Свети Јован Крститељ

31. јануара 2012.

коментара: 5

Српска православна црква и верници 20. јануара (7. јануара по јулијанском календару) славе Св. Јована Крститеља. Процењује се да је то трећа слава по броју славара (иза Св. Николе и Аранђеловдана). Уредништво портала Порекло честита свима који славе овог свеца.

Св. Јован Претеча

Свети Јован Крститељ се у хршћанству сматра последњим од пророка који су најављивали долазак спаситеља, а и једини којига је видео. Осим 20. јануара, Српска православна црква слави и обретење главе светог Јована Крститеља.

Рођен је пола године пре Иусуса Христа (24. јун – 7. јул, Ивандан). Своје детињство и рану младост Свети Јован је провео у побожном дому својих старих родитеља – Захарије и Јелисавете. Будући свесни великог задатка који је претстојао њиховом детету, да буде претеча Месијин, они су дали завет Богу: да ће им син целог живота живети аскетским животом.

Тако је Свети Јован живео у јудејској пустињи, где је постио (хранио се искључиво медом од дивљих пчела и биљкама), а уз све то, Свети Јован је био у даноноћном молитвеном додиру с Богом и вршио своје духовно припремање за велики задатак Претече Месијиног. Позивао је људе да се покају, јер се приближило царство небеско. Много народа је долазило да га слуша, и кад би чули шта он говори било би им жао што су Бога вређали и кајали би се. Покајнике би Свети Јован крстио у реци Јордан.

Видевши Исуса, Јован рече: Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш мени. Тада му Исус одговори: Пусти сада, јер тако треба да испунимо сву праведност. После овог Јован пристаде да крсти Исуса. Он потопи Исуса у реку и крсти. А у тренутку, у коме је Исусу по извршеном крштењу излазио из воде, небо се отворило и Дух Свети у облику голуба – симбола чистоте, безазлености и светости – лебдео је над њим и чула се громогласна реч Божија: Ово је син мој љубљени, који је по мојој вољи. Кроз тај чин се показа и мисија Христова у свету и пут нашег спасења, јер Господ узе грехе читавог човечанства и под њима умре (потапање) и оживе (излазак из воде).

Свети Јован Претеча завршио је свој овоземаљски живот тако што му је, на захтев зле царице Иродијаде, одсечена глава. Иродијада је била мајка лепе плесачице Саломе, која је својим плесом зачарала Ирода, а овај је заузврат морао да јој испуни сваку жељу (јер су се тако договорили), под мајчиним утицајем затражила је Саломе главу Јованову, због прекора који је он упућивао њеној мајци, јер се удала за цара Ирода, иначе брата њеног мужа Филипа, који још беше жив. Дан смрти Светог Јована обележава се празником Усековање (29. август-11. септембар). На тај празник хришћани посте без обзира у који дан пада.

Због тога што је Јованова главна улога у животу одиграна на дан Богојављења, Црква је од старине посветила дан по Богојављењу спомену његовом. За овај дан везује је још и догађај са руком Претечином. Јеванђелист Лука пожелео је да пренесе тело Јованово из Севастије, гдје је велики пророк и посечен био од Ирода, у Антиохију, своје родно место. Но, успео је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до десетог вега, па је после прената у Цариград, одакле је и нестала за време Турака.

За руку Светог Јована прича се да ју је сваке године на дан светитељев архијереј износио пред народ. Понекад се та рука јављала раширена, а понекад згрчена. У првом случају је означавала родну и обилну годину, а у другом неродну и гладну.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. mirjana jovanovic

  Tekstovi su odlicni.
  Volela bih da saznam poreklo Milosevica iz Opaljenika na podrucju Ivanjice. Oni slave Sv. Jovan, 20 januar.
  Moj pradeda Milovan Milosevic se doselio u Kukice kod Cacka iz Opaljenika pocetkom 20 veka. Deda Milos, njegov sin je imao tada oko 6-7 godina. Unapred vam zahvaljujem na pomoci ili da me uputite na literaturu da se informisem.
  Inace tema sajta je izuzetna. Volim da proucavam istoriju, srpske obicaje i tradiciju, gde pripada i poreklo prezimena i porodica sa ovih prostora. Sama saznanja nas obogacuju i mogu znacajno da uticu na nase veze i cuvanje tradicije i izmedju ostalog da omoguce i definisu nas identitet. Srdacan pozdrav uredniku ovih tekstova i analiza. Mirjana Jovanovic

 2. Tokin Srđan

  Поштовани,

  зовем се Токин Срђан и желео бих да сазнам порекло породице Токин из Вршца и околних села ( Уљма, Избиште па све до Темишвара у Румунији). Крсна слава нам је Свети Јован Крститељ, а из старих хроника и штампе знам да су Токини заједно са Томићима једна од неколико фамилија које су основале град Вршац доселивши се овде после пада Смедерева. Иначе у Вршцу и околини смо већ око 300 година, а имена предака су Драган (отац), Витомир-Тома (деда), Светозар-Тоза (пра деда, чији се брат одселио у Панчево па нас има тамо,а и у Београду) и Стеван (чукун деда) то је све што знам. Унапред вам захваљујем.
  Поздравља вас Срђан Токин

 3. Ivana Popović

  Zašto JovaNJdan? Zar nije Jovandan?

 4. Srboljub

  Poreklo porodice Savić, Drenovac, opština Paraćin, Sveti Jovan