Аутор Тема: Кричи J2b M205  (Прочитано 245872 пута)

Ван мреже Милош

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 860
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1880 послато: Април 20, 2017, 03:12:07 поподне »
Хвала. Сада сам разумeо.

За И (I) хаплогрупу сам схватио да јe гeнeрално старија од Ј хаплогрупe, и да јe постојала пра-хаплогрупа IJ.

Занима мe старост IJ пра - хаплогрупe, када наступа одвајањe И (I) хаплогрупe од пра-хаплогрупe IJ.

Ипак морам да кажeм да јe Ј хаплогрупа оставила монумeнталнe траговe кроз праисторију и историју.

О томe сам дао линк https://j2-m172.info/links/cultural-history/

Да ли би, испитивањe Ј2 М205, свих балканских до сада тeстираних на највeћи могући број маркeра (Yfull) дало другачијe податкe о старости зајeдничког прeтка -вeћој од 900 година или јe то јалов посао?

Ово потомство нијe дао јeдан човeк. Мора да јe било нeколико браћe па смо од њих проистeкли или рачуница нијe добра.

Морам мало да сe рашчитам.

Ja caм cпoмeнуo I1, дoк je I joш cтapиja (TMRCA 27500), дoк ce IJ нa cтaблу Yfull-a вoди дa je фopмиpaнa пpe 47200 гoдинa, a зajeднички пpeдaк (TMRCA) je живeo пpe 42900 гoдинa.

Вeћи бpoj тecтиpaниx би cигуpнo пoвeћao TMRCA, aли cмeo биx дa кaжeм, нeзнaтнo.


Ван мреже P56

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 319
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1881 послато: Април 20, 2017, 03:34:19 поподне »
Ja caм cпoмeнуo I1, дoк je I joш cтapиja (TMRCA 27500), дoк ce IJ нa cтaблу Yfull-a вoди дa je фopмиpaнa пpe 47200 гoдинa, a зajeднички пpeдaк (TMRCA) je живeo пpe 42900 гoдинa.

Вeћи бpoj тecтиpaниx би cигуpнo пoвeћao TMRCA, aли cмeo биx дa кaжeм, нeзнaтнo.

Хвала на појашњeњима.  :)

Ван мреже VELEBIT

 • Гост
 • *
 • Поруке: 8
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1882 послато: Април 22, 2017, 03:15:55 пре подне »
Malo sam cita po ovoj temi, zanima me da li je nekom slucajno palo na pamet  da mozda nemaju kakvu vezu sa Kataloncima(Almogaveri) Roger De Floor.
Oni su "kricali" kad su napadali neprijetelja.

Ван мреже P56

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 319
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1883 послато: Април 22, 2017, 08:42:00 пре подне »
Malo sam cita po ovoj temi, zanima me da li je nekom slucajno palo na pamet  da mozda nemaju kakvu vezu sa Kataloncima(Almogaveri) Roger De Floor.
Oni su "kricali" kad su napadali neprijetelja.

Хвала на идеји или путоказу. Начитах се сада и о Каталонцима или Алмогаверима (кат. almogàvers).

То што прочитах о њима би могло објаснити неке ствари о Кричима, па и значај слављења Светог Георгија као заштитника код многих припадника овог рода, што су Дробњаци преузели (по мом суду) освојивши Дурмитор од Крича, старост претка балканксих Крича на 900 година  (црномањасти, "кричали" током борби, храбри, ратоборни, откуд постојање припадника хаплогрупе Ј2б М205  у Шпанији, Француској и Италији, Грчкој, на Кипру, у кршевитој Црној Гори, па још кадри да живе на Дурмитору - близином Сицилије, откуда их "свуда по мало данас" заиста могућом везом са Алмогаверима,  могућност да  је неки од њих "морским путем" преко Сицилије и обала данашње Албаније и Црне Горе "допао ту и остао", "формирао чак и племе", постојањe "као нeког нeвидљивог зида између Крича и Албанаца" али и многих других).

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D0%BB%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8

https://spanskoselo.wordpress.com/2014/09/14/babaroge-iz-katalonije/

http://revistabalcanes.com/la-mala-fama-de-la-gran-compania-catalana-en-los-balcanes/

http://www.batallasdeguerra.com/2011/11/los-almogavers-almogavares.html

А прочитах укратко:
 да су Алмогавери били пореклом горштаци из краљевине Арагон, људи одрасли на падинама арагонско-каталонских Пиринеја и теруелских планина у околини месташца Албарасин, иако су првобитно потицали из Арагона, редове алмогавера су чинили припадници разних народа, у почетку су то били Каталонци, Наварци и Баски чија је властела имала политичке везе са арагонским краљевима, као и мосарапи - хришћани који су живели на територији под муслиманском влашћу, и који су доведени у Арагон у једном од „ослободилачких“ похода на муслиманске територије, као и муслимански одбегли робови, а касније када одлазе да ратују на Исток у своје редове примају Грке и Турке, тимe што су били плаћеници у служби арагонско-каталонских краљева и других, термини које су користили за своје припаднике потицали су из арапског језика  „извиђач" или al-mugawir,  за вођу  "адалид" или  al-dalid што значи водич  и капетане - "алмокадени" или  al-muqadam што значи поглавица, да се победивост алмогавера у биткама  заснивала на лукавој тактици, муњевитим и надасве силовитим нападима или заседама, способношћу кретања по неприступачним, високим и каменитим теренима, као и великом агилношћу и покретљивошћу, њихова умешност у руковању лаким бацачким оружјем тј. кратким копљем које су звали аскона - кат. ascona  које су бацали са толиком силином да су били способни да пробију штит противника, или дугим широким ножем који су звали култељ - кат. coltell, да су развили  веома импресивну тактику застрашивања непријатеља, да су са  собом  увек носили камен кремен којим су ударали о оштрице ножа пре него што би се упустили у битку уз застрашујуће ратне покличе који су утеривали страх у кости непријатељима, да су у битку улазили уз поклик: „Пробуди се, челику!" - кат. Desperta, ferres!, „Сант Ђорди! -кат. Sant Jordi!, да је  Свети Ђорђе био каталонски светац заштитник, или „Арагон!", упади по целој Грчкој, а посебно у Тракији и околини Константинопоља, да су опустошили целу Тракију, да су недела алмогаверса остала урезана у народном сећању  тако да се у Грчкој сматра најгором клетвом кад неко каже: „Дабогда те стигла каталонска освета", а да је у једном делу Албаније реч Katallán попримила значење „вампир“ или „монструм".

Но, опет сви ти текстови говоре о "активностима" Алмогавера у XIII i XIV веку, али ми овде раније изложисмо "трагове Крича" (условно речено) кроз неке појединце али и њихово помињање  1256.године од стране српског цара Стефана Немање и итд. и итд.
« Последња измена: Април 22, 2017, 08:44:25 пре подне P56 »

Ван мреже P56

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 319
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1884 послато: Април 22, 2017, 08:53:25 пре подне »
Malo sam cita po ovoj temi, zanima me da li je nekom slucajno palo na pamet  da mozda nemaju kakvu vezu sa Kataloncima(Almogaveri) Roger De Floor.
Oni su "kricali" kad su napadali neprijetelja.

Алмогавери на Балкану и у српској војсци


И овај део ми се временски никако не уклапа у оно што смо до сада писали или сазнали о Кричима, ни ипак га износим (можда неком нешто "кврцне" тј. добије идеју да разрешимо ову "мистерију око Крича").

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D0%BB%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8

Постоје индиције да је каталонске најамнике ангажовао и Стефан Дечански у бици код Велбужда против Бугара 1330. године. У Србију су вероватно стигли преко Краљевине Сицилије која је у то време била део Круне Арагона која је тада била у рукама барселонске династије.
Постоје писана сведочанства о присутности алмогавера на Балкану и пре 1330. године. Године 1301.у време рата са Србијом, у дубровачку службу примљено је пет најамника који су по свему судећи били Каталонци. Такође постоје записи о томе да је Венеција 1313. године узела у најам групу каталонских најамника у борби против побуњеног Задра. Међутим, Младен II Шубић се споразумео са њиховим вођом и убедио их да пређу на његову страну за 1.000 златних флорена.

Први записи о присутности алмогавера као српских најамника потичу из Дубровника, и датирају из априла, а потом и из августа 1330. године.

Очигледно је да је велика група каталонских најамника који су чекали на позив од српског монарха у Дубровнику била виђена као опасност, те је Мало веће Дубровника донело одлуку о именовању два властелина који би са својим људима одржавали ноћу ред и мир, а врло брзо је у Већу умољених поднет предлог да се сви странци осим трговаца истерају из града које међутим није било прихваћено. Донета је одлука да се странцима само одузме оружје и да се појачају мере обезбеђења града.

Колико су Дубровчани те странце сматрали опаснима, говори и кнежева наредба од 23. септембра у којој се забрањује свим Дубровчанима да довозе у град или градску област најамнике који су „ишли у, или напуштали поседе краља Уроша".

Ови и други списи нађени у Дубровачком архиву говоре о великој активности у Дубровнику тих година када се Стефан Дечански припремао за предстојећу битку на Велбужду. Стефан тражи најамнике. Неки Каталонци чекају на новац да стигне из Србије. Њихово оружје је већ на Бојани на путу ка Србију. Уговара се превоз и прављење хлеба за најамнике. Такође постоје записи о једном каталонском вођи који иступа као озваничен заповедник каталонских најамника код краља Србије.

Међутим, не постоје чврсти докази који би засигурно потврдили учешће Каталонаца у бици код Велбужда. У сваком случају, од разних група каталонских најамника који су тих година боравили у Дубровнику, многе нису реално могле учествовати у бици.

Према проф. Динићу, они који су били у Дубровнику у априлу и јуну 1330. године, имали су реално могућност да стигну до 28. јула и да учествују у бици, међутим, не постоје чврсти докази да су они то и учинили. Затим, радило се о малој групи људи (свега 6 особа), мада додуше, проф. Динић износи претпоставку да су такође могли бити представници неке веће групе каталонских плаћеника. Што се тиче августовске, највеће групе, не постоји никаква реална могућност да су учествовали у српско-бугарском сукобу. Они су се нашли у Дубровнику између 4. и 15. августа и или нису стигли на време у бој или су у то доба већ били напустили Србију. Подаци којима се располаже говоре у корист прве опције.

Српски извори не помињу никакве стране плаћенике у бици код Велбужда.

Ван мреже brunoital

 • Гост
 • *
 • Поруке: 1
  • Annunci Subito.it
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1885 послато: Април 22, 2017, 11:24:46 поподне »
Генетски модални хаплотип за Годијељи по ФТДНА редослиједу за првих 12 маркера је сљедећи:

12 23 15 10 15 19 11 15 12 12 12 28

Ван мреже Бакс

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 781
 • E-V13 ОРЛ
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1886 послато: Април 23, 2017, 12:25:50 пре подне »
Генетски модални хаплотип за Годијељи по ФТДНА редослиједу за првих 12 маркера је сљедећи:

12 23 15 10 15 19 11 15 12 12 12 28

Је ли ово нека ботовска порука?
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

 • Бели орао
 • ***********
 • Поруке: 4929
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1887 послато: Април 23, 2017, 05:41:31 поподне »
На FTDNA се појавио још један Крајишник J-M205. У питању је презиме Дупор (67 маркера). Најближи му је Чирко из Ливна, 4 разлике на 37 маркера.

Јавио се Дупор. Из Карина су и славе Св. Јована. Остаје да видимо да ли се и колико њихов хаплотип разликује од "усорског" хаплотипа M205.

Ван мреже P56

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 319
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1888 послато: Април 23, 2017, 07:00:37 поподне »
Јавио се Дупор. Из Карина су и славе Св. Јована. Остаје да видимо да ли се и колико њихов хаплотип разликује од "усорског" хаплотипа M205.

Како год Дупори  из Штикаде, Лика (њих 15-оро укључујући и сасвим малу децу), као део српског живља или српског националног корпуса (ја иначе не улазим у право да се свако изјашњава како хоће) тешко пострадали 1941.године  за време Другог светског рата у НДХ.

Они заслужују да се  њихова имена помену као пострадали Срби кричког рода, посебно на данашњи дан, али не бих о томе на овој теми.

Кога занима може да погледа линк пописаних страдалих Дупора из овог места  од бр.113-до бр.128.

https://www.makroekonomija.org/sela/stikada-hrvatska/.

Што се тиче чувеног хрватског астролога Милета Дупора, по занимању цариник, иако не  држим до астрологије, испричавши пријатељу о овој теми, и овој хаплогрупи и њеном (у ширем смислу медитеранском пореклу) који се па као нешто разуме  у ту "псеудонауку" ми рече да је само међу неким медитеранцем и могао бити рођен астролог "тог формата" на Балкану и још ми рече да је Миле Дупор био србин (мада је проживео свој живот на Корчули) и свашта нешто писао (о Атлантиди и итд.), био полиглота, предвидео земљотресе и др. У сваком случају необичан човек.

Мислим да му је, ипак, бављење астрологијом спасило живот током Другог светског рата.

Шта јe он рeкао о сeби:
(http://astro.axisdraw.com/forum/horoskopi-poznatih/mile-dupor-5640/)

- Moj je opus prilično šarolik. Prvu sam knjigu izdao još 1939. godine, pod naslovom «Idu Slaveni..» Uvredio me Hitler trabunjanjem o nadmoći germanske rase, tako da sam napisao knjigu u kojoj sam obradio slavensko pitanje i u kojoj sam jasno prorekao da će Hitler izgubiti rat. Ta je knjiga ubrzo postala vrlo tražena, ali je nakako dospjela u ruke Talijanima koji me, zbog nje, zamalo nisu strijeljali. Na sreću nekako sam se izvukao, ali nakon toga dugo nisam pisao.


Ван мреже VELEBIT

 • Гост
 • *
 • Поруке: 8
Одг: Кричи J2b M205
« Одговор #1889 послато: Април 23, 2017, 11:15:38 поподне »
Sta mislite da li pleme Krici ima veze sa Ruskim plemenom Krivici, iz plemena Krivici birali su se najbolji ratnici da budu cuvari Koplja sv Djurdja u Konstantinopolju.