Порекло презимена, село Црквена Водица (Обилић)

26. септембар 2014.

коментара: 11

Порекло становништва села Црквена Водица, општина Обилић (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Crkvena Vodica

Село је на левој обали Ситнице, у самом подножју Чичавице. На 1 км југозападно од села је, на падини Чичавице, угљенокоп „Косово”.

Збијеног је типа. На махале се не дели. Село је, изгледа, једном запустело, па наново основано почетком 19. века. Један се род (Менићи) рачуна у натраг враћене расељене старинце по поновном оснивању села.

Арбанашки род је – Паљој (4 к.), од фиса Бериша. Обнављач је садашњег села. Пресељен је из В. Рибара почетком 19. века, а даља старина му је непозната. Испрва је имао своју земљу, па продао, те био чифчија као и сви доцнији досељеници. Појасеви у 1933. од пресељења: Бајрам, Исмет, Суља, Бајрам, Исмаил (50 година).

Српски родови:

Перишанци (7 к., Ђурђиц). Досељени из Црне Горе после Паљоја.

Столићи или Пандури (7 к., Ђурђиц). Досељени из Црне Горе за Перишанцима као њихови рођаци.

Менићи (4 к., Св. Тома). Расељени старинци старе Црвене Водице. Вратили се из В. Рибара после Пандура.

Ивићи (5 к., Св. Ђорђе Алимпије) и – Милошевићи (3 к., Св. Јован Крститељ), досељеници непознатог порекла.

Враганци (3 к., Св. Никола). Пресељени из Гатња као и Славкови у Чагловици, јер су један род.

Маџићи (2 к., Св. Никола). Старином су из Покаштице у Лабу, одакле су се доселили у Глободерицу (садашњи Обилић), па око 1870. прешли у Црвену Водицу.

Ристић (1 к., Св. Никола), „довеђеник” (доведен као пасторак) непознатог порекла.

Марковић (1 к., Св. Арханђео). Дошао као „довеђеник” око 1870. из Лапљег Села.

Маљоци (2 к., Св. Петка). Старином су из Сибовца, потом су живели у Лесковчићу и Јаниној Води. У Црвену Водицу пресељени 1905.

Терзићи (2 к., Св. Јован Златоусти). Пресељени из истоименог рода у Чагловици. Даљом су старином из Јавора код Пећи.

Антић (1 к., Св. Врачи). Из Ковачице (Копаоничка шаља) за доласка мухаџира прешао у Топлицу, у село Точане. У Црвену Водицу досељен 1927. као колониста.

Цигани:

Аламанчићи (3 к.). „Шетали” свуда по Косову. У Црвену Водицу настањени око 1890.

Рамићи (3 к.). Пресељени из Липљана 1908.

Гуљани (2 к.). Пресељени из Лапљег Села 1908.

У близини села је један део угљенокопа „Косово”. Отворен је 1924. Пре рата је рударска колонија имала пет зграда, а у 1956. г. преко тридесет зграда са око стотину станова.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

__________

ДОДАТАК: Подаци из пописа становништва Косова и Метохија из 1912. Приредио члан форума Порекло Гиле:

Село ЦРКВЕНА ВОДИЦА

Овде је српских домаћинстава било 20, са 133 члана, а албанских 5, од којих је једно мухаџирско, из 1878. године. Сва српска домаћинства била су староседелачка и потпуне чифчије. Агалари муслимани били су из Приштине. И један Србин био је господар чифлука, који је купио почетком 1912. године. Порез на земљу плаћале су аге. Чифчије су давале агама четвртину производа и биле су дужне да однесу тамо где ага жели. Ни овде нису имале уговоре с агама. Материјално су добро стајале. Жалиле су се на неког Шабана, за кога су говориле да је једини узрочник свих невоља у селу, јер је окупљао рђаве људе. Шабан је обрађивао имање Аџи-бега из Приштине. У селу је било црквиште.

Домаћини су били: Така Столић 12 чељади, Риста Велић 10, Митровић Петар 10, Танаско 5, Груја Јовић 11, Стојанко Столић 9, Бојко Јовић 4, Стојан Младеновић 5, Јован Јелић 8, Живан Милошевић 13, Така Станојевић 6, Марковић Дека 6, Зара 3, Станко Ристић 4, Јован Балшић 4, Јорга Симић 6, Стаменко Станојевић 3, Илија Јовановић 6, Трајко Ђонић 4 и Ива Петковић 4.


Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. MIlan Mitrovic

    voleo bih da znam zasto nema Mitrovici Familija na spisku starosedeoci

  2. Marko

    Mitrovici su Ivici kasnije smo uzeli prezime Mitrovic, a prema nekim podacima koje imam i pre Ivica prezivli smo se Mitrovic

  3. Avdus

    Ja bin voleo znati öd Roma , Prezime Ibis kasnije presli na Berisa .Odakle oni dolaze. Njihovo poreklo ja Imam podatke öd Alil Ibis koji je rodjen 1804 rodjen u C.Vodici proveri u obilicu sin mu je bio Meti Ibis , nekakvih Ramica hmm nikada nije bilo postoji samo ime Alilov otac SE zvao Ramo , IMA prezime al ne u c.vodici . i ne zigani nego romi ispravite to na vasoj zajti to je sramota i bes zakonito javno da pisete zigani znate da je zakonsko reci zigan kaznjivo .

    • Бранко Тодоровић

      Одакле вам то да је употреба етнонима “Циган” кажњива законом?

      При том, кад смо већ код закона, званично писмо у Републици Србији је ћирилица, а било би пожљено да се поштује граматика српског језика, јер оно што је незаконито у језику, често не може ни правилно да се разуме.

      На крају, ово је књига из 1965. године, а тада још није било Рома у српском језику, док су данас оба назива равноправна, дакле ми Срби обично кажемо Циган, а Цигани сами себе зову Ромима. Као што су Немци између себе Дојче, а у српском језику Немци. 🙂

      • Avdus

        NE bih puno reko Samo pogledajte nana danu 8. April.1971 u Londonu sta je doneseno. Koji zakoni I o cemu je receno. Naravno ako zelite? A sto se tice te knige iz god. 1965 da nije Bilo Roma u Srpskom jeziku hmm nadamse da je na Albanskom jeziku Bilo. Posto MI romi nismo pohadjali skole na srpskom jeziku. Vi imate tacne informaciji tako da u Selu. C. Vodica nije ni bilo Roma. Sem Albanaca I Srba.

  4. Ocigledno da ti Avdus nisi iz Crkvene Vodice ili vec kako se zoves neznas da su svi Cigani (Romi) zavrsavali skolu iskljucivo na Srpskom jeziku ako su KOVACI a ako su Askaljije oni su Arnautski Romi i isli su u Arnautsku skolu da bi mogli lakse da se zaposljavaju ako neznas pitaj nekog od Razine unucice ko su i sta su i nemoj da nam drzis predavanja iz Istorije jer je neznas .

    • Saša

      Grujici, Jovici i Stolici su jedna familija ( PANDURI)
      Poreklo vucu iz Crne gore selo Pandurica, otuda i naziv panduri. Njihov predak je doso u Crkvenoj vodici oko 1830 god i zvao se Milovan ( prezime se pretpostavlja da je bilo Pandurica kako se zvalo i mesto odakle je doso). Svi slave slavu Djurdjic 16 nov.

  5. Sasa

    Taj Srbin sto je bio gospodar citluka zvao se Sava. Djordjevici (Perisanci) su od njega kupovali zemlju, te jedino oni za tursko vreme nisu radili kod age.A kad je doslo oslobodjenje nisu dobili zemlju,j er je naredba bila da svako dobija zemlji koju je radio kod age/bega.

  6. Aca

    Ima sumnjivih podataka, Paljojci nisu osnivaci Crkvene Vodice