Паранос

6. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Војислав Ананић

    ПАРАНОС (п), у Старом Сланом, Лугу, Ластви (Требиње) и у Требињу. Веома су стара породица. Давно су живјели у Жрвњу код Љубиња одакле су им преци дошли у Старо Слано. Легенда каже да су далеком старином из Грчке из насеља Паранос. Њихови далеки преци били су грко-православне вјере. Тако је, према сачуваном предању, по топониму Паранос настало ово презиме. Из села Сатаро Слано расељавали су се у остала наведена мјеста. Има их у Београду, Брчком и Метковићу. Сви Параноси славе Ђурђевђан осим породице у Метковићу која је промјенила славу и сада слави Никољдан. (Податке дао: Гојко Паранос из Требиња).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Ljubiša Paranos

      Sve što je napisano je tačno izuzev što treba naglasiti da Paranosi iz Metkovića potomci Jove Paranosa slave Jovandan. Nažalost tamo Paranosa više nema. Nije potvrđeno da je prezime iz Grčke ima tu više teorija ali su sve nepotvrđene tako da u u suštini nema porekla tog prezimena

      • Vladić

        Ako je vjerovati izvorima na internetu, Vladići iz sela Međaši kod Bijeljine potiču od Sladojevića, a Sladojevići vode porijeklo od nekog Paranosa koji je ubio nekog trgovca u Dubrovniku, pa je promijenio prezime u Sladoje i pobjegao u Hercegovinu. Krsna slava Vladića je Jovanjdan.

    • Slavica Paranos

      Metkovački Paranosi slave Svetog Jovana. Bogu hvala i u kontaktu su sa Paranosima iz Starog Slanog kod Trebinja.
      Veliki pozdrav