Poreklo prezimena, selo Ploče (Loznica)

26. april 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ploče (po knjizi zaseok Ploče), grad Loznica – Mačvanski okrug. Stanje iz 1903. godine. Iz knjige Vidosave Nikolić-Stojančević „Rađevina i Jadar“ u neobjavljenim rukopisima Cvijićevih saradnika. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo Ploča nalazi se u oblasti reke Jadra u srezu jadranskom i opštini lozničkoj pored koga teče reka Štira. Voda ga ne plavi. Selo se nalazi naspram džade (puta) krupljanske i u strani je.

Vode.

Izvori su: Studenac – izvor nazvan zbog veoma hladne vode, ograđen je stublinom; Arsenova voda, zvana po imanju vlasnika zemlje na kome se nalazi; Ćor-Ilića izvor u Bukviku – zbog što je u bukovoj šumi i Milinkov bunar – nazvan po imenu vlasnika.

Osim pomenutih ima ih još nekoliko iz kojih nije jaka voda.

Klima.

Najviše duva Ustoka i onaj što duva sa Drine, ovde ga zovu Doljac i donosi kišu. Osim pomenutih duva i Severac, koji dolazi sa Cera – i on donosi kišu; Jug je škodljiv(?).

Zemlje.

Najviše se seje kukuruz a zajedničkih ispaša nema. Ugalj se kao gorivo ne koristi.

Ime selu.

Selo je dobilo ime po jednom ravnom kamenu, kamenoj ploči.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa, kuće su međusobno udaljene od 100 do 400 koraka, a onima, koji se iz zadruge izdele kuće su udaljene od 20 do 40 koraka.

-Do Džade krupanjske nastanjeni su:Mozgovići, Matići, Jezdići i Jankovići.

-Preko potoka do Ploče (kamene) su:Jeremići, Jezdići i Jankovići.

-Preko Sokaka su:Jankovići (rod gornjim), Ćor-Ilići, Nikolići i Matići (rod već pomenutim).

-Preko Šora – koji vodi ka reci Štiri:Dragićevići, Jezdići (rod pomenutima), Ćor-Ilići (rod pomenutima), Gavrilovići i Vilotići (rod Dragićevićime po ženskoj liniji).

Izumrla je porodica Milivojevića koja je bila nstanjena do Klubačkog polja, slavili su Nikoljdan, imaju potomke po ženskoj liniji i to je razudato.

Kuće.

Placevi kuća su mahom zagrađeni. Kuće su na kraju dvorišta i one su od šepera. Pokrivene su drvetom, crepom a ima jedna krovinjara. Ostale građevine su staje, vajati, kačare i mlekari. Hlebnih peći nema, jer slabo peku pod sačem (pekom).

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

Ovo selo su naselili najviše Hercegovine i okolnih sela ali se za neke, odavno doseljene, ne zna odakle su došli. Čudnovata karaketrisitika ovog sela je da u njemu ne može da bude više od 21 do 22 kuće, po naročitom ispitivanju parohijskog sveštenika.

Svega je kuća u pomenutim delovima: Do Džade – 5 kuća; kod Ploče – 3 kuće; preko Sokaka – 8 kuća; preko Šora ka Štiri – 5 kuća, ukupno 21 kuća.

Popovići su doseljeni iz Rađevine, slave Đurđic.

Mozgovići su doseljeni iz Hercegovine, Jovanjdan.

Matići su doseljeni iz Bosne, Mitrovdan.

Jeremići su iz Hercegovine, Đurđevdan.

Jezdići su iz Hercegovine, Đurđic.

Jankovići su iz Velikog Sela, Aranđelovdan.

Ćor-Ilići su iz Hercegovine (Pivljani), Srđevdan.

Nikolići su iz Bosne, Đurđevdan.

Dragićevići su iz Bosne, Đurđevdan.

Gavrilovići, ne zna se odakle su doseljeni, Đurđevdan.

Vilotići, ne zna se odakle su doseljeni, Stevanjdan.

 

Jula 1903, godine u Loznici.

Opisao Dragomir E. Stolpović, pisar lozničkog prvostepenog suda.

 

IZVOR: Vidosava Nikolić Stojančević – Rađevina i Jadar u neobjavljenim rukopisima Cvijićevih saradnika. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.