Порекло презимена Мијовић

5. фебруара 2012.

коментара: 9

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МИЈОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Мијовић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Годијељи, Дробњак, Црмница, Црна Гора

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИЈОВИЋИ

(живе на Годијељима)

Воде поријекло од Мија, сина Николе Маринкова Годијеља. По њему се његови потомци прозваше Мијовићи. Мијо је био истакнута личност у Дробњаку. Имао је важну улогу као чувени хајдук и харамбаша у периоду од 1875. до 1806. године. Био је непомирљиви борац против турске тираније. Опјеван је у многим народним пјесмама. Погубио га је Сулејман-паша Скопљак, на превару, у петњичком засеоку Пушини 1806. године. Прича се да је тада Мијо убио турског џелата удривши га ногом у стомак тако да је овај на мјесту остао мртав. Мијо је био ожењен кћерком Гаврила Шибалије, с којом је имао два сина – Павла и Риста. О Мију је било више ријечи у првом дијелу ове монографије. Павле Мијов имао је синове Ђорђија и Мија. Ђорђије је имао Максима и Косту. И Коста и Максим су погинули на Језерима 1872. године од грома. Коста није имао потомства, а Максим је имао сина Новицу, који је имао осам синова.

Мијо Павлов је имао Заја, црногорског официра, а Зајо два сина Вукосава и Николу. Од Николе није остало потомства, а Вукосављеви синови Вукота и Павле били су међу првим организаторима тринаестојулског устанка 1941. године у шавничкој општини и истакнути борци НОР-а од првих устаничких дана. Вукота је био борац Четврте црногорске пролетерске бригаде од њеног оснивања, а погинуо је на Неретви фебруара 1943. Павле је био члан Партије; изнурен од посљедица рата умро је 1942. године на Годијељима. Њихова добра мајка Милуша активно је помагала борце у храни, одјећи и обући.

Ристо, син Мија Годијеља, имао је пет синова: Блажа, Окицу, Симеуна, Рада и Перишу. Окица Ристов одао се четовању и дуго је хајдуковао. Био је чувени хајдук и истакнути харамбаша.

Миливоје Мијовић с Годијеља погинуо је у 46. години живота код Подгорице 1944. године.

Раде, син Риста Мијова, погинуо је у Херцеговачком устанку на Смријечну 1877. године.

Мијовићи живе на Годијељима, а има их исељених и у другим мјестима гдје су отишли ради запослења.

Славе Томиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Dalibor Mijovic

  Hteo bi da znam moje poreklo MIJOVIC-A.
  I ODAKLE POTICE.

 2. Небојша Новаковић

  Напишите Крсну Славу и место одакле потичете, па ћемо пробати да сазнамо нешто више.

 3. Milica

  Molim vas da mi kazete poreklo Mijovica, slava Sveti Nikola, pleme Kuci

  • Небојша Новаковић

   Мијовићи су огранак Дрекаловића.

   Лале Дрекалов имао је са другом женом четири сина: Вујоша, Илка, Чеја и Мија. Од Мија су настали Мијовићи. Матица им је на Лијештима.

   Од њих четворице се разродило огромно братство Дрекаловића, које се ширило на рачун старијих Куча. У Кучима је почетком 20. века Дрекаловића било око 800 кућа, што значи да они сами чине више од половине племена.

   Дрекаловићи славе Св. Николу.

 4. Сара

  Молим Вас да ми кажете нешто о пореклу Мијовића, слава свети Јован Крститељ.

 5. Slavica Mijović

  Ja sam udata u Mijoviće, ali, volela bih, zbog dece, da znam malo više o poreklu porodice. Ono što znam je da je pradeda moga muža, Maksim, dolazio sa svojim ocem iz Crne Gore jer je bio ćurćija, pa se oženio u Vranjui tu ostao. On je imao sina Milorada i još jednu kćer i još dva sina, Milorad je imao Svetislava. Stanišu, Zorana i Dušanku. Staniša i Dušanka nisu ostavili potomstvo. E, sad, nije zapamćeno kako se zvao Maksimov otac. Samo znam da je bio od Kuča i da je krasna slava Đurđic. Pošto je Milorad učestvovao u I sv. ratu, (imao je Albansku spomenicu) a pošto je on bio najmlađi, verovatno je da mu se otac Maksim oženio krajem IX veka. To je, otprilike, sve što znam. Ako znate nešto o daljim precima, bilo bi divno

 6. ivan Mijovic

  Vukosav je imaobjos 3 sina. Rajka, Moma i Jovana. Sva trojica su ucestvovala u trinaestojulskom ustanku. Pavle je poginuo na Neretvi

 7. Sasa

  Postovani,
  moja majka je od Mijovica. Njen deda, Milos Mijovic, rodjen je u Godijeljima i 20-tih godina proslog veka dosao je u Negotinsku Krajnu kao ucitelj gde se kasnije i ozenio i stekao potomstvo. Ovde je i umro 70-tih godina proslog veka. Znam jos jedino da se Milosev otac zvao Novica i da je on neko vreme bio ovde jer se moja majka seca njega. Za slavu nisam siguran da li je Milos slavio svoju slavu ili slavu moje prababe, Djurdjevdan, jer je moja baba bila mirazdzika i Milos je dobio njenu imovinu.
  Hvala Vam u napred!

 8. Sasa

  Samo da se nadovezem na predhodni post, voleo bih da znam da li je Novica Maksimov sin jer je Novica imao 10 ili 12 deteta od ceka 2 cerke pa nisam siguran da li u Vasem postu pominjete mog cukundedu ili nekog drugog Novicu?
  Jos jedno hvala u napred!!!