Порекло презимена Станић

4. фебруар 2012.

коментара: 36

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТАНИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Станић

Хаплогрупа: I1 род Б

Порекло: Ријека, Хрватска, Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

СТАНИЋИ

(у Јаворју)

Поријеклом су од Станића из Бабина код Пријепоља, одакле се Танасије – Ташко Станић, око 1870. године доселио у село Јаворје код Жабљака; ту се оженио од Никитовића. Имао је синове Машана и Милоша. Оба су били учесници првих ратова. Милош је био комита у Комитском покрету 1916-1918. године. Машанови синови су живјели у Аустралији и од њих нема мушких потомака, док Милошеви синови живе: Мујо у Словенији, Симо на Жабљаку, а Радомир у Тивту.

Славе Ђурђевдан.

_______________

СТАНИЋИ

(у Сировцу и Барама)

Поријекло им је из Куча од Дрекаловића, одакле су се давно иселили и на путу од Куча до Ускока задржавали су се на неколико мјеста. Једно вријеме су живјели у Прошћењу код Мојковца, када се средином 19. вијека завадише с Турцима и убише Турчина. Турци тада изврше освету побивши и попаливши све. Само једна жена која се звала Стана успије са два синчића Симеуном и Николом да се спаси, да пређе Тару и дође у Ускоке на Баре Сировачке. Станини синови по Стани узеше презиме Станићи.

Познатији Станићи из тог периода су Никола-Ћићо, Радоје и Милосав-Шесто. Никола је био угледан домаћин и брзо се обогатио, тако да је био један од најбогатијих домаћина. Имао је синове: Вукашина, Рада и Вукосава. Вукашин је био официр црногорске војске. Вукосав је заједно са братом Радом погинуо у Мојковачкој бици 7. јануара 1916. године. Остао му је син Сава, звани Мрдеља, који је био предсједник општине Боан, учесник НОР-а и официр ЈНА. Имао је сина Вукосава.

Радоје је имао синове Вуксана и Петра. Вуксан је страдао у мећавама Сињајевине, а остали су му синови Душан и Милош.

Петар је имао четири сина: Милију, Гаврила, Илију и Јока. Милија је универзитетски професор, који се бавио и књижевним стваралаштвом. Његово капитално дјело је Ускочки рјечник са више од четрдесет хиљада ријечи. Његов брат Илија, предратни правник и активиста у предратном радничком покрету, био је борац НОР-а од првих устаничких дана, а погинуо је код Дувна децембра 1942. године. И најмлађи њихов брат Јоко је универзитетски професор који је цијењен у области своје струке.

Милосав-Шесто живио је са својом бројном породицом у Орића Поду на Барама.

Сава Вукосављев, у предратном периоду опозиционер, у току НОР-а био је на одговорним дужностима – командант батаљона и замјеник команданта бригаде.

У Комитском покрету 1916-1918. године били су: Милија, четовођа, и Миливоје и Тодор, комити.

Од овог братства је и академик Војо Станић, један од наших најистакнутијих сликара који живи и ствара у Херцег Новом.

Ристићи, Котлице и Тмушићи су род са Станићима.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (36)

Одговорите

36 коментара

  1. Андреј Станић

    Моји Станићи су пореклом из Никшића. Тачне детаље не знам, али због Турака су напустили Црну Гору и доселили се 1740. у Орловат, код Зрењанина. Станићи су међу првим породицама у Орловату, а први који је дошао у Орловат је био Александар Станић. Увек у селу били познати као велики Срби.

  2. Nenad Panic

    Pozdrav svima,
    Majcino devojacko je Stanic. Ti Stanici su iz sela Sitarice iznad Stava. Deda mi se zvao Zivota Stanic, pradeda Djordje Stanic, cukundeda Pavle Stanic. Pradeda, Djordje Stanic, je imao dva brata; Cedomir Stanic i Dragic Stanic. Slave Svetog Prvomucenika Stefana 9 Januar.

  3. A. Stanić

    sa očeve strane mi je familija iz Prjepolja, djed Jovo Stanić, otac mi nikad nije htjelo ništa prićati o njegovoj famili, zato neznam odakle su došli ili gdje su otišli

    • Slobodan stanic

      Pozdrav davno sam citao jednu knjigu poreklo Stanica… Tamo pise da su svi stanici poreklom sa Kosova.. Kad je bila Seoba Srba Arsenije Carnojevic ih je sve odveo sa kosova i raselio po Bosni, Hrvatskoj i Srbiji, cak i delovima Madjarske… U republici Srpskoj ima selo Stanici, a ima i u Hrvatskoj kod Makarske isto selo Stanici… Generalno sad ima i Srba i Hrvata ali koreni su Srpski.. Neki su dobri ljudi neki i nisu, bez obzira kojoj naciji osecaju da pripadaju😁