Порекло презимена, село Мазгит (Обилић)

13. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Мазгит, општина Обилић (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на валовитом земљишту, западно од пута Приштина-Вучитрн, у непосредној близини Муратовог турбета. Бунари у селу пресушују у лето, те су око 1925. ископали један бунар испод села и лети се њиме служи цело село.

У Селу живе Арбанаси мухаџири и Срби колонисти. Старији (мухаџирски) део села је збијен, а колонистичке куће су раштркане по пољу. Село се на махале не дели.

При досељењу мухаџира из Топлице село је било чифлик са 5 арбанашких кућа. И мухаџири су се настанили као чифчије, а раније чифчије се раселили и изумрли.

Господара чифлика у овом селу је било неколико, а међу њима и чувар турбета („турбетар”). Стални је спахија (скупљач десетка) у овом селу био чувар турбета. Десетак је припадао турбету као завештање, али га је, како кажу мухаџири, „турбетар јео”.

Мухаџири из 1878. из топличких села:

Космаћ (2 к.) и – Престреш (1 к.), од фиса Гаша, из Космаћа и Престреша.

Гргур (3 к.) и – Рача (1 к.), од фиса Краснића, из Гргура и Раче.

Брезничиц (1 к.) и – Бреговин (1 к.), од фиса Тсача, из Брезничице и Бреговине.

Од колониста и аутоколониста вратили су се само Ускоковићи (1 к.), досељени 1921. из Црне Горе. Остали се нису вратили из Србије, куда су отишли за време рата, када их је окупатор протерао. То су:

Булајићи, – Алексићи, – Ђурићи, – Контићи, – Мирковићи и – Мусовићи, сви из Црне Горе. У близини села је Муратово турбе. У посебној згради за становање живи турски род Бухарали (1 к.), који је до пре неколико година вршио дужност чувара Турбета („турбедар”). Досељен је из Бухаре (Ист. Туркестан) преко Мале Азије 1845.

Прошлост Муратовог турбета је дата у општем делу овог рада, у одељку о старинама, а посебан мој чланак о њему објављен је у Гласнику Музеја Косова и Метохије, књ. I (Приштина, 1956).

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.