Poreklo prezimena, selo Navalin (Leskovac)

19. mart 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Navalin, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Navalin se nalazi u aluvijalnoj ravni Južne Morave, na levoj obali Bare, one tekućice koja delimično predstavlja veštački kanal od Čukljenika a delimično prima vodu Toplika iz Zabarja ispod Bobišta, teče između Navalina i Južne Morave gotovo paralelno sa njom, obilazi sa istoka navalinsko i bogojevačko groblje i uliva u Veternicu pred samo njeno ušće u Južnou Moravu.

Tip sela.

Usled plodnog polja, Navalin je zbijeno naselje, ali mu sokaci nisu onako uski kako se to često dešava u našim selima.

Ime sela.

Prema legendi, kada se prvi stanovnik ovog sela ovde nastanio, načinio sebi kuću, koja se malo nakrivila na jednu stranu kao da će da padne – „navalila se“. Po tom prvom naseljeniku, odnosno njegovoj kući nagnutoj na jednu stranu, selo je dobilo svoje ime – Navalin.

Vode.

Navalin se smatra moravskim selom i pored toga što nije na samoj obali, već oko dva kilometra zapadno od njenog korita. Jedina tekućica je Bara.

Za potrebe ljudi i stoke u domaćinstvima se koriste bunari, čija je dubina od 3 do 6 metara. Mnoga domaćinstva se služe pumpama. Ranije na mestu gde je bila Todorova vodenica na Bari je postojao iszvor, koji je postojao „od vek i svet“. Imao je pitku i meku vodu. Imao je otvor od jednog do dva metra. Kada je Todor napustio ovu vodenicu na Bari i ovaj izvor je zatrpan.

Poljski put za Leskovac prolazi preko lokaliteta Crni Vir. Na ovom mestu zimi i u proleće postoji vir čije je voda bistra ali tamne boje, pa je nazvan Crni Vir. Leti presušuje.

Zemlje i šume.

Atar sela Navalina leži  između atara sela Bogojevca, Bobišta, Kumareva i Grajevca. Veličine je 505 hektara. Njive i bašte zahvataju prostor od 375, voćnjaci 9, vinogradi 3, livade 35, pašnjaci 31, šuma 4 dok je neplodno 50 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Rajkovica, Kruške, Ribarsko, Gornje Livade, Gornje Gložje, Donje Gložje, Gorunke, Bučilo, Čkoreke, Jasike, Deljenice, Klacanke, Krive Njive, Rupe, Prud, Paraspur ili Njive Paraspurke, Šavrljivica, Begove ili Begčiki i Selište.

Postanak ela i prošlost.

Navalin je staro srpsko selo, nastalo kada i ostala slovenska naselja, verovatno pre nego što je Nemanja pripojio Dubočicu Raškoj. Iz ranih vremena nema pisanih izvora. Turski tefter iz početka XVI veka beleži Navalin kao timarsko selo.

Posle reforme turskog carstva krajem četvrte decenije XIX veka, Navalin nije očuvao svoju slobodu već ga je potčinio neiki Turčin sa titulom bega. Trag ovog navalinskog gospodara očuvao se u nazivu lokaliteta Begovo ili Bekčiki.

Da je Navalin bio počitlučen ukazuje lokalitet Paraspur ili Paraspurke, kao trag specifične agrarno-pravne institucije u potčitlučenim selima za vreme Turaka.

Poreklo stanovništva.

Po popisu stanovnika odmah po oslobođenju od Turaka u Navalinu je bilo 53 kuće i 373 stanovnika. Prema popisu iz 1953. godine u njemu je bilo 160 kuća i 967 stanovnika a 1971. godine 221 kuća i 956 stanovnika.

U selu žive ovi rodovi:

Nepoznatog porekla:

Micinci žive od davnina u ovom selu. Čečkini srodni Micincima,  Žabarovi su srodni prethodnima, Mišajci (Kokoškarovi i Denčini), Talini i Dakini su od braće Taleta i Dake, Simonovi (Mihajlovići i Saltirovići), Andrejinci, Porčini (Ilići), Pirčini (Stojkovići i Jovanovići), Grnčarovci su srodni sa Pirčinima, Denčini, Lukini (Kočići), Dinčini, Zdravkovi, Vroćkini, Šolini, Saltirovi (Živkovići), Jovičkini, Burčini srodni Jovčinima, Vilipovi, Maginci-Dragijini i Deda-Jankovci.

Menjski su poreklom sa Kosova.

Broćkini (Brođani) su iz Bunibroda.

Ćuovci su iz Ćuova.

Ćićkini su poreklom iz Konopnice.

Batkovci, stolari, su skorašnji doseljenici iz Goleme Njive – Crkovnice u širem smislu.

Spasini su iz Stupnice, gde imaju rod.

Alabakovi ili Alabaci su iz Priboja – prizećen.

Zanimanje stanovništva.

Meštani Navalina se bave zemljoradnjom i na njivama seju pšenicu i kukuruz. Proizvode i krompir. Veliki su baštovani, proizvode na velikim parcelama zeleni i industrijsku papriku, zelenu prodaju širom zemlje a industrijsku preduzeću „Moravka“ u Leskovcu. Proizvode kupus, luk i naročito praziluk. Voće imaju u dvorištima, uglavnom šljivu za rakiju. Vinograde samo za svoje potrebe.

Od stoke imaju: 11 domaćinstava ovce – ukupno 300 grla. Krave čuvaju po jednu a neki i više grla. Prodaju mleko po kućama u Leskovcu. Proizvode sir i prodaju na leskovačkoj pijaci. Čuvaju i konje. Smatra se da jedna konj spada na svako drugo domaćinstvo. Sada u selu ima oko 100 konja. Koriste ih za vuču i radove na njivama.

Mnogi rade u Leskovcu, uglavnom u fabrikama kao radnici. Omaldina se školuje do četvrtog razreda u selu a do osmog u Bogojevcu. Posle školovanja se usmeravaju na razna zanimanja, uglavnom poljoprivredna.

Nekada je na Južnoj Moravi i Bari bilo vodenica.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.