Порекло презимена Гашић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ Г АШИЋИ (на Годијељима) П Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ Г АШИЋИ (на Годијељима) П Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Гашић

Порекло презимена Гашић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

Г АШИЋИ

(на Годијељима)

Према њиховом породичном предању, род су са Церовићима. Не знају тачно да ли су се у Црквичко Поље у Пиви доселили из Церовице из Бањана, док су Церовићи у њој живјели, или пак из Тушиње. Зна се да су на Планини пивској дуго живјели, у Црквичком Пољу, и да су једна од најстаријих породица у овом крају. Најстарији предак коме знају име је Вуле. Он је имао сина Остоју. Остојин син Павле је, након убиства неког Турчина у Црквичком пољу, са породицом побјегао у Дробњак и населио се код своје ујчевине Мијовића, на Годијељима. Павле је имао четири сина: Јована, Неђељка, Јеврема-Мишура и Милована.

Јован се одселио у Србију и имао је сина Миливоја, који се из Србије вратио и населио у Никшићу.

Неђељко Павлов имао је Мирка који је живио у Лесковцу.

Јеврем-Мишур Павлов отишао је на рад у Америку, гдје је страдао; од њега није остало потомства.

Милован Павлов остао је да живи на Годијељима и имао је сина Танасија, који са породицом живи у Подгорици.

Танасије Гашић био је истакнути припадник НОП-а од првих устаничких дана; носилац је већег броја значајних функција у дурмиторском срезу. Био је и предсједник општине Шавник.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (5)

 • Stanivuk Nikola

  Interesuje me porijeklo Prezimena Gašić kojih je bilo u Glavicama i Prijanimo U Glamočko polje su došli iz Peuqa Livawsko polje. Slave Sv Đurđa

  Одговори
 • Stanivuk Nikola

  Poznato mi je da u Glamoču ima Pejića, slave Svetog Nikolu. Po predanju, doselili su iz Drniša. Inetresuje me ima li podataka gdje još ove loze ima i jesu li u Drnišu starosjedioci.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ГАШИЋ (п), у Чваљини (Попово). Поријеклом су „од Илића из Дола код Билеће“. У Чваљину су доселили око 1750. године. Године 1938. у Чваљини су биле четири куће Гашића. Славе Аранђеловдан (84:156.181).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Miljan

  Meni je to čudno prezime pre svega. Jer kod nas romi imaju ime Gaši i često takvo prezime Gašić po nekom Gašiju. Gledajući popis stanovnika SCG, takva je situacija bila većinski što se tiče izbeglica sa KiM, Srpske i Romske nacionalnosti.

  A opet navodi se u 1700 te godine u Hercegovinu staru koja je pripala CG i hecegovinu koja je deo RS. Tu je takođe bilo arbanasa i roma od 13 og veka… Neki su prelazili na hrišćanstvo i imamo o tome primere u epici… Dal su radili test na Haplogrupu? meni je stvarno čudno da imamo toliko roma u Srbiju, Bugarsku,CG… A da se ne pojavljuje njihov haplotip H (чирилицом Х), na našim mapama. Kao da ne postoje…

  ne bih voleo da se neko uvredi, ja to posmatram sa naučne strane….

  Одговори
  • Драшко Дашић

   Здраво Миљане, да ли би био љубазан да наведеш где могу да погледам те примере у епици што помињеш? Фала унапред.

   Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top