Порекло презимена Грубач

16. фебруара 2012.

коментара: 11

Презиме Грубач потиче из Херцеговине, места Ораховац (Ластва, Требиње). Тамо су се, према “Херцеговачким презименима” Риста Милићевића, населиле породице из Цуца у Црној Гори. У сродству су са Бабићима, Кривокапићима, Петровићима, Средановићима у Клобуку. Сматра се да је презиме настало од личног имена Грубач које се, у средњем веку, помиње у Попову пољу и жупи Драчевица. У Ораховцу се налази 27 породица са “секундарним презименима” : Беловићи, Брњили, Николићи, Радовићи, Симовићи. Предак “седам породица Брњила” доселио се из Конавала. Носио је минђушу (брњицу) на једном уву. Према предању, пореклом је од Кривокапића из Цуца. О њему је сачувано предање: Бо је, наводно, слуга код Петра Првог на Цетињу. У некој свађи убио је друга, а затим побегао у Конавле. Када су Грубачи у Конавлима куповали пиће за славу, он их замоли да га поведу са собом јер им је рођак. Грубачи су му испунили жељу. Славе Јовањдан, а прислужују Никољдан, пролетњи.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован

ПОЗНАТИ: Момчило Грубач, професор Правног факултета

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. Dejan

  Zovem se Dejan Grubac i poticem iz zaseoka Grubaci iz Imljana,opstina Knezevo (Skender Vakuf) u Republici Srpskoj,a po nekom usmenom predanju tu smo dosli iz Hercegovine u 18 veku i slavimo Svetog Stefana. U crkvenim knjigama bi trebalo da se nalazi koje porodice su dosle u Imljane i iz kog kraja,ali nisam imao pristup njima. Voleo bih kada bi jos neko mogao da napise nesto o poreklu ovog Srpskog prezimena.

  • Небојша Новаковић

   Грубачи су најстарији род у Имљанима.

   Очигледно је дошло до промене славе, с обзиром да су неки од Грубача почетком 20. века почели да славе Св. Јована.

   Једна велика група српских породица у подножју Влашића, у крају који се зове Имљани, слави св. Симеона Богопримца. Милан Карановић је давно писао о томе. Верује се да би могли бити пореклом од Лужана (Црна Гора).

   За ову крсну славу карактеристична је изузетно велика концентрација у средњој Босни уз ширење према Дервенти.

   Грубача је било у Пиви. Ови Грубачи су досељени из Дробњака и славе Ђурђевдан.

   Ваши Грубачи су највероватније пореклом из Херцеговине.

   С обзиром да у нашој бази већ имамо генетске резултате Дробњака и Пивљана, саветујем днк анализу.

  • Branko Grubac

   Poštovani Dejane,

   Moje ime je Branko Grubač. Moj otac se zove Slobodan. Mi smo rodjeni i odrasli u Srbiji. Ali moj deda, Slavko je poreklom iz Imljana. Porodica Grubač. Takođe slavimo Sv. Stefana.

   Ovo je moja email adresa: [email protected]

   Srdačan pozdrav

   Branko

 2. Небојша Новаковић

  Занимљиво да се у Шематизму за 1882. год. у Имљанима јавља само презиме Грубачевић. Слава – Св Симеон Богопримац.

 3. Војислав Ананић

  ГРУБАЧ (п). у Ораховцу (Ластва, Требиње). Према предању, доселили су у Ораховац из Цуца у Црној Гори. У сродству су са Бабићима. Кривокапићима, Петровићима и Средановићима у Клобуку. Сматра се да је презиме настало од личног имена Грубач које се, у средњем вијеку, помиње у Попову пољу и жупи Драчевица. У Ораховцу се налази 27 породица са “секундарним презименима”: Беловићи, Брњили, Николићи, Радовићи, Симовићи. Предак “седам породица Брњила” доселио је из Конавала. Носио је минђушу (брњицу) на једном уву. Према предању поријеклом је од Кривокапића из Цуца. О њему је сачувано ово предање: Био је, наводно, слуга код Петра 1. на Цетињу. У некој свађи убио је друга, а затим побјегао у Конавле. Када су Грубачи из Ораховца куповали у Конавлима пиће за славу, он их замоли да га поведу са собом јер им је рођак. Грубачи су му испунили жељу. Славе Јовањдан, а прислужују Никољдан, прољетни (64:479,480).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 4. Bojan Grubac

  Pozdrav, ja sam Bojan Grubac. Poticem iz sela Biocic kod Drnisa. Mi slavimo Sv. Luku a vecina ostalih Grubaca iz sela slavi Sv Djordja. Inace moja haplogrupa je E-L241 (E1b1b1a1b6). Kom plemenu ova haplogrupa potice? hvala unapred

  • Слободан Зрнић

   E-L241 је доста широк појам, са много тестираних Срба, па се не може рећи ништа на основу тога. Послаћу вам приватну поруку.

 5. vladimir Grubac

  Ja sam Vladimir Grubac i ucen sam od mojih predaka da nase prezime ima veliku tezinu i obavezu.Prvi put se spominjemo u istoriji kao ljudi vicnu kamenu koji su bili vidjeni kao veliki majstori.Svi smo oduvek bili izrazito visoki i prepoznatljivi po ogromnoj prirodnoj snazi i svetlim ocima.Nase postojanje moze samo da spasi obrazovanje i veliko potomstvo.Strpljiv covek je koji ume da postuje vatru a u vodi da uziva.

  • Aleksandra petkovic milunovic

   Postovanje svima… moja prabaka se zvala andja grubač sa cetinja… nazalost nikakav kontakt godinama nemamo ni sa kim.. udala se u kolasin za milunovic ljubisava imala njih 4 dece …mlada umrla… svakako pozdrav svima koji nose prezime grubač

 6. Vesna Grubač

  Ja sam Vesna Grubač, otac mi se zvao Dane a njegov otac Milan i majka Vasilija i poreklom su iz Imljana, mislim da su u Imljane došli z Crne Gore a slava je Sv. Simeon. Puno pozdrava svim Grubačima