Poreklo prezimena, selo Pavlovac (Topola)

14. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pavlovac, opština Topola. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Topografske prilike.

Na dosta strmim odsecima klifa pinosavske jezerske faze nalazi se rastureno nešto više od 20 kuća ovoga zaseoka. Kuće se ne spuštaju u dolinu Jasenice koja je pod livadama.

Služe se vodom sa đermova. Imanja su rasturena. Livade su najbolje u dolini Jasenice. Seoska šuma je na Plavincu. U ataru Pavlovca vadi se kamen koji se upotrebljava za izradu mostova i zidanje kuća.

 

Poreklo porodice i starine.

U Pavlovcu su ove familije:

Banići 3 k. Slava: sv. Mrata. Najstarija porodica; doselili se u toku XVIII veka iz Srema. Jednoga od njihovih predaka zvali „Sremac“.

Lazići 4 k. Slava: sv. Aranđel. Doselila se braća Laza i Milisav od Kumanova i zatekli Baniće.

Adamovići(Stojanovići) 3 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se deda čoveku sa 60 g. iz Binovca (smederevsko Podunavlje). U Binovac došli iz Crne Gore..

Božići (Đorđevići, Simići) 4 k. Slava: sv. Jovan (29. VIII). Doselili se „oko Ustanka“ iz Čumića (lepenički) gde su im rod Božići (došli od Studenice — Kosovo između 1690—1736.; Lepenica, st. 211).

Markovići(Surudžije) 3 k. Slava: sv. Nikola. Nepoznato poreklo.

Jovanovići 3 k. Slava: sv. Aranđel. Nepoznato poreklo.

Ristići 2 k. Slava: sv. Aranđel. Deda Rista došao iz Bugarske u Ovsište i tu se oženio. Docnije pređe ovde.

 

Sedo ima jedno groblje.

Na Banićevom Brdu je stara crkva čatmara pod šindrom koja sada ne služi. Pored crkve je groblje u koje se „ne kopaju“.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.