Poreklo prezimena Brajić

11. februar 2012.

komentara: 2

BRAJIĆ (p.k). Brajići (p), u Glavinićima i Grbešima (Brda trebinjska). Ima ih nastanjenih i u Trebinju. Prema narodnom predanju, strainom su iz Brajića kod Budve, odakle su doselili u Brda trebinjska. Slave Đurđevdan. Brajići (k), su u Ravnom (Popovo). O ovoj porodici i njenom porijeklu Ljubo Mićević kaže: „Predak im je došao kao vojni begunac iz Dalmacije. Oženio se ćerkom kneza Ivića, čije je ‘stanje’ bilo nasred sela: to mu je bila ‘domovina’. Nije imao sinova nego šest ćeri. Ćeri mu se poudale u Češljare, Trebinju, Rupni Do, Prljevor. Najmlađu ‘oženio’ tim momkom koji se zvao Milinko Guzić, koji je najmanje šesti predak Brajića“ (84:159).

Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BRAJIĆ (p.k). Brajići (p), u Glavinićima i Grbešima (Brda trebinjska). Ima ih nastanjenih i u Trebinju. Prema narodnom predanju, strainom su iz Brajića kod Budve, odakle su doselili u Brda trebinjska. Slave Đurđevdan. Brajići (k), su u Ravnom (Popovo). O ovoj porodici i njenom porijeklu Ljubo Mićević kaže: “Predak im je došao kao vojni begunac iz Dalmacije. Oženio se ćerkom kneza Ivića, čije je ‘stanje’ bilo nasred sela: to mu je bila ‘domovina’. Nije imao sinova nego šest ćeri. Ćeri mu se poudale u Češljare, Trebinju, Rupni Do, Prljevor. Najmlađu ‘oženio’ tim momkom koji se zvao Milinko Guzić, koji je najmanje šesti predak Brajića” (84:159).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

    • goran

      Braića – Brajića ima i iznad Budve, u selu Pobori. Došli su iz sela Brajići, verovatno u 17. veku, koje se nalazi takođe iznad Budve, samo malo još poviše. Zato su i dobili prezime Braić. A u selu Brajići prezivali su se Stojanovići.