnog postupka neprijatelja. Njegov sin Arsenije, borac NOR-a od 1941. godine, poginuo je kao borac Petog bataljona Četvrte crnogorske brigade, marta 1944. godine u Penezićima kod Priboja.

Mašo Šćepanov je jedan od najistaknutijih boraca NOR- a, izuzetno skroman i nenametljiv, ali beskrajno hrabar; gine na čelu bataljona u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi, kao njen omiljeni komandant, maja 1944. godine na planini Tari. Narodni je heroj Jugoslavije.

Đorđije Petrov i braća Mićko i Mile Savini su bili borci NOR-a od 1941. godine; poginuli su na Sutjesci juna 1943. godine kao borci Petog bataljona Četvrte crnogorske proleterske brigade.

Jovanka Velimirova, udata Krunić, Mihailo i Mitar Milinkovi, Ljubisav Danilov i Gojko Gajov bili su aktivisti u NOP-u i borci u Četvrtoj crnogorskoj brigadi.

Bato Jelić, stručnjak u oblasti arhitekture, bio je predsjednik opštine Šavnik i aktivista u društveno-političkim organizacijama.

Jelića ima u mnogim mjestima širom naše zemlje, gdje su odlazili najčešće, radi zaposlenja.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (68)

Odgovorite

68 komentara

  1. Vojin Jelić

    Jelići iz Donjih Branetića, Sv. Jovan