Порекло презимена Брајић

11. фебруар 2012.

коментара: 2

БРАЈИЋ (п.к). Брајићи (п), у Главинићима и Грбешима (Брда требињска). Има их настањених и у Требињу. Према народном предању, страином су из Брајића код Будве, одакле су доселили у Брда требињска. Славе Ђурђевдан. Брајићи (к), су у Равном (Попово). О овој породици и њеном поријеклу Љубо Мићевић каже: „Предак им је дошао као војни бегунац из Далмације. Оженио се ћерком кнеза Ивића, чије је ‘стање’ било насред села: то му је била ‘домовина’. Није имао синова него шест ћери. Ћери му се поудале у Чешљаре, Требињу, Рупни До, Прљевор. Најмлађу ‘оженио’ тим момком који се звао Милинко Гузић, који је најмање шести предак Брајића“ (84:159).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    БРАЈИЋ (п.к). Брајићи (п), у Главинићима и Грбешима (Брда требињска). Има их настањених и у Требињу. Према народном предању, страином су из Брајића код Будве, одакле су доселили у Брда требињска. Славе Ђурђевдан. Брајићи (к), су у Равном (Попово). О овој породици и њеном поријеклу Љубо Мићевић каже: “Предак им је дошао као војни бегунац из Далмације. Оженио се ћерком кнеза Ивића, чије је ‘стање’ било насред села: то му је била ‘домовина’. Није имао синова него шест ћери. Ћери му се поудале у Чешљаре, Требињу, Рупни До, Прљевор. Најмлађу ‘оженио’ тим момком који се звао Милинко Гузић, који је најмање шести предак Брајића” (84:159).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

    • goran

      Браића – Брајића има и изнад Будве, у селу Побори. Дошли су из села Брајићи, вероватно у 17. веку, које се налази такође изнад Будве, само мало још повише. Зато су и добили презиме Браић. А у селу Брајићи презивали су се Стојановићи.