Порекло презимена, Ново Село (Купрес)

20. септембар 2013.

коментара: 1

Порекло становништва села Ново Село, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић. 

 

Привредне и саобраћајне прилике.

Изнад кућа Божића и Прибељака је крш под ретком пашом у Мосору, Вујиној Страни и Трешњику. Испод кућа Марића, Меселџија и Мандића су њиве, и у њима местице кршеви. Југозападно од Петковића кућа је ниска тераса, ло чијем су темену вртаче са кромпирима и житом. Испод Турковића кућа у вртачама је купус.

Поједини сељаци знају правити зграде од дрвета. Зграде подзиђују каменом Имоћани; они праве и пећи.

Положај и тип.

Куће леже око ивице између кршне стране на којој је ретка паша и равни по којој су њиве. Куће Боснића и Прибељака су ободом, испод одсека ниске терасе. Две куће Туркића су у дубокој вртачи, испод Стражбенице; окренуге су југу и заклоњене од буре.

Број кућа по породицама је овај: Боснићи 7, Прибељак I, Мандићи 4, Марићи 4, Меселџије 3, Мандићи 3, Петковићи 4, Колоње 2, Видовићи 2, Меселџије 2, Вулете 5, Фелаје 2, Вулете 2, Чолићи 2, Милишић 1, Туркићи 2, Радак 1, Пивачи 3, Милишићи 2, Кисо 1, Шебези 2, Милишићи 7, Ждере 3 и Зубић 1. Мандићи су растављени од Боснића њивама и ово растојање износи око 100 м; Марићи чине једну групу; Петковићи су одвојени њивама од Мандића; Вулете су групи; куће Милишића и Туркића растављене су вртачом; и куће Пивача. и Милишића растављене су такође вртачама, а између кућа Милишића су њиве.

 

Порекло становништва.

Петковића чукундед дошао је крајем 18. века од Никшића (у Херцеговини). Најпре су били на месту где су данас Милишићи. Неки њихов рођак одселио је око 1870. год. у Воларе (код Јајца). Славе Игњатија Богоносца.

Марићи и Чолићи дошли су почетком 19. века из Шемановаца. Били су најпре на месту Боснића. Око 1850 год „сургунисали“ су их због хајдука у Зеницу, где су остали неко време. Један од њих је тада и остао у Мутници (код Зенице), а други су се повратили. Одавде (тј. из Новог Села) једни су одселили у Бравнице (код Јајца) око 1860. год.

Боснића предак дошао је око 1820. године „од потребе“ из Унца. Славе Св. Јована.

Мандића предак дошао је око 1820. године из Унца, где им је било „тијесно“. Славе Св. Николу.

Видовића је старо презиме Алексићи. Дед им је донет у „бешици“ из Ускопља око 1825. године. Један од њих одселио је у Воларе (у Пљеви) око 1878. године.

Колоње (стара су презимена, Травари и Милковићи) пореклом су из Котара. Тамо их је било деветорица браће и имали су једну сестру. Она се уда и муж јој постане кнез, он дигне у војску осам шурака. Кад је хтео узети и деветог овај убије зета (кнеза) и побегне у Убавића Долину (у Гламочу). Одатле им је доселио прадед око 1830. год. Славе Св. Марка.

Пивача је старо презиме Вујаковићи. Доселио је њихоз прадед око 1830. год. из Гламоча. Славе Св. Јована.

Предак Радака доселио је из Јакира (у Гламочу) око 1840. год. Слави Св. Василија.

Меселџије су дошли из Прибеље око 1840. год. Славе Св. Јована.

Вулете су дошле из Доца (у Гламочу) у Шемановце око 1845. године, и одатле у Ново Село око 1870. год. Славе Св. Ђорђа.

Туркићи славе Св. Јована. Њихов дед је пореклом из суседних Мрђеноваца. Био је једно време млинар у Прусцу; затим се населио у Шемановце, и одатле је прешао у Ново Село око 1860. год.

Прибељака је старо презиме Шобота. Предак му је дошао као „најменик“ из Прибеље око 1860. год.

Мало пре Окупације дрселили су се: Велаје из Доца (у Гламочу), славе Арх. Михаила; Кисо од Ливна. Он је био “фукаран“ и чувао је најпре сеоска говеда. Слави Св. Ђурђа и Шебези, Милишићи, Ждере и Зубићи из суседних Мрђеноваца. Милишићи славе Св. Николу.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Велаја

    Породица која се доселила из Доца код Гламоча није Фелаја, него Велаја.
    Молим вас да провјерите и измијените.