Порекло презимена Јелић

18. фебруар 2012.

коментара: 68

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈЕЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јелић

Хаплогрупа: R1a-YP4278

Порекло: Кремна, Прњавор, Република Српска

Крсна слава: Марковдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈЕЛИЋИ

(на Барама)

Поријекло им је из Прошћења, код Мојковца, од братства Дедеића. Садашње презиме добили су по баби Јели, која је рано остала удовица са ситном дјецом. Из Прошћења су Јелини синови Вид, Сава и Мијајило ускочили у Дробњак и око 1820. године населили се у Сировцу, одакле су се преселили на Баре Сировачке.

Ово братство је давало истакнуте људе и јунаке у времену њиховог живљења и ратовања. У Првом свјетском рату истакли су се официр Михајило, Шћепан и Вукашин који су јуначки погинули у чувеној Мојковачкој бици 7. јануара 1916. године; Мираш је рањен у истој бици. У Комитском покрету 1916-1918. године Гајо Јелић је био познати четовођа, рањаван у окршајима са Швабама.

У НОР-у 1941-1945. године, ово братство је својим учешћем у јединицама НОВ-а и НОП-у дало велики допринос побједи над непријатељем.

Владимир Томашов погинуо је на Пљевљима 1. децембрa 1941. године у крвавој Пљеваљској бици.

Перо Јелић, велики родољуб и истакнута личност у Ускоцима, био је добар домаћин, цијењен и поштован. У НОП-у је од 1941. године; био је командант мјеста на Боану 1941. године, ухваћен је од стране четника, осуђен и стријељан августа 1942. године на Боану. На стрелишту се држао веома храбро и код народа је његово убиство изазвало револт због гнусног поступка непријатеља. Његов син Арсеније, борац НОР-а од 1941. године, погинуо је као борац Петог батаљона Четврте црногорске бригаде, марта 1944. године у Пенезићима код Прибоја.

Машо Шћепанов је један од најистакнутијих бораца НОР- а, изузетно скроман и ненаметљив, али бескрајно храбар; гине на челу батаљона у Четвртој црногорској пролетерској бригади, као њен омиљени командант, маја 1944. године на планини Тари. Народни је херој Југославије.

Ђорђије Петров и браћа Мићко и Миле Савини су били борци НОР-а од 1941. године; погинули су на Сутјесци јуна 1943. године као борци Петог батаљона Четврте црногорске пролетерске бригаде.

Јованка Велимирова, удата Крунић, Михаило и Митар Милинкови, Љубисав Данилов и Гојко Гајов били су активисти у НОП-у и борци у Четвртој црногорској бригади.

Бато Јелић, стручњак у области архитектуре, био је предсједник општине Шавник и активиста у друштвено-политичким организацијама.

Јелића има у многим мјестима широм наше земље, гдје су одлазили најчешће, ради запослења.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (68)

Одговорите

68 коментара

  1. Мијо Јелић

    Ја сам из Ускока са Дурмитора и славим Ћириловдан.

    • Željko Brkić

      Pozdrav svima!
      Moja majka se devojački prezivala Jelić.
      Ujaci slave Đurđevdan i iz Šumadiskog sela Dragušica su koje pripada opštini Knić.
      Po priči sam čuo da su bežali od krvne osvete.
      Komunistička verzija tvrdi da su došli iz sela Vlaški Do u Srbiju mada to po priči mojih ujaka nije istina već je najverovatnije bilo selo Crvsko.

    • Željko Brkić

      Pozdrav svima!
      Moja majka se devojački prezivala Jelić.
      Ujaci slave Đurđevdan i iz Šumadiskog sela Dragušica su koje pripada opštini Knić.

  2. Радомир Јелић

    Ево мало и “северњачких” Јелића… моји су дошли из села из околине Рашке, ка Краљеву и Ивањици, ге још живи пуно Јелића и славе Св.Стефана, као и моја породица. Иначе, (како кажу старине из околине Рашке, где сам и служио војску), “побјегуље смо” од времена Чарнојевића, преко Срема, десне обале Дунава (помињу се у Даљу и Ердевику), па се у XVIII веку помињу у Барањи, а већ од XIX века у селу (Херцег)-Сантово у Мађарској.
    Од све те феле, остало нас само ближа фамилија: мој отац (мој брат и моја маленскост са породицама) и брат од стрица (са породицом), као и очева сестра (већ носе друго презиме)….
    Иначе имам родословно стабло до половине XIX века, али бих волео да сазнам тачно порекло, па би ми било драго да ступим у контакт са неким даљим родом 🙂

    • Милорад Богдановић

      Јелићи који славе Стевањдан, стара су свештеничка породица у тимарском тј. поткозарском крају, по коме и ово село носи име. Овдје су настањени послије 1750, а вјероватно и прије. Расељавали су се као свештеници, на простор Славоније, Посавине и Шабца током 19 вијека.
      Сада у селу имају само двије породице Јелића.

      • РАДОМИР

        ЈЕЛИЋИ из Црне горе из села Слатина код Андријевице део њих је због крвне освете пребего преко брда у Србију у село Ерчеге срез Ивањички.После Берлинског конгреса када је Топлица била пуста јер су се Турци повукли и отишли Краљ је давао земљу па се из наведеног краја опет населили Јелићи(заједно са Видићима,Вујовићима,Драмићанима и тд)у село Механе код Пролом Бање,на челу са Вуксаном Јелићем.Крсна Слава им је Св.Јован Крститељ а док Црној Гори је био Аранђеловдан.Добили су по предању презиме по некој баба Јели која је убила неког турчина и са децом морала да се одсели у Ивањички крај.Увек су били уз границу као граничари.У Косаницу су доста страдали у Топличком Устанку.Јелићи који си живели мало у селу Суркишу код Подујева су ти исти Јелићи из Механа,односно из Ерчега односно из Сладине код Андријевице.

        • Милош Јелић

          Мени су причали да су и азањски (Азања код См.Паланке) Јелићи од тих из Андријевице, тј. од баба-Јеле, и та њена три сина.

        • Срђан Јовановић

          Моја покојна бака по мајци је од Јелића из Суркиша. Питао сам њене две сестре пре неки дан јесу ли у Суркиш досељени као колонисти у доба Краљевине Југославије јер сам имао читао списак колониста https://www.rastko.rs/antropologija/glasnici-ei/47/vradovanovic.pdf за тај крај пре неки месец. И баш су ми рекле да јесу, и да су дошли из Пролом бање, и да се ту населио њихов отац, док је дедино порекло било из Ужица, а оно најисконскије из тог дела Црне Горе који сте поменули. Има их данас још, тих из Суркиша, али у Нишу и Прокупљу.

          Од њих је и Крсман Јелић, који је командовао 243. oклопном бригадом, стационираном у Урошевцу, деведесетих. Сведочио је у Хагу током суђења Милошевићу. https://goo.gl/gCFJCe

        • Stefan Jelic

          Postovani komsija ,Moje ime je Stefan Jelic iz pozarevca i vodim poreklo od onih drugih jelica koji imaju kuce preko puta vas u selu mehane …upoznao sam vuksana dok je bio ziv.

          • RALE

            STEFANE UPOZNAO SI MISLIŠ VUKSANA JELIĆA IZ KASTRATA KOD KURŠUMLIJE, KOJI JE RADIO U ŠIK KOPAONIK KOJI JE IZ MEHANA, A KAD JE OTIŠAO U PENZIJU OTIŠAO JE PONOVO U MEHANE.INAČE JE SIN RADOJKA JELIĆA KOME JE OTAC BIO VUKSAN JELIĆ KOJI JE DOŠAO IZ ERČEGA KOD IVANJICE. POSLE BERLINSKOG KONGRESA 1885 GODINE.TAKOĐE U SURKIŠ KOD PODUJEVA JE DOŠAO OKO 1915 VUKSANOV SIN KRSMAN JELIĆ SA TRI BRATANCA.U SURKIŠ JE DOŠAO I RADOJKO BRAT KRSMANOV,ALI SE UBRZO VRATIO U MEHANE.KRSMANOVA ŽENA SE ZVALA SARA.KRSMAN JE IMAO SINOVE RADOVANA RADOSAVA I MOMIRA I ĆERKE.RADOVAN JE IMAO SINOVE,RADIVOJA, RADONJU,DRAGANA I NOVICU . RADOSAV JE IMAO SINA SVETISLAVA I ČETRI ĆERKE. MOMIR SINOVE, ILIJU, MILORADA I DRAGIĆA KAO I PET ĆERKI.INAČE JELIĆI SU U SURKIŠU ZEMLJU KUPILI OD TURAKA KOJI SU PREŠLI U TURSKU.ZNAČI NISU JE DOBILI ZA DŽABE.A DOK U SELO MEHANE SU JE DOBILI OD KRALJA MILANA OBRENOVIĆA KOJI JE NASELJAVA PUSTU TOPLICU I KOSANICU SA SRBIMA IZ ZAPADNE SRBIJE,CRNE GORE I STARE HERCEGOVINE.KUM PORODICE JELIĆ U EČEGU JE BIO MILAN OBRENOVIĆ ZBOG PUNO DECE.INAČE OD JELIĆA IZ SURKIŠA JE POZNAT IZ POSLEDNJEG RATA GENERAL KRSMAN JELIĆ,KOMANDANT SLAVNE OKLOPNO MEHANIZOVANE BRIGADE I NAČELNIK ŠTABA PRIŠTINSKOG KORPUSA ,KOMANDANT ŠKOLE NACIONALNE ODBRANE KAO I KOMANDANT VOJNE POLICIJE TREĆE ARMIJE.

  3. Marija Jelic

    Iz porodicnih prica se puno toga podudara sa ovom pricom. I Ja Sam cula pricu o baba Jeli I sinu Vidu od kog moja porodica potice, I selidbe u Dolinu Jelica, Boan (Stara Hercegovina), mada be znam odahnes. Pradeda Djordjije je sa 3 godine sa porodicom dosao u Dobri Do, kod Kursumlije, gde su rodjeni I moj deda I moj otac. Slavimo Djurdevdan.

    • Biljana Jelic-Ivancevic

      Ovo je zaista ne verovatno da svi imaju razlicitu Krsnu Slavu, moj otac je rodjen u Trebinju u selu Orasje gde se svi prezivaju Jelic i po predanju su dosli iz Crne Gore i to bezeci od turaka i tu su se naselili , baba Jela sa snajama i unucima. Moja baba je znala za tu pricu u ono vreme kad nije bilo interneta niti knjiga nego cisto predanje sa kolena na koleno, kasnije je moja porodica morala da napusti Trebinje u vreme kolonizacije 1948. i disli smo u Vojvodinu ali i dalje imamo kucu u Trebinju i slavimo Djurdjevdan.

    • Vuk Jelic

      Djurdjevdan slave Jelici starinom sa te bande, dakle Boan, Dolina Jelica, Savnik i Zabljak.Ima nas svuda, ali po Slavi znas da smo od tih.

    • Radisav Jelic

      Pozdrav Marija…. E tvoja prica je tacna. Ja sam Jelic i Uskoka i mi smo najblizi rod!

  4. Milos Jelis

    milos jelic stavalj sjenica slava sv.cirilo slovenski

  5. Sucur

    Cini mi se da se sve price svode na baba Jelu 🙂 I u mom rodoslovu pise pomenuta prica za baba Jelu, ubistvo turcina i Jelinu Dolinu. Moji su iz Vogosce kod Sarajeva i prezivamo se Sucur. A prema rodoslovu smo od Jelica i to od nekog Ivana Jelica. Takodje se spominje da zajednicke pretke imamo sa Jovanovicima iz Vogosce, Cincama iz Gorgnjeg Bioska, Jesicima iz Mrkovica, Pjevicima sa Huma i Savicima – Micukama sa Koseva. Takodje se pominje da smo dobili prezime zbog nekog Save koji je imao obicaj da kaze “sucur bogu”. Slavimo Cirilovdan.

  6. Dragica Vukalovic

    The Jelic brotherhood lived in Orasje. My mother was born a Jelic. Her father was Obren Jelic, he had a twin sister called Obrenija. Their father was also from Orasije. My mother told us stories of the Jelic brotherhood and talked about Deda Todor. There were a few of the Jelic men including my grandfather Obren who went to Argentina during the 1930’s and worked in the mining industry to improve their living outcomes. They too celebrate Djurdjev Dan.
    I would be interested in talking with others whose family come from Orasije, Zubce to try and piece together some family history.
    My email address is: [email protected]

  7. бања врућица

    Pozdrav svima,

    Naselje Jelici u Teslicu, takodje ista prica o babi Jeli koja je se doselila sa sinovima a krsna slava je Lazareva Subota, vrlo zanimljivo da se kod skoro svih Jelica spominje baba Jela.

  8. Милош Јелић

    Очигледно да та прича има основа, али је питање порекла проблематично.

  9. Orhan

    Pozdrav svima.

    Sorry for not being able write in Serbian 🙁 My grandpa’s father was born in Prijepolje in 1888 according to our family records I could have reached till now.
    I have some postcards sent to him with surname written ‘JELIC’ from relatives in Jugoslavija at 70’s and 80’s.
    So I would be very glad to talk with people from Prijepolje with surname JELIC.

  10. Срђан Јовановић

    Здраво, Стефане. Моја баба је била Милка, умрла је 2011. у 79 година. Није се удала у том крају већ у Бањане код Уба. Отац јој је био Момир а мајка Вујка, имала је седморо браће и сестара: Илију, Милорада, Драгића, Миладу, Ратомирку, Милунку и Драгицу. Управо су ми Милада и Драгица причале ово што сам записао у коментару изнад.

    Пиши на [email protected] ако желиш. Све најбоље.