Форум Порекло

4. децембар 2020.

коментара: 0

Форум Порекло [ENG] представља званично разговаралиште Друштва српских родословаца „Порекло”. Покренут је 7. јануара 2013. године и данас спада међу највеће и најпосећеније генеалошке форуме у Европи. Форум Порекло је и главно разговаралиште на теме из обласи генетичке генеалогије на нашим просторима.

Основна замисао Форума Порекло је да се на једном месту окупе сви који трагају за својим коренима или истражују порекло свога презимена. Разменом сазнања којима свако од нас располаже долази се до нових сазнања која нам помажу у откривању нових извора и података који могу бити кључни за откривање нашег порекла.

Заглавље Форума Порекло

У време када је форум покренут, поред класичних генеалошких истраживања, све више пажње почела су да привлаче и истраживања из области генетичке генеалогије. Захваљујући томе што је још тада препознат значај генетичке генеалогије, Форум Порекло је у наредним годинама постао и главно место за дискусије о генетичкој генеалогији на српском језику.

Због широког спектра тема којима бави, Форум Пореко подељен је у низ потфорума, а најважнији потфоруми, где се води и највећи број дискусија, су Порекло становништва и ДНК порекло.

Детаљ потфорума Порекло становништва

Потфорум Порекло становништва категоризован је по земљама из којих потичу породице чије се порекло истражује, док је потфорум ДНК порекло организован кроз општи део посвећен темама из генетичке генеалогије, и посебни део посвећен активностима Српског ДНК пројекта.

Детаљ потфорума ДНК порекло

На Форуму Порекло поред наведених постоје још и ови потфоруми: Општа дискуија, Науке и научне дисциплине, Вера и култура Срба, Ратници и страдалници, Траг – корисне књиге, Доколица, Траже се.

Посебан део форума чини потфорум Дом српских родословаца и Задужбина „Порекло”, посвећен активностима у тражењу простора за подизање Дома српских родословаца и оснивању Задужбине “Порекло”.

Важно је истаћи да на Форуму Порекло постоји и потфорум Дискусије на страним језицима, односно одељци на енглеском и руском језику, где се јављају чланови  који не говоре српским језиком.

Детаљ потфорума Дискусије на страним језицима

На нашем форуму редовно објављујемо најновија сазнања како из области родословља тако и из различитих генетичких области (од индивидуалних резултата до резултата научних истраживања у земљи и свету). Међу најатрактивније теме свакако спадају Истраживање породичног порекла, Нови тестирани на Српском ДНК пројекту, Y-ДНК хаплогрупа I2.

Дискусија је отворена уз јасна правила, којима чувамо и негујемо цивилизован дијалог, уз уважавање свих различитих мишљења. Посебно смо поносни на чињеницу да се на нашем форуму највећи број учесника служи ћириличним писмом.

Од свог оснивања до данас на Форум Порекло учланило се више од 2.500 чланова, отворено је више од 3.700 тема, и објављено близу 150.000 порука. За осам година Форум Порекло имао је више од 50 милиона посета из Србије и целог света.

Преглед статистике Форума Порекло за период 2013-2020

Форум Порекло поред свог јавног дела има и затворени део на коме се објављују информације од значаја за рад Друштва, као и резултати неких наших истраживања која су у току, и на којима наше Друштво већ годинама у континуитету ради у сарадњи са научном заједницом. Приступ овом делу имају само чланови Друштва српских родословаца „Порекло”.

Flag Counter