Порекло презимена Вуковић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ВУКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Вуковић Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи Порекло: Веље Дубоко, Колашин, Ровца, Црна Гора Крсн [toggle title="ТЕСТИРАНИ ВУКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Вуковић Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи Порекло: Веље Дубоко, Колашин, Ровца, Црна Гора Крсн Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Вуковић

Порекло презимена Вуковић

ТЕСТИРАНИ ВУКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Вуковић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Веље Дубоко, Колашин, Ровца, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: G2a-U1

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: I2-PH908

Порекло: Дебеља, Нова Варош, Србија

Крсна слава: Василијевдан

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: I2-PH908

Порекло: Бели Манастир, Барања, ХР

Крсна слава: Мратиндан

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: J2a-M92 род Цуца-Пјешиваца

Порекло: Бандићи, Комани, Цетиње, Црна Гора

Крсна слава: Мала Госпојина

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: J2a-M92 род Цуца-Пјешиваца

Порекло: Брезово Поље, Брчко, Република Српска

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’, Лоле Рибара 48, Београд

ВУКОВИЋИ

(живе на Добрим селима и Меруљи)

Вуковићи су од давнина живјели на Добрим селима, и они су једна од оних пет породица које су прве зазимиле у Дробњаку и стално се ту населиле. Знају да су се доселили из Бањана. О даљој старини мало се зна. Средином 18. вијека било их је петорица браће. Тада ударе морачки хајдуци, посијеку сву петорицу, а стоку им заплијене. Остане пет удовица са једним мушким дјететом, коме је било име Милета. Знају за имена предака прије Милете, а то су Панто и Вук. Вјероватно је да су имали још неког претка који је имао име Вук, или више њих с обзиром на то да братство са овим презименом датира много прије Вука, оца Мијатова. У прилог овоме иде тврдња да су се побочно разродили толико да не могу да одреде степен међусобног сродства. Један огранак ове породице налази се на Гласинцу и не знају у ком се степену одвојио нити коме су најближи.

Пошто је Милета Мијатов одрастао, оженили су га и он је имао два сина: Мијата и Јована. Кад су основали породице, Јован и Мијат су живјели у задрузи од шездесет и четири члана. Јован је био глава породице и сматрао се једним од најимућнијих домаћина у Дробњаку.

За успјешно газдовање и вођење домаћинства књаз га је одликовао. Плаћао је највећи порез у Црној Гори и због тога је имао привилегију да лично носи порез на Цетиње и предаје га књазу. Приликом једног таквог пута умро је на Цетињу и сахрањен је код Влашке цркве. Јован је имао пет синова, од којих су двојица Јаков и Раде и један дио потомака од Јованова сина Новице, као и дио огранка који се на уже зове Јешић. Остали су да живе стално у Меруљи на мјесту гдје су им били катуни. Јованов син Раде био је један од најхрабријих Вуковића, а нарочито се јунаштвом истакао у бици на Вучјем долу, због чега је и одликован Челичним крстом, који је добио и Игњат Полексић. Радов син Мина командовао је једном јединицом у Првом свјетском рату.

У Комитском покрету су учествовали Божо и Урош.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

______________________

ВУКОВИЋИ

(у Доњој Буковици и Боровцу)

Потичу од Вуковића из Мратиња одакле се, око 1875. године, Бошко доселио са синовима Живком, Милутином и Обрадом у Доњу Буковицу. Имају надимак Тукулије.

Владимир М. Вуковић из Боровца је као припадник НОП- а погинуо код Даниловграда 1944. године.

Нијесу у сродству са Вуковићима из Добрих Села, Мотичког Гаја, Пошћенског краја, нити са Вуковићима из Градине из Шарана.

Славе Аранђеловдан.

_______________________

ВУКОВИЋИ

(у Горњој Бијелој)

Поријеклом су из Вељег Дубоког одакле се Мато Зеков око 1895. године преселио у Горњу Бијелу.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ћириловдан.

_______________________

ВУКОВИЋИ

(на Градини и Смољану)

Воде поријекло од Вука, сина Радојице Шаранца. Вук је имао четири сина: Илију, Тола, Ђока и Радича. И он се из Плане код Колашина, заједно с осталим Шаранцима, доселио у шаранско село Пода. Његови потомци по њему узму презиме Вуковићи. Вуковићи су најближи у сродству с Рондовићима. До 1853. године живјели су на Подима, када су се преселили на Градину, а 1865. неке њихове породице пређу на Пренћане, на земљу коју су купили од Аџиомеровића.

Јово се из Градине с породицом исели у Смољан гдје се настане. Повремено су живјели у Градини и Смољану. Јовов син Милош-Мујо погинуо је у чувеној Пљеваљској бици 1. децембра 1941. године.

Вучета Вуковић погинуо је на Пренћанима 1875. године у борби против Турака.

Од овог братсгва истакли су се Милинко, Вуксан, Радуле и Јово. Вуковићи су познати као виђени људи и добри домаћини.

Живе на Градини, Смољану, Његовуђи и Жабљаку. Има их и у Пренћанима.

Славе Ђурђевдан.

_______________________

ВУКОВИЋИ – МОТИКE

(живе у Мотичком Гају)

Воде поријекло од Вука Милутиновића, по коме су и добили презиме Вуковић. Вук је живио у другој половини 16. вијека, што се може видјети из њихове породичне читуље у којој су уписана тридесет четири мушка и двадесет осам женских имена умрлих до 1839. године (А. Лубурић: Дробњаци – Београд 1930). Вук је имао синове Сима и Спасоја; Спасоје Сима, а Симо Митра, Рада и Милића. Симо се родио крајем 17. вијека и од њега потичу сви данашњи Вуковићи – Мотике. Вуковићи имају надимак Мотике, а добили су га по Томи Вуковићу, који је, бранећи своју стоку, коју су турске харачлије биле потјерале, мотиком која му се нашла у руци убио једног Тоску, турског харачлију.

Породична традиција казује да је Спасоје Вуковић купио Подинча долину на Језерима од неког Џам-бега Купусичића из Срема, за коју је дао дванаест и по ока пара, и то пола злата, а пола сребра. Тапију о овом купљеном имању понијели су са собом исељени Вуковићи у Босну. За Спасоја се још прича да је начинио први млин на Млинском потоку, који су Турци хтјели да сруше јер није имао одобрење за његово подизање, а он је Турке протјерао и одбранио млин од рушења. Послије овог догађаја отишао је босанском везиру у Травник и од њега добио одобрење да користи подигнути млин.

Митар Симов је имао синове: Максима, Марка и Васа; Раде је имао Алексу, а Милић Алексу и Спасоја.

Милић Симов је рођен око 1730. године и живио је сто двадесет седам година, што значи да је умро 1857. године. Милић је био чувени јунак, необично развијен, изузетне снаге. Био је одличан приповједач и памтиша о дробњачким старинама. Он је казивао да је у његово вријеме Дробњак горио седам пута, а прије њега четири пута. Милић се са својим синовима иселио из Комарнице на имање у Језерима.

Ова породица давала је изузетно снажне и крупне људе, који су доживљавали дубоку старост, често и више од сто година. У Дробњаку живи предање да је једна баба, родом из овог братства, која је имала преко сто година, казивала о међи између Дробњака и Пиве у масиву Дурмитор на мјесту Пријеспа. Око ове међе често су се крвили Пивљани и Дробњаци и доста је глава пало све док баба Мотичка није поставила међу, уз заклетву да је ту права међа. Тада су престала спорења око овог дијела пасишта.

Од овог братства има доста исељеника у разним крајевима. Највише их је одсељених у Босну, на Гласинац и његову околину. Неки се презивају Вуковићи, а неки Мотике.

Мирковићи у Глисници код Пљеваља су поријеклом од Вуковића-Мотика из Језера.

Славе Трипуњдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________________

(према књизи Риста Милићевића „Херцеговачка презимена“)

ВУКОВИЋ (православни и католици).

Вуковићи (п). у Муљима и Вучеву (Гацко), Рогачама, Жиљеву и Југовићима (Невесиње). Ортијешу (Бишће, Мостар). Власаћама (Загора, Требиње). Поратку (Дабар). У Муље је предак „данашњих Вуковића“ дошао са Загорја. Оженио се „од Зеленовића, па као сиромах прешао у тазбину“.

У Вучеву су поријеклом од Окиљевића из истог села. У Рогаче су доселили „с Броћанца на Чеву“ око 1650. године. Потичу од тамошњег братства Перића. У Жиљево им је предак дошао с Меке Груде (Билећа). У Југовиће су доселили „однекле из Гацка“, а у Ортијеш из Столачких Дубрава. У Власаче су дошли из Јањча, а у Поратак из Стоца. Вуковићи славе Јовањдан, осим породица у Југовићима чија је слава Св.Стеван.

Вуковића има настањених и у гатачким селима: Наданићи, Липник, Изгори и Улиње. У Наданићима су поријеклом од Врањешевића из Бањана. у Липнику и на Улињу од Окиљевића из Муља, а у Изгорима су из Опутних Рудина (147:574).

Вуковићи (к), стари род у Равном (Попово). По мишљењу једних они су „били од Вукића“, а по казивању других „они су засебан род“. У Равном се спомињу 1709. године.


Коментари (100)

 • administrator

  Преносимо допис о Вуковићима који је послала наша читатељка Сузана из Крагујевца:

  Породица Вуковић у Шумадији,тачније у селу Бајчетина (близу Крагујевца)стигла је из Грне Горе: Цетиње или Никшић.
  Славе славу Свети Никола – Никољдан 19. децембра.
  Реч је о мањој фамилији која живи у Крагујевцу. Током времена млађа генерација се из села преселила у град.

  Одговори
  • Nataša Vuković - Jocić

   Direktan sam potomak porodice Vuković iz Bajčetine u kojoj mi je rođen deda Vukoje Vuković od oca Isaila Vukovića i majke Anđelije Vuković. Oženio se Bosiljkom iz Balosave u Gruži i odselio za Kragujevac gde se zaposlio u fabrici „Zvezda“. Izrodio je petoro dece: blizance sina Miloša i ćerku Milanku, ćerku Slavku i sinove Miodraga i Joksima. Joksim Vuković je bio sudija i predsednik suda u Kragujevcu, a Miodrag Vuković je otišao u Beograd na studije gde se oženio Kosarom Gojković i dobio jednu ćerku – mene. Bio je službenik u Vladi Republike Srbije. Interesantno je da sva trojica braće imaju ćerke, tako da se prezime Vuković od Vukoja neće prenositi na sledeće koleno.
   U Bajčetinu se porodica Vuković doselila pre oko 200 godina iz jednog sela između Mojkovca i Kolašina u Crnoj Gori. Slavimo Svetog Nikolu.

   Одговори
   • Milovan

    Nije tacno da prezime Vuković od Vukoja neće prenositi na sledeće koleno ja sam Milovan Vukovic od dede Milovana iz bajcetine i mog oca Sretena Vukovica koji je porastao i cuvala ga tetka Slavka a pokojnog strica Joksima Vukovica par puta video i popricao posto sam to vreme mali bio.Ja imam sina Emanuela Vukovica koji ima 14 godina tako da se loza nastavlja :a naravno tu je i Dragan Vukovic zvani crni nas najbolji basista u srbiji 🙂

    Одговори
 • Markovic Nada rodj.Vukovic

  Porodica Vukovic se nalazi u selu Loncanik izmedju Obrenovca i Uba.Mislim da su se moji preci doselili iz okoline Niksica(selo Pluzani kod Pive)ali ne znam kad,verovatno ima vise od dva veka da su ovde, jer ja toliko predaka znam da nabrojim!

  Одговори
 • Markovic Nada rodj.Vukovic

  Samo da dodam da slavimo sv.Arhangel Mihaila

  Одговори
 • Gordana

  Ja takodje znam da Vukovici dolaze iz okoline Niksica,i tamo imam familije tak’ mi je pricao otac, a njemu njegovi i neki ljudi iz sela govore da su posecivali rodbinu u Niksicu i malnim selima.. A prava slava Vukovica je sv.Jovan Krstitelj. 😀
  Vecina Vukovica koji su pravi slave ovu slavu to sam procitala na mnogim sajtovima o prezimenima.

  Одговори
 • Марко Товаровић

  Поздрав свима,

  моје презиме је Товаровић али пре два и кусур века моја фамилија је дошла из Црне Горе из околине Никшића у село Букор (планина Цер)и тада је због великих товара који су носили добила презиме Товаровић, али је остало у сећању да смо Вуковићи. Не могу прецизно да вам кажем које тачно године су дошли у Србију али знам да је разлог био убиство неког Турчина који је хтео да отме девојку из наше фамилије и да је узме ѕа жену. Знам да је глава фамилије који је те Вуковиће, потоње Товаровиће довео носио моје име, Марко и да је био свештеник. Знам да смо славу Св. Лука донели из Црне Горе и да је сви Товаровићи и данас славе. Нас Товаровића сада има од Београда до Аргентине, а потекли сми сви из једне куће и о том презимену знам доста, али желео би да сазнам више о својим коренима и о Буковићима од којих потичем, па би замолио, ако неко има било какве инфрмације о овој теми да ми их проследи.
  Унапред захвалан
  Марко Товаровић

  Одговори
  • Niko

   pozdrav prijatelju.moji su se nekako obreli u zapadnoj Bosni,tacnije moj cukun-deda Stjepan Vukovic.javljam ti se jer i ja slavim sv.Luku i zato sto je on,Stjepan,pobegao iz CG u to vreme,iz slicnih razloga.malo toga znam.ali drago mi je da nas ima posto vidim da ovde neki pricaju da `pravi` Vukovici slave samo sv.Jovana.pozdrav i da proslavimo slavu u veselju za koji dan :)!

   Одговори
   • Marko Tovarović

    Niko, ako imas još koje detalje molio bi te da mi ih proslediš na mejl [email protected]. Ja se ovih dana spremam da zajedno sa dedom koji je rođen u Bukoru odem do crkve i pregledam crkvene knjige, nadam se da ću naći više imformacija o tome kako smo tamo došli, što smo tamo došli i odakle smo tamo došli, ako mi ostaviš kontakt mejl potrudiću se da te informišem o mojim saznanjima. Inače bavim se istorijom i želja mi je da što više saznam o svojim korenima. Unapred hvala.

    Одговори
    • Glasinac

     Poštovani Marko,
     Pročitao sam tvoj komentar pa me interesuje do kakvih si saznanja došao o Vukovićima koji slave sv. Luku. Ja sam takođe Vuković i slavimo Lučindan. Nastanjeni smo u Sočicama(selo kod Rogatice, BiH). Znamo da smo iz CGe. Ostaviću ti mejl, pa bi mi bilo drago da se javiš.(srdjan.vukovic [email protected])
     Pozdrav!

     Одговори
 • млађо

  Презиме Вуковић, мз. Роћевић општина Зворник…славе Јовањдан.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Вуковић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Вуковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

  -Вујиновача
  -Градац
  -Горњи Лајковац
  -Кључ
  -Миличиница
  -Пепељевац
  -Совач
  -Станина Река
  -Туђин

  Одговори
 • Danijel

  Za Markovic Nadu.

  Vukovici iz Pive, (opstina Pluzine) slave sv. Arhangela Mihaila, po broju kuca i pusaka koje su nosili drugo su najvece Pivsko bratsvo. Do potapanja Pive naseljavali su staro Pluzine, oblasti oko danasnje hidrocentrale. Najveci broj kuca, bio je u selu Gornje Mratinje, a u Mratinju se nalazi danasnja hidrocentrala.

  Одговори
 • Jelena

  Vukovići su u Srem dosli iz Dalmacije tacnije iz okoline Sinja,Donjeg Bitelića 1940.godine Vuković Petar sa suprugom Anom cetiri sina Marjan, Ante,Marko,Mile i kcerkom Marom naselili su se na jedan salas izmedju sela Platičeva i Nikinaca. Katolici su.

  Одговори
 • dejan vukovic

  Vukovici u Kotor crna gora, ima li ih i odakle su oni dosli?? i Loznica taj dio?

  Одговори
 • nesa

  Сви Вуковићи потичу од једног предака из села Чева,општина Цетиње. Вуковићи су аутохтона породица. Он се оженио девојком из породице Кокотовић, такође аутохтоне породице око 1100 године. Са Чева је прешао у селу Мратиње и у тај простор Пиве су се затим настанили Вуковићи како су се као братство ширили. Зато им се и племе назива Пивљани.Крсна слава свих Вуковића је с.Архангел Михајло. Део Вуковића, као учених људи прешао је на простор Метохије и на двору цара Душана уживали су велике привилегије, а из тог односа са њима цар Душан преузима славу свети Архангел и подиже цркве посвећене овом свецу углавном у оклини Призрена, које и данас постоје. После косовског боја и пропасти српске државе (поцетак 1400 год.) део тих Вуковића се враћа у Ц.Гору, али претежно у местима Андријевица, Беране и околини. Мањи део остаје у метохији. Такође, из Пиве, Вуковићи су почели да насељавају пределе херцеговине, Босне као и делове данашње хрватске, која у тим временима није постојала већ се простирала само у хрватском загорју. Одатле су неки наставили даље по читавом балкаском полуострву, али претежно ка Банији, Кордубу, Славонији,, Србији и то најчешће у војводини. Једног Вуковића, чувеног јунака Влатка, такође српски краљ Босне, Твртко, шаље у бој на косовом пољу 1389 године, где он, по турским записима који постоје и данас слама једно крило турске војске чиме је допринео победи срба у тој бици. Према турским изворима битка је прецизно описана, али то није тема овог коментара. Такође део Вуковића одлази на просторе Косова и Метохије, централне Србије и Војводине. Под разним утицајима преузима се слава светог Николе или светог Јована и друге, а такође из разних разлога, а пре свега због безбедности породица или присилом прелазе у ислам или у католичку веру. У цетињском манастиру се чувају ове информације које су наравно много детаљније. Оно што свим Вуковићима треба да буде важно то је да су они аутохтоног порекла и да сви воде корене из села Чева где се појавио први Вуковић, а затим из Пиве и то претежно Плужина, Мратиња… .

  Одговори
  • Зоран

   Уз сво дужно поштовање морам вам рећи за родство Вуковића, то је погрешна теза. Вуковић спада у најчешћа србска презимена и уједно и једно од најстаријих, са сигурно утврђеним коренима у средњем веку, када су стална презимена имале једино династије и властеле, ВЛАТКО ВУКОВИЋ, учесник Косовске битке, један је од најпознатијих властелина са тим презименом. С обзиром на велико распрострањење овог презимена у свим србским крајевима и у све три главне вере (осим православних, има их и католика и муслимана), Вуковићи, по својој прилици, не потичу из једног јединственог братства, ма и најразрођенијем, већ из више разнородних фамилија које су настајале од предака истог имена, али на разним местима и у разна времена. Oбласт Рудине у којој је и Мека Груда, помиње се још у Хроници Попа Дукљанина, а историја ове области се тачно зна од 13. века, када је била у саставу државе Немањића, са читавим Требњским крајем. Касније, после Косовског боја, Вуковићи су се највероватније повукли у околна племена , Бањане, Пиву и Дробњаке. Вуковићи који су од давнина живели на Добрим селима, су једна од оних пет породица које су прве зазимиле у Дробњаку и стално се ту населиле. Знају да су се доселили из Бањана. Али то је само делић историје родства Влатка Вуковића.

   Одговори
   • Јоксим

    За Нешу и Зорана: наведите литературу за све те ваше приче од цара Душана и Влатка Вуковића…

    Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Вуковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Горња Сабанта
  -Мала Врбица
  -Грошница
  -Трешњевак

  Одговори
 • IVAN

  VUKOVICA IMA METOHIJI;SLAVE SVETOGA NIKOLU,AKO IMA NEKO PODATKE O VUKOVIC DJURO TOPLICKI USTANAK,NEKA JAVI.

  Одговори
 • Предраг

  Вуковићи из Лике ,село Дебело Брдо (Бунић), славимо Лазареву суботу(Врбице). По причи да су се ту населила два брата из места Бриње (Лика),побегавши од присилног покрштавања и унијаћења. Али тачно одакле су пре доласка у Бриње – не знам. Само се претпоставља да је из ЦГ или Херцеговине (места Пива и Бијело Поље).

  Одговори
 • Tanja Mišković ex Vuković

  Poštovani može li mi neko pomoci da saznam odakle su došli Vukovići koji žive u selu Veliko Pupavce kod Prolom Banje

  Одговори
 • Дарко

  Вуковића има и у селу Доње Водичево (околина бившег Босанског Новог, данас Нови Град). Славе Светог Николу.

  Одговори
 • Ivan

  Ja sam isto Vuković i iz Vranja sam rodom, mada je moj deda iz Srema, tačnije iz Deča. Slavimo slavu sv.Jovan. Živim u Kraljevu i ovde sam upoznao dosta Vukovića koji žive u okolini ,(s,Cvetke, s.Miloločaji) i oni slave sv,Luku!!!

  Одговори
 • vukovic dragan

  porijeklo mog prezimena vodi iz okoline brckog tacnije iz Brezovog Polja slavimo sv. Jovana. POnekim saznanjima vodimo porijeklo od Zubackih ubla izmedju Trebinja i Niksica

  Одговори
 • Miloš Vuković

  Moja familija Vukovića je iz Dubrave , na tromeđi Zabojnica , Grivac, Brnjica i ako neko zna nešto više o poreklu Vukovića iz Dubrave neka napiše ovde bar da znam odakle su mi koreni.

  Одговори
 • Siniša

  Pozdrav svoj braći Vuković… Tu sam u Beogradu, a koreni su u s. Liplje kod Teslića… Slavimo Sv. Trifuna. I kum mi je Vuković, ali od Mojkovca i slavi Sv.Savu….

  Одговори
 • Slobodan Vukovic

  Kogod da je ovo piso Vukovica ima i u okolini Nove Varosi u selu Debelja.

  Одговори
 • Sipic

  Interesuje me ima li negde opsirnijih informacijama o Vukovicima koji su se doselili u Donju Sabantu a kasnije i nastanili u selu Sipic. Nasa slava je Sv. Nikola.

  Одговори
 • Dejan

  Interesuje me poreklo porodice Vukovic,jedne od najstarijih porodica u Brusu i selu Kobilje.
  S obzirom da se godina 1833.vodi kao nastanak Brusa na ovim prostorima Vukovici zive
  blizu 200 godina.Krsna slava Vukovica u Brusu je Sv.Nikola.
  .

  Одговори
 • Dalibor Vuković

  Vukovići iz Nožičkog, opština Srbac (RS), poreklo vodi iz Spuža (izmedju Danilovgrada i Nikšića). Dva brata Filip i Petar su se doselili u Bosnu, kad su se Turci povlačili. Slavimo Sv. Ignjatiju. Sada većina živi u Vojvodini i malo u Sloveniji.

  Одговори
 • Miki

  Zanima me poreklo porodice Vuković,selo Kraviće,opština Raška. Slave Sv. Nikolu.

  Одговори
 • Milos

  Pozdrav, zanima me poreklo Vukovic, mi smo iz Sekovica kod Zvornika i slavimo Djurdjevdan

  Одговори
 • Predrag Vukovic

  Pozdrav Plemenu Vukovica!
  Nas ima u Republici Srpskoj ,Gradiska
  Ja sam Predrag,sin Ljubomira sina Dusanovog rodjen u selu Greda.
  Slavimo Krsnu Slavu Svetog Jovana Krstitelja.
  U Novom Sadu ima 125 Porodica po imeniku sa prezimenom Vukovic.
  U Bijeljini,Republika Srpska ima mnogo Vukovica.
  Velika smo porodica!

  Одговори
 • Milan Vukovic

  Veliki pozdrav svima! Moji su iz Like, okolina Saborskog kod Plitvica i katolici su. Pretpostavljam da su tamo dosli iz istocne Hercegovine. Citao sam da je rodonacelnik svih Vukovica Vlatko Vukovic, sin Vuka Kosace i vojvoda bosanskog kralja Tvrtka. Umire krajem 14. vjeka. Neznam da li je bio pravoslavac ili katolik, mada bih tipovao na pravoslavlje. Ovdje procitah da se Vukovici spominju jos od 1100. godine i da imaju razlicite slave i to me malo zbunjuje. Volio bih cuti sto vise misljenja o tome. Unaprijed hvala i zivjeli!

  Одговори
 • Душан Вуковић

  У селу Шепшин у делу који се зове вуковски крај има доста Вуковића.Ово село је сада у општини Младеновац.Иначе Шепшин је окружен масивом Варовница куда тече и река Шепшиница.Шепшин је добио име по „шипку“ кога има у изобиљу на Варовницама.Старосрпска реч за шипак је „шипшини“ .На руском ,данас:шипшини чай је чај од шипка.
  Што се порекла тиче највише до чега сам дошао је да су :“старинци“.У новије време људи сазнају да Вуковића има на разним местима па пројектују своје порекло без основа.

  Одговори
  • Душан Вуковић

   У зависности од околности ,у време вишевековне окупације ,Шепшин се „померао“ па су познати топоними Горњи и Доњи Шепшин.Горњи је заклоњенији Варовницама а Доњи је био ближе р. Раљи.Трећепозивци из овог села су се прославили у бици на Варовницама и 1.св .рату..Познате су приче старијих људи које сам слушао око 1965 су о учешћу Шепшинаца у Првом Српском Устанку!Конкретно о учешћу Вуковића!То говори у прилог ономе да су „старинци“ јер су ту били ПРЕ устанка.То не негира да су некада ,можда,дошли од некуда.Свако је некада дошао однекуда.
   Мени је интересантна игра топонима у овом крају:СОПОТ-ШЕПШИН као што постоје један близу другога у Пољској :СОПОТ-ШЋЕЋИН.Овде алудирам на прапостојбину Срба.

   Одговори
 • Душан Вуковић

  Милета Симић(познати писац родослова) из Малог Пожаревца је, Вуковиће из Шепшина ,повезао са Вуком Престовићем из Васојевића.

  Одговори
 • miki

  Zanima me poreklo porodice Vuković,selo Kraviće,opština Raška. Slave Sv. Nikola

  Одговори
 • Vukovic

  Moji Vukovici vode poreklo iz Andrijevice, posle I sv. rata dobili su zemlju na Goliji op. Raska. Slavimo sv. Nikolu.

  Одговори
 • Damir

  Pozdrav svima,zivim u Zrenjaninu,moji su se doselili iz Bosne,tacnije iz Kljuca.isto slavim Sv.Jovana,al bi voleo vise da saznam o svom poreklu!!

  Одговори
 • Slobodan

  Zdravo svim Vukovićima!

  Moji su Vukovići iz sela Bjeline kod Sanskog Mosta. Naša slava je Sv. pantelejmon. Dali mozete utvrditi odakle mi vucemo poreklo?

  Srdacan pozdrav

  Одговори
 • bukibull

  Prezime Vuković je toliko staro,da je starije i od biblije.Vukovića ima svih vera Katolika,muslimana,pravoslavaca itd. U davnoj istoriji ljudi su se delili na plemena. Nase se pleme zvalo vukovi i odatle mi poticemo Vukovići. Svi mi vukoviči u genima imamo jednu stvar a to da nas privlače vukovi. Ima tu nesto misticno i tajanstveno. Nama su dalji rodjaci englezi wolf prezime na primer prezime울프koreanski,वोल्फ Havajski,вольф Ukrajinski itd. Nase prezime potice od imena Vuk. Bliza sva familija sa balkana su Vukoviči u poslednjih 1000 godina. Bavio sam se arheologijom gde sam dosao do neverovathih otkrica u vezi nase loze Vukovića.

  Одговори
 • Željko Vuković

  Da li neko više zna o poreklu Vukovića iz sela Miočić opština Drniš Hrvatska.Pravoslavci su i slave Svetog Kozmu i Damjana- Vrače. Po predanju doselili su se iz okoline Berana, Vasojevići. Razlikuju se od drugih Vukovića po krsnoj slavi.

  Одговори
  • Nevena

   Ja se djevojacki prezivam Vukovic. Moja familija je iz jednog sela u blizini Brckog. Isto slavimo Vraceve ili ti Sv Kozma i Damjan 🙂

   Одговори
   • Стеван Вуковић

    Поздрав Невена,
    Вуковићи из села Цетина (бивша оптина Врлика) славе славу ст.Козма и Дамјан – Врачи.
    Вероватно смо близак род.
    Мислим да смо у роду и са Вуковићима из села Миочић општина Дрниш.
    Иначе је у селу остало само неколико старијих особа јер су хрвати успели да етнички очисте српки живаљ из овог краја иако су ту одавно насељени, о чему сведоче остаци православне цркве св.Спаса, саграђене непосредно после Косовског боја.Најсмешније је да је хрвати сада својатају.На њихову велику жалост, орјентацију цркве не могу окренути па самим тиме ни њено порекло.
    Поздрав свим Вуковићима и свим људима добре воље,
    Живели

    Одговори
 • milorad vukovic

  moji su se doselili od sekovica u nikince pravoslavci smo i svi u nikincima vukovici su pravoslavci

  Одговори
 • Nikola Vukovic

  Pozdrav svima
  Imam par pitanja. Moj otac Ljubomir,Stanka Vukovica sin,rodjen je u Milicima kod Zvornika,ali se preselio u ranoj mladosti u Novi Sad. Koliko znam poreklo nam je iz crne Gore,slavimo Sv.Nikolu. Interesujeme da li neko moze pribliznije i detaljnije da mi kaze nesto o poreklu i dolasku u Bosnu

  Одговори
 • vojislav ananić

  ВУКОВИЋ
  По ријекло од Баћевића

  Бранка Вуковић из Мостара наводи да је родом из села Жиљева (Невесиње), а да њени стари кажу да су им коријени из села Мека Груда (Билећа), па је интересује да ли је то вјеродостојно.
  Предање да су њени преци поријеклом из Меке Груде (Билећа) је забиљежено почетлцом овог вијека. Вуковићи у Жиљеву славе Јовањдан, а преслављају Савиндан. По предању, у Жиљево им се доселио дјед.
  У то вријеме за Вуковиће у Мекој Груди је забиљежено да су се у првој половини XIX вијека доселили из Бањана. По предању, поријеклом су од Баћевића. Истог поријекла су Тепавчевићи (Гацко) и Зечевићи (Билећа).
  На подручју источне Херцеговине Вуковића има и на другим мјестима.
  Вуковићи у Рогачама (Невесиње) су по предању поријеклом са Броћанца на Чеву (Бањани) од братства Перића. Ово пресељење се временски смјешта у половину XVI вијека. Наводи се да их има у Жиљеву и Невесињу и да славе Јовањдан и преслављају Савиндан.
  У Власачама је почетком овог вијека било четири куће Вуковића који славе Јовањдан. Ту им се доселио предак Трифко у првој половини XIX вијека из Јањића (Требиње) на Читлук.
  У Лакат (Невесиње) Вуковиће је превела мајка, која је била од Милићевића, половином прошлог вијека с Меке Груде у свој род. Такође славе Јовањдан, преслављају Савиндан. У Странама (Борач) Вуковићи славе Јовањдан.
  У Ртијешу Вуковићи славе Јовањдан и поријеклом су из Старе Загоре. Живјели су на Дубравама и прешли у Ртијеш на Читлук. По предању некада су овдје живјели Баћевићи које је некада куга поморила, и да се село поново засновало од оних који су били због куге избјегли у шуму.
  У Југовићима (Невесиње) Вуковићи славе св. Стевана и поријеклом су негдје од Гацка.
  На основу истраживања обављеним у Бањанима види се да је у Бањанима матично село за Вуковиће Кленак. Село је основао Мулина, који је са још двојицом браће дошао из Старе Србије. Од једног брата су Вуковићи на Мекој Груди, од другога Матовићи на Велимљу, а од трећег Мулине. Мулина се прво настанио на Кленку у никшићким Рудинама и по овом Кленку Мулини потомци су добили име Кленчани. Одатле се Мулина преселио на Тупан и настанио на Ћоровини, одакле се касније населио на Бањски Кленак. Мулине су и: Глиговићи и Бурковићи на Глушчевини, Баћовићи и Лучићи у Обљају, у Турми и Подљути, Орбовићи и Антонићи у Боботуљама при Стражишту, Томашевићи у Подљути. Мулина има и на другим мјестима на Ширем простору и сви славе Јовањдан, а преслављају Савиндан.
  Херцеговачки Вуковићи би углавном требали бити истог поријекла. Треба рећи да је презиме Вуковић само једно од многих презимена која имају за основу лично име Вук.
  Овом приликом ћемо навести само нека мјеста у Босни у којима су крајем прошлог вијека пописани Вуковићи који славе Јовањдан. То су Вуковићи у парохијама: Пале (Сарајево), Ракова Нога (Сарајево), Кралупи (Високо), Босанска Градишка и Ламинци, Дервента, Приједор, Слатина (Кључ), Кључ, Соколово (Кључ), Шолаји (Варцар-Вакуф), Трнинића Бријег (Урац), Варцар-Вакуф, Живиница (Варцар-Вакуф) и Папраћа (Власеница).
  Преци данашњих Вуковића и са њима заједничког поријекла преци других родова, највјероватније су се за вријеме турске најезде преселили из Старе Србије на подручје Бањана, а одатле се расељавали по разним селима Херцеговине и даље на сјевер и сјеверозапад.

  ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
  БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  Одговори
 • mario

  Ne mrzim nikog…mada mi je rodjak poginuo braneci Vukovar od hordi ciji Vukovar nikad nije bio…

  Ponosan sam Hrvat i cijenim svakog Srbina ali da se ne cese o moju ogradu…

  Vukovica Hrvata ima i u Bosni, u Vojvodini su treca najveca hrv.plemenitaska obitelj

  Pozdrav svim ljudima dobre volje

  Одговори
 • Sreten

  Zdravo familijo,zanima me odakle su dosli Vukovići iz Velikog pupovca kod prolom banje,tamo u selu se svi Vukovic prezivaju i niko ne zna tačno. Unapred hvala.

  Одговори
 • Vuković Jelena

  Selo Meka Gruda, opština Bileća istocna Hercegovina. Vukovići, poreklom od Vlatka Vukovića slave Jovanjdan. Ko prolazi putem Gacko Bileća neka onavezno poseti malu crkvicu u kojoj Vlatko Vuković pricestio srpsku vojsku pre odlaska u noj na Kosovo. Tako je lepo znati ko si i odakle si.

  Одговори
  • Goran

   Pozdrav. Iz Prnjavora sam u Republici Srpskoj. Djed Brane Vuković je 1953.godine..kad je moj otac imao 13.godina…došao iz Liplja u Prnjavor i tu se nastanio. Slavimo istu slavu…Sv.Trifuna…Bliži smo znači rod. Volio bih da kontaktiramo…Mi smo vjerovatno jedne krvi.

   Одговори
 • Dragan Vuković

  I mene zanima o poreklu Vukovića iz sela Miočić opština Drniš Hrvatska.Znam da su pravoslavci. Ocu je bilo ime Gojko, a dedi Jovan. Gojko je imao brata Milana i Dušana i sestre Ljubica i Marica..

  Одговори
 • Alex Vukovic

  Poruka za Jelenu Vukovic: Jelena, mislim da je ta prica o Vukovicima sa Meke Grude kao potomcima Vlatka Vukovica malo nevjerovatna.
  Nemoj me razumjeti pogresno, ali mislim da su Vukovici na Mekoj Grudi bili mnogo prije no sto je bosanski vojvoda , Vlatko Vukovic, inace sin vlastelina Vuka Kosace, Tvrtkovog najpouzdanijeg covjeka, porazio turske prethodnice predvodjene Sahin pasom 1388 godine a prije bitke se navodno pricestio u crkvici za koju veoma dobro znam gdje se nalazi.
  Kosace su vjerovatno porijeklom iz istocne Bosne i Vlatko je dobio prezime Vukovic po ocu Vuku kako su tada nalagali obicaji vlastele.
  Naime, moji nisu sa Meke Grude ali znam selo jer mi je tetak od Tesanovica sa Meke Grude i nedavno sam ( prije dvije nedelje) prosao tuda u prolazu za Trebinje do starog prijatelja.
  Ja sam Vukovic, porijeklom iz Tomislavgrada ( jedina srpska familija Vukovica koja je opstala od davne 1400 AD do posljednjeg rata na tom podrucju, slava Nikoljdan) i zivim u Kanadi ali sam dolazio kao klinac na Meku Grudu i sa sigurnoscu znam da lokalci nemaju veze sa Vlatkom.
  I evo priznacu jos nesto: evo na zidu visi grb Vukovica, srebreni stit sa crvenim krstom i pet zlatnih kula, zlatnim plastom i uspravljenim vukom, grb vlastelinskog doma Vukovic, ali dali je to bio grb Ivana, Sladoja ( koji se potom poturcio ) ili nekoga drugoga Vukovica, tesko je reci. Sto bi se ovdje na engleskom reklo „guilty as charged“: ja sam uzeo taj grb i iste godine otisao na Vlatkov grom na nekropolu u Boljunima, znajuci da je covjek kao gospodar Huma i Hercegovac, koji se i izjasnjavao kao Srbin i otisao na Kosovo da pomiogne Lazara, vjerovatno najbolji primjerak loze Vukovica iako i ja i ti vjerovatno nemamo nikakve veze sa njim..Ostaj mi dobro i hvala na korespondenciji.

  Одговори
  • Boro Vuković

   Ja sam Vuković iz sela Meka Gruda opstina Bileca Istocna Hercegovina .Slavimo Sv Jovana a prislava nam je Sv Sava.
   Moji preci vode poreklo iz Banjana u sadasnjoj Crnoj Gori a to je ustvari Stara Hercegovina do Berlinskog Kongresa.
   Po predanju najblizi smo rod sa Tomasevicima iz Crkvica opstina Nikšic koji takodje slave Sv Jovana a pisluzuju Sv Savu i Orbovicima ,sta slave nije mi poznato.
   Od istog pretka si i Muline ,Bacovici,Lucici,Antovici,Djurkovici i Gligovici.
   Smatram da su svi Vukovici koji slave istu slavu rod tj da vodimo isto poreklo.
   Ideja mi je da se prikupi sto vise materijala i podataka pa da napisem jedna knjiga o tome da ostavimo nasim potomcima nesto neka znaju odakle su .Neka mi se jave svi koji zele i nesto znaju o svom poreklu Vukovica kako bi sto verodostojnije prikazali svoje poreklo.
   Pozdrav za sve Vukovice sirom svijeta.

   Одговори
  • Boro Vuković

   Pozdrav za Alexa Vukovića.
   Drago mi je da neko toliko zna o Vukovicima sa Meke grude i pazljivo sam procitao clanak sto si napisao.
   Slazem se sa tvojim razmisljanjem da su Vukovici bili pre Vlatka Vukovica ali je u narodu ostala legenda da je Vlatko Vukovic bio nas tj iz ovog mesta i d aje pricestio vojsku u crkvi u Trnovom dolu kad je posao u boj na Kosovo.
   Jedan od razloga sto su Vukovici iz ovog mesta uvek bili cuveni i smatrani jednom od najboljih porodica je to sto su imali cuvenog junaka u najcuvenijoj bici u istoriji tj na Kosovu Polju.
   Koliko je bas bio rod sa nama treba istraziti.
   Ja sam tragajuci za svojim poreklom dosta toga nasao i ako je verovati napisanim knjigama resio dilemo kako smo rod sa nekim porodicama .
   Ja se secam secam prije rata 91kod nas je dolazio jedan Vukovic Andjelko sa jednim decakom cini mi s eda je bas bio iz Tomislavgrada .

   Одговори
   • Marko

    Pozdrav Boro!
    Moli su Vukovići iz Hodžića kod Meke Grude, tačnije iz Ljeskovca, kolonizirani smo u Banat, Sečanj, slava sv. Jovan. Raduje me činjenica da želite da napišete knjigu, negde devedesit godina je objavljena knjiga Vukovići i bazira se baš na područje oko Bileće. Po toj knjizi moji su došli na prostor Bileće iz Klenka u CG, negde u 18 veku. Knjigu sam držao u rukama kada je objavljena, deda mi je pokazivao, posle je više nisam video pa ne mogu da Vam kažem ko je pisao. Žao mi je što je nema u arhivu ovog sajta, mnogima bi pomogla u traganju za precima.
    Pozdrav!

    Одговори
   • Alex Vukovic

    Pozdrav Boro i ostali Vukovici
    Ja sam na Meku Grudu dolazio kao mali ,mozda sam imao 8-9 godina a i kao tinejzdzer osamdesetih. Naime , moj pokojni tetak je bio sa Meke Grude a strina sa Stepena ( vjerovatno znas selo, malo sjevernije od vas, gatacka opstina).Moj otac se zove Boro, interesantno.
    ja zaista ne mogu mnogo naci o porijeklu mojih osim onoga sto je zapisano u Dedijerovoj knjizi Hercegovina-Antropoloske tudiej a to je da su Vukovici dosli iz Kolasina oko 1400 AD i zivjeli u tadasnjim Crvenicama a potom Duvnu( danasnji Tomislavgrad, tadasnji Zupanjac). Druga verzija spominje dolazak iz Herceg Novog, otprilike isto vrijeme..
    najvjerovatnije je da su potekli od roda Bjelica ili Orlovica , bar tako mi rekose sa geneoloskog projekta Republike Srpske. naravno da bi bilo dobro znati davne korjene ali poslje toliko godina i stradanja kroz vijekove, tesko je znati pravu istinu.Ostaj mi dobro i da dobri Bog pozivi sve Vukovice ma gdje bili.

    Одговори
 • Aleksa

  Zdravo,

  ja sam isto iz porodice Vuković-a. Porijeklo mi je iz Gornjeg Vodičeva (općina Novi Grad – bivši Bos. Novi).
  Slava nam je Sv. Nikola 19. decembar.
  Pradjed mi je Stojan, koji je imao još dva brata – Pradjedovo ime je bio Ilija – više mi nije poznato.
  Mozda neko nešto zna višé o tom ogranku…
  Govorilo se da je nekad slava bila Sv. Srdjan, ali nije se nešto pokazao 🙂 pa su prešli na Sv. Nikolu….

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Вуковићи који славе Срђевдан, спомињу се 1882 године у парохији Голићи код Власенице, као и слављеници Никољдана у Водичеву. Вуковићи се тада славили 22 различите славе на простору митрополије дабробосанске.

   Латиница. Опћина. Св. Срђан. ???

   Одговори
  • Дарко

   Алекса,
   Мој отац (Рајко), дјед (Душан), прадјед (Цвијо) и прапрадјед (Стево) су сви рођени у селу Доње Водичево које се граничи са Горњим Водичевом. Ја даље од прапрадједа Стеве не знам осим што сам чуо од дједа да је неки наш предак наводно доселио у те крајеве из Црне Горе.
   И Вуковићи који су из Доњег Водичева славе Светог Николу.
   Чини ми се да је коријене најлакше утврдити на основу славе коју појединие породице славе.

   Одговори
 • Boro Vuković

  Boro Vuković
  13. октобра 2017. у 08:49
  Ja sam Vuković iz sela Meka Gruda opstina Bileca Istocna Hercegovina .Slavimo Sv Jovana a prislava nam je Sv Sava.
  Moji preci vode poreklo iz Banjana u sadasnjoj Crnoj Gori a to je ustvari Stara Hercegovina do Berlinskog Kongresa.
  Po predanju najblizi smo rod sa Tomasevicima iz Crkvica opstina Nikšic koji takodje slave Sv Jovana a pisluzuju Sv Savu i Orbovicima ,sta slave nije mi poznato.
  Od istog pretka si i Muline ,Bacovici,Lucici,Antovici,Djurkovici i Gligovici.
  Smatram da su svi Vukovici koji slave istu slavu rod tj da vodimo isto poreklo.
  Ideja mi je da se prikupi sto vise materijala i podataka pa da napisem jedna knjiga o tome da ostavimo nasim potomcima nesto neka znaju odakle su .Neka mi se jave svi koji zele i nesto znaju o svom poreklu Vukovica kako bi sto verodostojnije prikazali svoje poreklo.
  Pozdrav za sve Vukovice sirom svijeta.

  Одговори
 • Vojin Vukovic

  Veliki pozdrav svima.Ja sam Vojin od oca Laze,djeda Vojina,pradjeda Davida,cukundjeda Zarije….otprilike tako nekako se poklapaju i godine obitavanja Vukovica u selu Sadici,opstina Vlasenica,Republika Srpska..Slavimo Svetog Nikolu…Ne znam bas nesto vise podataka vezanih za to od kada Vukovici dotiraju na tom prostoru,volio bih saznati,ali znam da nas ima poprilicno Bogu Hvala…

  Одговори
 • Biljana Vukovic

  Poštovani možete li mi pomoći da nađem Vukovići iz Kolašin selo Mrtvo Duboko od Vasilja Vukovića slavimo Aranđelovdan

  Одговори
  • Velimir

   Biljana ,moji Vukovići su porijeklom iz sela Velje Duboko-Rovca,Opština Kolašin.Moji preci su se prvo nastanili u selo Lipovo kod Kolašina.Moj čukunđed Ilija i Vasilj su rođena braća.Ilija je poginuo na Sinjajevini u borbi sa Turcima.Vasilj je bio čuveni crnogorski barjaktar.Ilijini sinovi nakon berlinskog kongresa 1878,dobijaju imanja od kralja Nikole u selu Štitarica kod Mojkovca.Slavimo Sv.Arh.Mihaila. …to bi bilo ukratko… evo i stihova kralja Nikole koje je uputio familiji Vuković kao telegram.

   SJENI VASILJA VUKOVIĆA

   Tog Vasilja Vukovića,
   drugog slavnog Obilića,
   sahranite kako valja ,
   neka mu je vječna slava.
   Od kad nasta,
   dok umrije,
   junaštvo ga uvjek prati
   još za dugi niz godina,
   junakom ga treba zvati.
   Ime će ti živjet vječno
   Crne Gore sine pravi.

   Na Cetinju 20.julija 1889 godine Knjaz Nikola

   Одговори
 • Neša

  Vukovići su autohtona porodica i prvi put se u pisanim tragovima Pivskog manastira pominju oko 1100 godine u selu Čevo,Cetinje. Prvi zapisan Vuković oženjen je ženom iz porodice Kokotović,takodje autohtone porodice iz Čeva. Zatim se sele u Plužinama, Mratinje gde su se razvili u mnogobrojnu porodicu odakle se deo odselio za hercegovinu,a odatle severnije. Deo je u tim krajevima primio islam ili katoličanstvo. Kao školovani i pismeni, pojedinci od Vukovića su živeli u Prizenu na dvoru cara Dušana. U njohovu čast car Dušan je prihvatio slavu Arandjelovdan i izgradio više crkava posvećenih ovom svecu. Nakon kosovskog boja deo Vukovića se vratio u CG,Kolašin,Mojkovac,Andrijevica…gde i sada žive, a deo se raselio po srbiji .

  Одговори
 • Goran

  Vukovici Iz sela Debelja kod Nove Varosi,testirani dnk Poreklo,haplogrupa I2aPh908,poticu od Vukovica Pivljana Iz sela Mratinja Koji su daljim poreklom sa Ceva,Ozrinici.Kako su svi Ozrinici ova hg to se I ovi Vukovici Iz Debelje uklapaju sa Pivljanima.Jedino je problem povezanost zbog drukciju krsne slave,jer Vukovici Iz Mratinja slave Arandjelovdan od Ozrinica a Vukovici Iz Starog Vlaha Sv Vasilija.Jako je malo rodova u Crnoj Gori sa slavom Sv.Vasilije Veliki.Ni u jednom drugom plemenu nema Vukovica sa ovom slavom.Jedino ako su slavu preci ovih Vukovica promenili u oblasti Dabar Hercegovina,gde su odlazili Iz Pive,ili odlazak u Bjelopavlice,I tamo uzimanje slave Sv Vasilije Veliki kod Danilovgrada.Testirani Vukovic je I naveo da mu je predak dosao Iz Danilovgrada preko Kolasina u Stari Vlah,Debelja,polovinom 18veka gde su imali plemenike.Moji Saponje sa istom slavom ista haplogrupa kao I ovi Vukovici u selima Starog Vlaha,samo su on I isli u Dalmaciju zadrzali Sv Vasilija,jedni se vratili u Stari Vlah,is to I2aph908,uzeli Stevandan.Ovde se vidimo se vrlo moguca srodnost Saponja I Vukovica Iz Mratinja.I jedni i drugi zive iu Baranji,ista hg sa slavom Mratindan,mozda po selu Mratinju.Zbunjuje Slava Sv Vasilije Veliki koju neslavi Niko od Ozrinica Ni Niksici,Ni Ridjani,plemena gde je dominantna hg Vukovica I Saponja Iz Starog Vlaha.

  Одговори
  • Лука Јелић

   Ништа од наведеног није тачно. Замолио бих вас да не ширите овакве дезинформације.

   Одговори
 • Goran

  Od istih Vukovica Iz Mratinja su I on I u Scepan Polju od kojih su Vukovici u selu Jugovici kod Gacka.Oni slave Sv.Stefana.Vukovica Koji Slave Sv Stefana Koji kazu dasu Iz Scepan polja Ima iu selu Vilovi Stari Vlah.

  Одговори
 • Goran

  Ove Vukovice Iz sela Debelje koje zovu Prdonjici,slave Sv Vasilija,A imaju haplotip Vukovica Iz Mratinja,poznajem Iz Nove Varosi.Dosli su u 18veku u Stari Vlah,Iz pravca Kolasina,njihov predak Danilo Prdonja.Gos.Jelicu izvolite napisite Vi sta je tacno.Ko Siri dezinformacije,I sta je u ovom komentare za Vas dezinformacija.Haplo grupa ovih Vukovica je navedena poklapa se sa hg Vukovica Iz sela Mratinja u Starom Vlahu I Debelji ih znaju po familijarnom nadimku Koji I’m je drugog prezime.I staje tu dezinformacija

  Одговори
 • Goran

  Sa Ovim Vukovicima Iz Starog Vlaha moja familija srodnici Iz Severne Dalmacije,Benkovac,Saponje imaju poklapanje Haplo grupe I krsne slave,sto je cinjenica I daje mogucnost istog porekla.Jedino sto su Saponje u Starom Vlahu stanovali jedno pola veka pre dolaska prvog Vukovica u Debelji.To su cinjenice nista izmisljeno

  Одговори
 • Goran Vuković

  Poštovanje,
  Zanima me poreklo kao i slava Vukovića iz Golubića (Bihać, BiH) . . podatke koje imam jesu da je u Golubiću bila jedna kuća Vukovića, Andrije i Jelene koji su imali dva sina (Andra i Sreta). . gde kasnije Sreta (1892 Golubić-1967 Inđija) sa suprugom Jelenom i decom (Boža, Andrija, Ivan, Ljubomir, Marica, Katica i Marko) dolaze 1920-ih godina u Inđiju (Vojvodina, RS) . . od kojih kasnije Ljubomir (1918 Golubić-1993 Odžaci) dolazi u Odžake (Vojvodina, RS) gde sa suprugom Jelenom dobija decu (Boško, Antun, Andrija i Mira) . . gde Antun dobija sina Gorana, Goran sina Marka… za slavu se govorilo da je sv. Nikola.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ВУКОВИЋ (п,к). Вуковићи (п), у Муљима и Вучеву (Гацко), Рогачама, Жиљеву и Југовићима (Невесиње), Ортијешу (Бишће, Мостар), Власачама (Загора. Требиње), Поратку (Дабар). У Муље је предак „данашњих Вуковића“ дошао са Загорја, оженио се „од Зеленовића, па као сиромах прешао у тазбину“. У Вучеву су поријеклом од Окиљевића из истог села. У Рогаче су доселили „с Броћанца на Чеву“ око 1650. године. Потичу од тамошњег братства Перића. У Жиљево им је предак дошао с Меке Груде (Билећа). У Југовиће су доселили „однекле из Гацка“, а у Ортијеш из Столачких Дубрава. У Власаче су дошли из Јањча, а у Поратак из Стоца. Вуковићи славе Јовањдан, осим породица у Југовићима чија је слава Св.Стеван(59:196,203.222,231,274,330:248:38). Вуковића има настањених и у гатачким селима: Наданићи, Липник, Изгори и Улиње. У Наданићима су поријеклом од Врањешевића из Бањана, у Липнику и на Улињу од Окиљевића из Муља, а у Изгорима су из Опутних Рудина (147:574). Вуковићи (к), стари род у Равном (Попово). По мишљењу једних они су „били од Вукића“, а по казивању других “они су засебан род“. У Равном се спомињу 1709. године (84:160; 213:161).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top